Ед Хубен е донор на сперма от 2002 г. | webcafe.bg
Webcafe

Най-плодовитият мъж в Европа

Webcafe.bg, по BBC
21.03.2014, 17:01 (обновена 24.03.2014, 08:29)
сперминатор

Ед Хубен дарява сперма от 2002 г. и дори не иска заплащане

В провинциална къща в северозападна Германия, отоплявана от силен огън в печка на дърва, огромният на ръст и килограми очилат холандец - той открито признава, че е с малко наднормено тегло - се качва на горния етаж в стаята на бебето.

Ед Хубен е дошъл да види за първи път дъщеря си. Говори нежно на шестседмичното бебе, а малката Мадита го гледа с обожание. По негови думи, тя е неговото деветдесет и осмо дете.

Хубен е "благотворителен донор на сперма". Той помага на лесбийски двойки, необвързани жени и хетеросексуални двойки с проблеми на плодовитостта да имат деца, без заплащане.

Започва през 2002, като дарява сперма в спермобанка. Кариерата му на дарител на семенна течност (той има и постоянна работа като туристически гид) набира скорост, когато Холандия, подобно на повечето други европейски страни и Канада, забранява анонимното даряване на сперма, след което той започва да предлага услугите си безплатно в Интернет.

В търсене на Ед

Сега той дарява спермата си по "традиционния начин" - използвайки инструментите, които Бог му е дал, а не спринцовка. "Доста по-голям шанс има за забременяване," казва той.

"Хората вероятно си мислят: 'О, той прави секс, без да поема каквато и да е отговорност!', но обикновено аз съм единственият човек, с когото хората могат да говорят, ако нещата не се получат," коментира той.

Това, което го мотивира, е "прекрасната надежда да създадеш нов живот, който ще бъде обичан и за който ще се грижат".

Майката на Мадита е 28-годишна възпитателка в детска ясла Кати, с татуировки на Мечо Пух, Тигра и Прасчо на ръката.

"Необвързана съм. Дълго чаках, за да имам дете, но никога не намерих подходящия мъж," обяснява тя. "Така че след 6 години, започнах да търся някой като Ед."

Трудно ли е било да отиде при мъж, който не познава... да спи с мъж, който не познава... за да има бебе?

"Опознахме се взаимно преди този момент, така че не беше толкова голям проблем," казва тя. Искала е да познава мъжа, който ще е баща на детето й, а не да използва анонимен дарител, за да може да даде на дъщеря си необходимите отговори, когато тя започне да задава въпроси. Кати се надява бащата да играе роля в живота на дъщеря си. Двамата може да се срещат веднъж или два пъти годишно, предлага тя.

Списъкът с потомци

В общинското жилище, в което живее в Маастрихт, Хубен показва някои от снимките на децата на лесбийски двойки, които те му изпращат, когато настъпва Денят на бащата.

Къщата е отрупана със снимките на десетки деца. Толкова много, че той накрая си е купил цифрова рамка. Слайдшоу на кадрите от 89 деца се показва, докато той разговаря с пресата.

На компютъра си  държи актуален списък с потомството си, за да намали риска те неволно някой ден да се влюбят, без да подозират, че са роднини. "Ако в някакъв по-късен момент някое от децата ми срещне някой, който не знае кой е истинският му баща, то може да направи справка в този списък," казва той.

В "бъдещата" част от списъка има британска двойка, която се обръща към него след много години на посещения в клиники в САЩ и Великобритания. "Останаха за 8 дни и - как да го кажа по-коректно? - спахме с нея 4 пъти, и след почти 10 години опити, първото им бебе вече е на път." Миналата година са дошли отново - и сега очакват второто си дете.

С добри намерения и добра воля

А не е ли трудно за съпрузите? "Мога да си представя, че ако никога досега не сте попадали в тази ситуация, би било трудно," казва той. "Но да вземем например една двойка от Беларус, на която помогнах наскоро.

"Караха около 1500 км, за да дойдат тук, всеки месец, в продължение на три месеца. Те са опитвали в продължение на 15 години в безброй клиники... плащали са огромни суми, похарчили са всичките си спестявания... и лекарите са казвали 'Всичко ще е наред, този път ще се получи' и така нататък - и накрая нищо. Обикновено все пак в някой момент се получава, но при тях така и не е станало.

"Дойдоха три пъти, и вече имат бебе. Повярвайте ми, те са минали отвъд този тип чувства 'по дяволите, непознат мъж спи с моята жена'."

С майки на децата му, пръснати из цяла Холандия и Европа, как Хубен се предпазва от искове за издръжка? Той изглежда изключително спокоен по този въпрос. Някога той е изисквал подписване на договор, но след като адвокат го е посъветвал, че те с нищо не му гарантират защита, той разчита изцяло на добрата им воля. Някой ден се надява да открие жена, която да желае деца от него и да създаде семейство с него,

Ако това се случи, дали това ще повлияе на неговата поставена на конвейр "благотворителна" дейност? Определено, казва той. Но изглежда леко огорчен от мисълта. Може пък само да понамаля ангажиментите, подхвърля той. "И да помагам да забременеят само жени, които вече имат едно-две негови деца и искат те да имат реални братя и сестри например", казва още Хубен.

В стаята на 98-то му бебе, майката разгъва подаръците, които той е донесъл за тях - за нея голям шоколад, а за малката Мадита - дрънкалка.

Oще: баща  бебе  дарителство  донор  родител  сперма 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

1 Starija hush | 22.03.201407:53

Добре де а не му ли плащат нещо за труда?Дедо ми като водеше кравата на бик плащаше по 5 лева през 1960 година.
   

оценка

+2 -0