Твърдата ръка на Милош Земан | webcafe.bg
Webcafe

Твърдата ръка на Милош Земан

Webcafe.bg, по www.economist.com
10.04.2013, 17:34 (обновена 12.04.2013, 16:21)
милош мземан

Първите стъпки на чешкия президент - към еврозоната

Новоизбраният президент на Чешката република Милош Земан направи първите си стъпки като държавен глава, които се оказаха в посока сближаване с ЕС.

На трети април, редом до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, Земан гледаше как неговата гвардия издига знамето със златни звезди на ЕС над президентството в Прага. След по-малко от час, той подписа поправката на договора от Лисабон, която въвежда Механизма за европейска стабилност към постоянния фонд за спешна финансова помощ на еврозоната. 

Предшественикът на Земан - Вацлав Клаус, категорично отказваше да направи и двете

Клаус някога бе обявил програмата за спешна финансова помощ, която започна да действа без неговия подпис, "чудовищна" и "абсурдна". За разлика от него, Земан описва себе си като еврофедералист.

Той заяви пред журналистите след церемонията по встъпване в пост, че ЕС се нуждае от "обща външна политика, обща политика за отбрана и сигурност - и, разбира се, обща фискална политика, включваща постепенна хармонизация на данъците". Освен това, той заяви, че би искал Чехия да се върне към линията на по-задълбочена интеграция с ЕС.

Чешкият президент е изправен пред необходимостта от поддържането на крехък баланс. В крайна сметка по време на десетилетието, в което Клаус управлява, проинтеграционните възгледи бяха силно непопулярни в Чехия.

Проучванията показват, че това е една от най-евроскептичните нации в Европа. По време на своята президентска кампания, Земан целеше да си спечели гражданския вот, представяйки себе си като защитник на чешките национални интереси. 

И той не се притесняваше да разбуди националистическите призраци

Изявленията на Земан по време на неговата кампания, касаещи Европа, отразяваха обществените  нагласи. Той заяви, че евентуално напускане на еврозоната от страна на Гърция няма да окаже голям ефект и че развитите европейски икономики не трябва да бъдат принуждавани да измъкват проблемните си партньори от пропастта.

Той би искал държавата да се присъедини към еврозоната, ала без да бърза - най-рано през 2017 г. Освен това Земан заяви, че Чехия трябва да се присъедини към договора за фискална стабилност, ала това няма да стане, преди тя да направи прехода към единната европейска валута.

Все още предстои да видим дали Земан ще остане фискален ястреб по време на своето управление. До този момент той си е позволявал известно безвредно оплюване на ЕС, за да напомни на избирателите си, че въпреки проевропейската си позиция, той остава човек на разума, който не би се съгласил на всички инструкции, идващи от Брюксел.

До този момент той неведнъж е повтарял, че се противопоставя на изглеждащи му безсмислени разпореждания като забраната на евтините крушки с нажежаема жичка. "Сложих си енергоспестяваща крушка вкъщи и светлината е като в морга," заяви той по отношение на препоръчаната от Брюксел енергийно ефективна крушка.

На всичкото отгоре, той направи това изявление, след като подписа договора за механизма за стабилност - докато Барозу все още стоеше до него. 

Някои от позициите му почти не се различават от тези на неговия предшественик

Подобно на Клаус, Земан цени прагматичния бизнес с Русия и Китай. По време на телевизионно интервю от 2010 г. той заявява, че Русия ще влезе в ЕС в следващите 20-30 години. В момент, в който Чехия планира да разшири дейността на ядрената централа "Темелин", Земан очевидно представлява фигура от първостепенен интерес за руските бизнессреди.

Президентът е заобиколен от бизнесмени с връзки в Русия, чието влияние върху неговото политическо възкресение след затишие, продължило цяло десетилетие, от известно време се стреми да омаловажи.

Усмихващият се, аплодиращ и подскачащ мъж, който стои зад Земан на снимките и телевизионния репортаж от деня на изборите е Мартин Нейедли, сътрудник на чешкото поделение на "Лукойл" - основен доставчик на гориво за държавната авиокомпания Czech Airlines. Той е част от екипа за президентската кампания на Земан (макар и последният да настоява, че "Лукойл" нямат финансово участие в неговата кампания).

Нейедли е и заместник-председател на малка новоизгряваща партия, която носи името на Земан: "Партия на гражданските права - Земановци", или ПГПЗ. Президентът, който е почетен председател на партията, й даде своята благословия на една от последните партийни конференции. Земан е приятел и на Сърбия.

По време на своята кампания, той бе коментирал, че Косово е "терористичен режим, финансиран от наркомафията". Освен това заяви, че би оставил Балканите извън ЕС - с изключение на Сърбия и Хърватска. 

Първата публична изява на президента, касаеща външната политика, засягаше тероризма


По време на среща с дипломатичния корпус, той призова за "съвместна борба срещу международния тероризъм - главният враг на цивилизацията". Земан има и ясно изразени анти-ислямистки възгледи. В интервю от 2011 той коментира, че думите "умерен мюсюлманин" за него са оксиморон - точно като "умерен нацист".

Освен това, според него ислямът не е "религия на любовта, а още по-малко на толерантността, а по-скоро религия на омразата". Агресивността на Земан и откритата му небрежност към фактите в миналото доведе до международен гаф с огромни последствия.

Неговите твърдения, основаващи се на непотвърдени разузнавателни данни, свързващи терористичните актове в Америка от 11 септември 2011 с Ирак, по-късно се оказаха безпочвени. (Земан, който по онова време бе премиер, заяви на Белия дом, че лидерът на атаките Мохамед Ата се е срещал с иракски шпионин в Прага).

След по-малко от месец на президентския пост е ясно, че Земан се стреми да се превърне във възможно най-силен играч

"Той не би се поколебал да използва широката си власт във външната политика при всякакви спорове с кабинета," коментира Михал Коран от пражкия Институт за международни отношения.

Президентът, който одобрява ангажиментите на посланиците, настоява външният министър Карел Шварценберг да назначи Ливия Клаусова (бившата първа дама със словашки произход) като топ-дипломат в Братислава.

Вероятно това искане е опит на Земан да върне услугата на Клаусова за това, че подкрепи него, а не Шварценберг на балотажа. Тогава тя атакува външния министър заради това, че съпругата му е австрийка, която не говори чешки език.

Шварценберг, който се противопоставя на политическите назначения, досега се съпротивляваше на исканията на президента. Той заяви пред журналистите, че Земан си отмъщава за това, блокирайки назначението на няколко други посланици.

Бившият министър така и не бе поканен на церемонията с европейското знаме, а освен това не бе част от делегацията на Земан при първото му пътуване в чужбина, което обикновено в Словакия. Бидейки конфликтна личност (като своя предшественик), надали може да се очаква от Земан да се превърне в помирителна сила в международната и вътрешната политика.

Oще: валута  вацлав клаус  еврозона  ек  ес  милош земан  президент  чехия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 11.04.201320:11

По скоро твърдата ръка на Клаус и меката китка на Земан, но това си е въпрос на гледна точка.
   

оценка

+0 -0