Кои са кандидатите за най-добра снимка на годината | webcafe.bg
Webcafe

Кои са кандидатите за най-добра снимка на годината

Webcafe
05.02.2019, 12:00 (обновена 05.02.2019, 18:02)

1 от 6 снимки Назад Напред

Конър Хендерсън, Австралия - The mirrored entrance of Tokyu Plaza

Снимка: © Sony World Photography Awards 2019

Конър Хендерсън, Австралия - "Огледалният вход на Току Плаза"

Световната фотографска организация представи селекцията финалисти в разделите за любители и младежи във фотографския конкурс 2019 Sony World Photography Awards, който награждава най-добрите снимки в света от 2018 г. Като една от най-големите и най-престижни творчески надпревари в света, Световните фотографски награди на Sony отличават и промотират най-добрите съвременни фотографии от изминалата година в широко разнообразие от жанрове и теми.

В четирите конкурсни раздела на Наградите за 2019 са подадени за участие над 326 000 фототворби, което е рекорд в историята на конкурса.

Съдиите са изключително впечатлени от високата творческа стойност на изпратените кадри и изтъкват широкия диапазон от творчески  подходи, влияния и техники сред включените във финалните селекции.

Във всички раздели на конкурса най-голям брой участия са подадени от фотографи от Великобритания, Италия и САЩ, а Мексико, Индия, Корея и Великобритания регистрират най-голям ръст в броя снимки, включени в конкурса. Категориите Пейзаж и Портрет във всички раздели доказват своята непреходна популярност, а по-новите категории като Криейтив се утвърждават като реална възможност фотографите да променят границите на фотографията като изкуство.

Селекцията финалисти в разделите Любители и Младежи показват изключителни и разнообразни кадри на фотографи от цял свят, заснети през 2018 г. Финалната селекция в раздел Професионалисти, която включва серии фотографии, ще бъде обявена на 26 февруари.

Финалната селекция при любителите обхваща впечатляващи фототворби, избрани в десетте конкурси категории. Темите и обектите варират от изумителни подводни кадри и внушителни портрети до градски сцени и магични пейзажи. Тази година в този конкурсен раздел е включена новата категория Криейтив, а категориите Култура и Пътуване са привлекли нови партньори - Culture Trip и Eurostar.

Любителите-финалисти ще се състезават за спечелването на призовете в отделните категории, както и за титлата Любител фотограф на годината с награда от 5000 долара.

Финалната селекция при младежите обхваща най-добрите осем снимки, заснети от млади хора на възраст между 12 и 19 години, по темата „Разнообразие“. Младите таланти идват от всички точки на света - от Китай и Зимбабве до Бангладеш и Молдова. През април един от тях ще получи титлата Млад фотограф на годината.

Провеждани от Световната фотографска организация, международно признатите Sony World Photography Awards са едно от най-важните събития в глобалния фотографски календар.

Наградите вече 12 години си партнират със Sony като основен спонсор и покриват общо четири конкурсни раздела: Професионалисти (за поредица творби), Любители (за самостоятелни кадри), Студенти (за академични институции) и Младежи (на възраст 12-19 години).

Избор на финалистите в разделите Любители и Младежи

Sony World Photography Awards се журира анонимно от международно признати професионалисти в индустрията, включително представители на световни музеи, издателства и медии.

В тазгодишното издание на конкурса за любители и младежи журито се председателства от Ребека МакКлиланд, фотографски директор и ръководител Арт продукции в Saatchi Saatchi & Prodigious (Великобритания).

"Изумена съм от разнообразието творби, подадени за участие в разделите за любители и младежи. Наградите дават една изключително висока демократична оценка за фотографии - традиционни и новаторски, от всички жанрове - от пейзажи до мода. Конкурсът осигурява платформа за изява за възможно най-широк кръг от хора", коментира МакКлиланд.

"Да журираш самостоятелни фототворби не е лесно - важно е да имаш еднакви критерии независимо от жанра, за да дадеш възможно най-обективна оценка. Журирането се прави „на сляпо“, за да избегнат всякакви лични връзки или преднамереност, което е изключително важно. С нетърпение очаквам да видя тези забележителни съвременни творби, показани в тазгодишната изложба в Somerset House", допълва още тя.

"Sony World Photography Awards са създадени като глобална платформа, в която фотографи с различно ниво умения да показват творбите си. Затова съм изключително щастлив, че Световната фотографска организация може да осигури на включените във финалната селекция за любители и младежи фотографи сцената и признанието, което те истински заслужават. Фотографията е живо и пълно с енергия изкуство, което е достъпно и лесно изпълнимо в ежедневието на всеки. Тазгодишните финални селекции показват изключително високото качество, което трябва да бъде постигнато, за да бъдеш на финала на Наградите. Поздравления за всички фотографи, които успяха"коментира Скот Грей, главен изпълнителен директор на Световната фотографска организация във връзка с броя участия и селекцията финалисти тази година.

Награди

Всички наградени и включени във финалните селекции снимки ще бъдат показани като част от 2019 Sony World Photography Awards Exhibition, която ще се проведе от 18 април до 6 май 2019 в Somerset House, Лондон. Тази изложба ще включва специална секция с избрани творби от носителя на наградата Изключителен принос към фотографията за 2019.

Големите победители в Наградите ще бъдат обявени на церемония в Лондон на 17 април. Носителите на титлите Фотограф на годината, Любител фотограф на годината, Млад фотограф на годината, победителите в категориите на раздел Професионалисти, както и десетте финалисти от категорията Студенти ще летят до Лондон, за да присъстват на официалното събитие. Те ще получат и най-ново фотографско оборудване от Sony и ще бъдат включени във фотоалбума на Наградите.

В галерията можете да видите някои от най-добрите снимки, участвали в конкурса тази година в различните категории.

Oще: 2019 sony world photography awards  sony photography awards  sony world photography awards  любители  младежи  най-добра снимка на годината  снимки  фотография  фотографски конкурс 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.