"Клуб 62" - хората, които управляват света | webcafe.bg
Webcafe

"Клуб 62" - хората, които управляват света

Webcafe
18.01.2016, 17:55 (обновена 21.01.2016, 17:46)

1 от 16 снимки Назад Напред

бил гейтс, карлос слим, уорън бъфет

Снимка: © Getty Images

Кои и какви са 62-мата милиардери, които държат 99 процента от богатството на света?

Топ три ни е до болка познат. Общо сумата от 229 милиарда долара е в джобовете на Уорън Бъфет, Карлос Слим - Хелу и Бил Гейтс

Въпреки статистиките, които преди няколко месеца съобщиха, че светът е по-богат от когато и да е било в човешката история, и твърденията, че живеем в най-доброто време за човечеството, по всичко изглежда, че сме на път да се сблъскаме и с един колосален проблем.

Богатството в света е разпределено по най-несправедливия начин от всякога.

62-ма души в целия свят имат толкова богатство, с колкото разполага по-бедна част от човечеството - около 3,6 млрд. души, алармира британската неправителствена организация "Оксфам" в навечерието на започващия Световен икономически форум в Давос.

Това означава, много грубо казано, че богатството на 1% от населението надхвърля богатството на 99% от всички останали хора по света. Прагът за попадане в най-богатия 1% в момента е 760 000 долара, сочат данните. Най-малко 68 800 долара накуп са нужни, за да влезеш сред най-богатите 10% от популацията в света. В същото време богатството на най-бедните 3,6 млрд. души е намаляло с 41%, изчислява организацията.

Това, според експертите, е доказателство, че паричните потоци в света са в пъти по-концентрирани, отколкото преди пет години, когато повечето богатства бяха разпределени в ръцете на 388 души.

Според организацията, все по-голямата концентрация на парични потоци в ръцете на малцина показва същността на един "развален" икономически модел.

Колосалното увеличение на богатството на едни хора идва в следствие на липса на държавни регулации, приватизация на едро на държавни ресурси и не на последно място е благоприятствано от наличието на непробиваема банкова тайна в някои страни по света и от така наречените "данъчни оазиси" или "офшорни зони".

Всичко това е допринесло за 44 процентно нарастване на богатството на тези 62-ма души за последните 5 години.

Сега нетното състояние на световните милиардери, като от притежаваните от тях активи се извадят дълговете им, възлиза на общо 1.76 трилиона долара.

Но какъв е профилът на тези 62-ма богаташи, които в известен смисъл "управляват" света?

На каква възраст са, къде живеят, какви са социалните им характеристики?

Вижте в галерията няколко интересни факта за 62-мата най-богати граждани на глобализирания свят, според тяхното лично богатство за 2015-та година.

Oще: 62-ма милиардери  богатство  клуб 62  милиардери  най-богатите жени  най-богатите хора 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

21 Harry | 22.01.201610:56

борси и/или финанси

Мдаа, типичен паразитизъм!

Паразитизъм, в тесния смисъл на това понятие, означава набавяне на храна от друг организъм. Паразитите са с по-слабо развит интелект, от колкото техните гостоприемници. В растителния и животински свят, паразити и гостоприемници са същества от различен вид, тоест с различен геном. Единствено в човешкото общество както паразитите, така и гостоприемниците са хора с човешка ДНК.

Дори да не причиняват смъртта на гостоприемниците си, паразитите оказват негативно влияние върху развитието, имунната система, размножаването и продължителността на живота им. Всеобщо известно е, че бедните хора боледуват два пъти по-често от богатите и живеят с 10 години по-кратко от богатите.

Паразитите нямат нужда от високоефективни двигателни и сетивни органи, защото попаднали един път в гостоприемник, вече са в идеална среда, в която не се конкурират. Паразитите търсят слабите места на гостоприемниците си и усъвършенстват технологията за незабелязано смучене на кръв.

В човешкото общество хората, които изкарват прехраната си с труд, развиват интелект, инвестират в образование, за да са конкурентноспособни на пазара на работна ръка. Техните работодатели търсят слабите места на трудещите се и инвестират в контрола върху тях чрез информационните технологии, медиите, шпионажа.

От изследване на PISA от 2013 г., става ясно, че народите на тези държави, които експлоатират труда на собственото си население, тяхното население има най-висок интелектуален потенциал. За разлика от по-ниско интелигентното население на държавите, които експлоатират, т.е. паразитират върху населението и природните ресурси на военно по-слаби държави. - Пример са малоумните затлъстели американци, чиято единствена цел е да изядат света и да го изсерат.! Много щастлив

В човешкото общество, богатите са изключително добре приспособени да живеят на гърба на бедните, в повечето случаи незабелязано, с помощта на пропагандата. Без да експлоатират бедните, богатите са напълно безпомощни за самостоятелен живот - основна тема и във филма "Roma bene" / "Рим на аристократите" на Carlo Lizzani 1971 г.

Корупцията служи на богатите така, както слюнката на комарите. Богатите създават интриги и корупция, за да пречат на развитието на талантливите. Защото богатите и техните деца по правило са бездарни и при липса на корупция, щяха да са подложени на свободна конкуренция и естествен подбор.

Конкуренцията е грях, кзал първият Рокфелер.

http://www.aliceswonderland.eu/Alice-parasitism-bg.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

20 The Seeker | 22.01.201600:41

@deowin | 20.01.201600:02
"Не точно. Ще слушаме малка част от старите, които са успели... хора като Бил Гейтс и Уорън Бъфет са в позиция на сила."
Направо си е за страх, на кого се радваш, като се има в предвид дядото на Гейтс с какво се е заминавал (ако ти е интересно потърси Евгеника, по Хидлерово време също са го практикували)@deowin | 20.01.201623:17
"Знаеш ли колко точно ме касае това, че според мирогледа на някакъв човек съм "паразит" и "разход"?"
Въпроса е, не той на какъв те оприличава, а власимащите и да такава изглежда да е тяхната логика.

Ако не ме лъже паметта, прас се занимаваше с борси и/или финанси, може и да греша (в друга тема загатна че има стаж в ИТ сектора, за това бих добавил възможност да е бил програмист в тази област, плавно преминал към самите финанси). Дори не винаги звучи като платен (както е павето), по-скоро заблуден, от своя мироглед. Силно материално насочен (меркантилен), показващ остър недостиг на критична мисъл (критика насочена към системата, а не към коментиращите, споделящи различни от неговите възгледи) и душевно богатство и други присъщи на нормалните хора качества.


А по темата, защо си мислите че тези 62 управляват света, чак ми става смешно. Да имат някаква част от това прехвалено "световно богатство", но съвсем не те управляват. Те са марионетки, като нас, но на по-високи етажи, тези които управляват са скрити - и няма логика да е друго яче, явните идват и си отиват (важи и за политиците), а кукловодите винаги са в сянка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 21.01.201621:40

Според мен е въпрос на елементарна култура да правиш това, което очакваш от другите. Моят по-ранен въпрос, повторен вече три пъти, все още остава без отговор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

18 Harry | 21.01.201620:59

Не ми отговори на въпроса!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 21.01.201619:29

>девизът на пиратите винаги е бил, колкото сме по-малко, толкова по-добре

Ако е така, справят се ужасяващо зле, защото само през последните 100 години са увеличили населението си 4-кратно:
https://www.google.com/publicdata/explore?ds=kf7tgg1uo9ude_&idim=country:US&met_y=population

>аз съм занаятчия

Което обяснява доста неща, а и беше очаквано.

>когато убият традиционните общества от свободни и работещи хора

Кои точно "традиционни" общества?
Тези на неандерталците до преди 40000 години?
Тези на номадните ловци-събирачи до преди 10000 години?
Тези на примитивните земеделци от преди 8000 години?
Тези от Месопотамия и Египет от преди 5000 години?
Древногръцкото общество от преди 2500-1500 години?
Феодалните общества от преди 1300-600 години?
Крепостническото руско общество от 17-19ти век?
Робовладелческото американско общество от 18-19ти век?
Индустриалното общество от средата 18ти век до сега?
Информационното общество, в което живеем от няколко десетки години?
Кое според теб е традиционно и трябва да го пазим?
Щото от моя гледна точка "традиционно" е просто безсмислена дума, с която хора като теб се опитват да рационализират желанието си да запазят една или друга характеристика на човешкото общество, докато основно негово качество е всъщност това, че винаги и постоянно се е развивало и продължава да се развива и променя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

16 Harry | 21.01.201617:49

Прасчо си въобразява, че финасовите бандити и разбойници ще делят с него! Много щастлив

Прасчо, САЩ са основани от бандити и пирати, девизът на пиратите винаги е бил, колкото сме по-малко, толкова по-добре.

Това казвам , че когато убият традиционните общества от свободни и работещи хора, изведнъж соросоидите ще станат излишни, и тогава, притрябвал си му ти на някой милиардер!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

15 Harry | 21.01.201617:42

да остави зад борда необразованите и бедните.

Тоест ограбените от богатите, и техните слуги и стражи. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

14 Harry | 21.01.201617:40

Прасчо, кажи какво работиш, от какви пари живееш, аз съм занаятчия, продавам си труда директо на обикновени хора, всички идват при мен доброволно да го купят, никога не съм получвал не директни пари и помощ, държавни или от фондове, разпределени от някаква администрация.

Кажи за себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

13 Pavur Pezev | 21.01.201608:25

...слабака,нещастника,мизерника...тия верно искаха да ''редуцират''населението до ''златния милиард''.сега май искат да го редуцират до ''62-ма''свръх-богати +обслужващ персонал.на срещата в Давос,се говори за ''четвъртата индустриална революция'',която щяла да остави зад борда необразованите и бедните.геноцид ни готвят,най-после ще успеят да натъпчат целия свят в тройните си гуши,а Прасюгера им се радва и си мисли че ще бъде от пощадените.мизерник.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 20.01.201623:17

Знаеш ли колко точно ме касае това, че според мирогледа на някакъв човек съм "паразит" и "разход"? Какво точно отношение има към начина, по който си живея живота, или към които и да било негови измерения?
Вероятно за твое съжаление, но ми се струва доволно вероятно аз, децата ми и техните деца да живеят доста щастливо.
Можеш ли да кажеш същото за теб и твоите наследници?
Говоря за щастие, което реално присъства в живота ти, а не такова, което ти се струва, че заслужаваш като не-паразит и не-разход, но реално никога не осъществяваш, и влизаш в двуметровия трап без някога да си го достигнал, а само винаги усещал, че го "заслужаваш".
Човек заслужава това, което има и постига, не това, което няма и никога не постига. Всичко друго е успокоителната реторика на слабака, нещастника, мизерника. Да, в успокоението има щастие. Не за него говоря.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани