Мистерията на човешкия мозък в "Пробив" | webcafe.bg
Webcafe

Мистерията на човешкия мозък в "Пробив"

Webcafe.bg
19.11.2015, 18:54 (обновена 20.11.2015, 14:03)

1 от 3 снимки Назад Напред

Човешкият мозък, макар и тежък само килограм и половина, е най-сложният обект във вселената. Кои са хората, посветили живота си на неговото проучване и докъде са стигнали в откритията си за него?

Отговорите търси третият епизод от поредицата „Пробив" на National Geographic Channel, разкриващ още една сфера на зашеметяващи научни иновации.

Режисьор на епизода „Разшифроване на мозъка", който ще бъде излъчен в неделя от 20.55, е Брет Ратнър - популярен с хитови холивудски филми като „Час пик", „Червеният дракон" и „X-Мен: Последният сблъсък".

Тук той разглежда интензивните изследвания от последните години, показали в дълбочина как действа мозъкът и довели до значителни открития.

Оказва се, че скорошните научни пробиви могат да хвърлят светлина върху обгърнатото в мистерия съзнание, да освободят хиляди от комата и от епилепсията, както и да облекчат ежедневието на хората със сериозни заболявания.

„Разшифроване на мозъка" се спира основно върху начина, по който работят спомените, и върху опитите на учените да разберат природата на паметта и съзнанието.

Известно е, че споменът е нещо страшно променливо, а учените опитват да използват това, за да превръщат лошите спомени в щастливи и по този начин да лекуват тежки травми. Така се стига до една от темите на епизода, която е особено актуална именно днес.

Изследва се как през годините се променят спомените от общо претърпени трагедии, като например терористичен акт.

В случая американци, преживели 11 септември, разказват как са видели събитията от 2001 г. - и с всяка следваща година разказът им се променя, докато не придобива съвсем различен тон и не започва да представя случилото се и самите тях в друга светлина.

Като цяло, когато темата е човешкият мозък, въпросите продължават да са много повече от отговорите. Както казва един от учените във филма, и най-добрите невролози в света все още в първи клас, що се отнася до изучаването на мозъка.

Следващата седмица поредицата „Пробив" продължава, като предстоят епизодите, режисирани от Рон Хауърд, Акива Голдсман и Анджела Басет.

Пълна информация за „Пробив" по National Geographic Channel и още интересни факти за епизодите може да намерите тук.

Oще: breakthrough  national geographic  брет ратнър  епизод  изследвания  мистерия  мозък  наука  обект  пробив  проучване  режисьор  спомени  съзнание  терористичен акт  травма  учени  човешки 


Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.