От военна база до хипарска комуна | webcafe.bg
Webcafe

От военна база до хипарска комуна

Webcafe, по BBC
11.12.2016, 20:56 (обновена 13.12.2016, 16:10)

1 от 6 снимки Назад Напред

Патрик Хенри

Снимка: © Getty Images

Ако визията се превърне в реалност, жителите ще споделят жилищата и работните пространства и ще произвеждат сами храната и продуктите за потреблението си.

Селото "Патрик Хенри" се намира близо до германския град Хайделберг. То не се е зародило с хипарски идеали.

Всъщност е създадено от американската армия като военна база след Втората световна война, и е описвано от тези, които са живели и работили там, като малка частица от Америка от 50-те години, пренесена в Европа.

Базата е закрита през 2013 г., и оттогава германското правителство обмисля какво да прави с мястото.

Визията е то да бъде преобразено в "експеримент по бъдещ живот", казва проф. Карло Рати, който ръководи дизайнерската компания Carlo Ratti Associati и е председател на лабораторията "Осезаеми градове" към Масачузетския технологичен институт.

"Трябва да пробваме различни неща - това е важно и за архитектите, и за инженерите - защото така се развива човешкото общество," коментира той.

"Започнахме този проект с въпроса: "Как би изглеждала комуна, базирана на цифрово споделяне?". И островче от американска реалност в Европа изглеждаше като добър терен да експериментираме с това."

Ако визията се превърне в реалност, жителите ще споделят жилищата и работните пространства и ще произвеждат сами храната и продуктите за потреблението си.

Замисълът е да бъдат настанени 4000 души в територия от 1 кв.км.

"Това може да допадне на определени демографски групи като студенти и предприемачи; има по много и от двете в Хайделберг," казва проф. Рати.

Селището обаче ще е отворено за всички, като потенциалните жители вероятно ще бъдат приканени да назоват онлайн причините, поради които желаят да се присъединят, а общността ще гласува кой може да остане.

В сърцето на комуната ще е "Площадът на създателите" (Maker Square), територия, посветена на цифровото производство.

Движението на създателите е актуална тенденция за хора и групи да създават продукти от рециклирана електроника или други суровини.

Все по-често то се възползва от съвременни технологии като 3D печат, за да създава малки индустрии, които могат да преминават към масово производство.

За проф. Рати комуналният начин на живот е не само по-устойчив, но и по-социален.

"Ако живеете в голям град, имате достъп до много хора със сходно мислене, но в по-малки общности може да имате само няколко хиляди," заявява той.

"Така че защо да не създаваме общности със сходни нагласи, където е лесно да общуваш с хората и споделянето е сплотяващ фактор?"

Неговите идеи наскоро бяха представени на германското изложение за дизайн Internationale Bauassstellung.

Групата IBA, която в крайна сметка ще реши какво се случва с "Патрик Хенри", е изслушала предложения и от други групи, включително услуга за споделяне на автомобилен превоз, която да свърже мястото с Хайделберг чрез самоуправляващи се "совалки".

"Идеята е да има процес на трансформация, която ние желаем да стартираме", казва проф. Кес Кристианзе, който работи по проекта.

"Сега изживяваме разпад до елементарни частици на икономическата активност във все по-малки единици, които работят като допълнение към големите глобални фирми.

"Все повече ставаме зависими от силно специализирани малки предприятия и бизнеси.

"Карло предлага своеобразна инфраструктура за такова "кръстосано опрашване", която ще е от голяма полза за развитието на тази локация."

Тепърва предстои да се види дали проектът ще може да създаде наистина споделяща общност, но маркетинговият експерт проф. Ръсел Белк смята, че е важно да се обмисли защо хората изначално искат да споделят нещо.

"Икономиката на споделянето е по-скоро краткосрочен наем, чрез услуги като Uber, Airbnb или Zipcar," твърди той.

"Истинското споделяне е по-скоро подобно на това, което се случва в семействата и в някои некомерсиални общности като CouchSurfing и Majorna (доброволческа услуга за споделяне на автомобилни превози в Гьотеборг)."

"Част от разликите са в това дали има усещане за общност и грижа, а не единствено удобство. Комуната изглежда като нещо по средата между тези две крайности.

"Повечето начинания за споделяне не са дългосрочни, освен ако не предлагат както икономически, така и социални стимули."

Oще: военна база  германия  експериментално селище  икономика на споделянето  комуна  комунизъм  споделяне  съвместен живот 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.