Как науката ще ни спаси от воден апокалипсис | webcafe.bg
Webcafe

Как науката ще ни спаси от воден апокалипсис

Webcafe.bg
11.12.2015, 00:27 (обновена 12.12.2015, 08:32)

1 от 2 снимки Назад Напред

Възможно ли е земната вода да свърши?

Погледната от Космоса, Земята притежава неограничени водни запаси, но всъщност само 1% от водата е питейна - а това е крайно недостатъчно за нужите на близо 7-те милиарда население и милионите животински видове.

Именно този проблем е в центъра на епизод 6 на „Пробив" по National Geographic Channel. В неделя, 13 декември, от 20.55 поредицата още веднъж ще се спре на революционните иновации и постижения, които могат да променят живота ни в близко и далечно бъдеще.

Режисьор и разказвач на епизода „Воден апокалипсис" е Анджела Басет, холивудска актриса с ярко екранно присъстие, номинирана за „Оскар" и носителка на „Златен глобус" за ролята си на Тина Търнър в „Какво общо има любовта".

Тя показва как учените и инженерите от цял свят търсят различни решения на проблема с недостига на вода, притиснати от климатичните промени, остарелите пречиствателни системи и постоянно нарастващото население.

Оказва се, че страдащи от суша са богати региони като щата Калифорния, където животът на милиони зависи от възможностите да се пречисти вече използваната вода.

В същото време в друга точка от света, в Западна Австралия, опитват да намерят най-добрия начин за обезсоляване на океанската вода.

„Воден апокалипсис" обръща внимание и на бедните държави, които имат вода, но нямат средствата да я пречистят. Замърсената вода в тези региони причинява множество болести и води до смъртта на голям брой деца.

Тъкмо затова един европейски учен отива в Етиопия с цел да въведе свое изобретение, което може коренно да промени живота на местните.

А неговата история е сред най-интересните във „Воден апокалипсис".

Така с последния си шести епизод поредицата „Пробив" завършва своята обиколка из местата, където се случват най-вълнуващите и значими научни открития на днешния ден.

В досегашните серии именити холивудски режисьори ни запознаха с последните постижения в сфери като неврологията, продължителността на живота, енергията, пандемиите и роботиката.

Допълнителна иформация и още интересни факти за епизодите може да намерите тук.

Oще: breakthrough  national geographic  national geographic channel  австралия  анджела басет  апокалипсис  вода  воден  епизод  етиопия  запаси  изобретение  иновации  калифорния  наука  питейна вода  поредица  постижения  пробив  региони  спаси  суша  учени 


Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.