Webcafe

11 удивителни гледки от непознатите Родопи

webcafeХристо Узунов
04.12.2015, 17:39 (обновена 09.12.2015, 13:48)

1 от 11 снимки Назад Напред

непознатите родопи

Снимка: © Христо Узунов

Залез над язовир Кърджали от скалите край крепостта Патмос

Всъщност това е онзи прочут "меандър на река Арда", когото фотографите много обичат да снимат, само че от отсрещния бряг при село Рибарци. На скалистия полуостров, разположен на мястото, където река Боровица се влива в язовир Кърджали, през средните векове е изградена отбранителната крепост Патмос. Днес от нея не е останало много, но останките й все още личат, а от близките скали се открива впечатляваща 280­ градусова гледка към водите на водохранилището.

Родопите са най-­обширната планина в България, заемаща една седма от нейната територия. Из огромната ѝ площ са разположени едни от най-­красивите и живописни кътчета в страната, а очарованието на гледките, които се откриват от тях, кара пътешествениците да се връщат отново и отново.

Стръмните назъбени скали на Западните Родопи се редуват с меките извивки на хълмистата източна част от планината. Между тях, проправяйки си път през непристъпни оврази и тучни ливади, текат водите на Арда, Въча, Места, Марица и техните притоци.

С всеки изминат километър пейзажът се променя драматично. На места, както е в района на селата Ненково и Русалско, той силно напомня на Гранд Каньон в Аризона. Другаде, както е по северните сконове на връх Карабурун, иглолистните гори, съставени от високи борови и смърчови дървета, ни изпращат на въображаема разходка из канадските Скалисти планини.

Най-­ценни обаче са местата където човешкият крак не е стъпвал никога. Тишината там е толкова осезаема, че чак жужи в ушите. Спокойни, клоните едва се поклащат от лекия вятър, а ритмичната песен на десетките птици секва, само когато някоя уплашена сърна, притича с шумолене през сухите листа, окапали по земята.

Колкото и думи да използваме, за да опишем красотите на Родопите, те никога няма да са достатъчни. Силата им просто не стига да обрисува разнообразието от аромати, багри и форми, материализирало се в тази планина.

И тъй като понякога една снимка наистина струва повече от хиляда думи, фотоапаратът тихо изщраква, за да запечата поредната вълшебна гледка и да я отнесе у дома.

След време, когато я гледа, съзнанието ще продължи да се разхожда сред величествените гори на планината.

Вижте в галерията 11 удивителни гледки от Родопите.

*Още от фоторепортажите на Христо Узунов можете да видите на Facebook-страницата на "Изоставената България"

Oще: галерии  галерия  гледки  изгледи от родопите  изоставената българия  непознатите родопи  родопа планина  родопи  родопски изгледи  фотогалерия  фотограф христо узунов  фоторепортаж  христо узунов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.