Силно съм навит за Конституционния съд | webcafe.bg
Webcafe

Силно навит съм за Конституционния съд

Емил Тишинов
26.11.2012, 15:38 (обновена 27.11.2012, 11:26)
съд

Нека помогнем на управляващите да изберат най-достойния за КС

Изборът на конституционни съдии в България би трябвало да бъде лесно изпълнима процедура, макар и тази длъжност да има голяма отговорност. За тези от парламентарната квота е необходимо мнозинство в парламента, а също самата кандидатура да е на приемливо ниско ниво, така че да предизвиква само отвращение в обикновения гласоподавател.

Съдия Венета Марковска години наред си е пробивала път през изпълнената с препятствия йерархия в съдебната система. Тя беше избрана след оживени дебати и обстойно разглеждане, така че гласувалите за нея 127 депутата да бъдат напълно сигурни, че избират професионалист с безукорен морал.

След това Европейската комисия каза някои лоши неща за избора й, а от ГЕРБ, се хвърлиха жертвоготовно да защитават независимата й кандидатура. Направиха го по начин, какъвто само те могат, така че тя беше принудена да дава обяснения.

Жената просто трябваше да лъже последователно. Явно следенето на фактите не е от силните й страни, но тя притежава други качества, които в повечето случаи би трябвало да гарантират професионално издигане - наглост, дебелокожие и умение да прехвърлиш вината върху другите. И почти успя. Беше на една клетва разстояние от това да стане конституционен съдия.

След отказа на Петър Стоянов, аз съм загрижен кой ще заеме този пост и затова като буден гражданин искам да помогна на управляващите да изберат най-достойния. Ето и моите предложения:

- Митьо Пищова - много силна кандидатура. Единственият му проблем е, че като Марковска не следи фактологията и постоянно бърка бройката на жените, с които е бил.

- Румен Петков - премиерът иска да бъде обединител на нацията. Ето това е неговата възможност. Това е един избор, който ще обедини хората. Ще ги обедини в срама им, но все пак.

- Пумба - още едно прасе. Поне е добродушно. Мисля, че ако бъде предложено, ще събере смазващо мнозинство и всенародно одобрение. Ще се предава от поколение на поколение легендата за прасето - конституционен съдия.

- Николай Бареков - ще кажете каква е тази шуробаджанащина. Не е редно да се назначават хора от семейството на министър-председателя. Не бива да има такива предразсъдъци спрямо него.

Мисля, че трябва да го изпратим в заслужена пенсия в Конституционния съд, където ще може да си отдъхне от натовареното ежедневие, изпълнено с късане на вестници и закани към протестиращи наглеци.

- И така стигаме до най-достойната кандидатура - моята. Аз обичам страната си и мисля, че има какво да дам, така че, Бойко, избери мен. Признавам, не съм завършил школата в Симеоново, но нямам никакъв опит и съм абсолютно некомпетентен в правото. Освен това съм нагъл и нахален.

Виж само как брутално се самопредлагам. Затова смята, че съм напълно подходящ и отговарям на най-високите изисквания. Обещавам да служа вярно на теб и на родината. И понеже може да имаш съмнения в думата ми, аз съм готов да се закълна пред главата на Българската православна църква.

Впрочем, навит съм и за патриарх, но ако не може - и място в Конституционния съд е достатъчно.

Oще: венета марковска  герб  кандидатура  конституционния съд  кс  петър стоянов 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.