Оптимистите - в Африка, песимистите - в Европа | webcafe.bg
Webcafe

Оптимистите - в Африка, песимистите - в Европа

Мила Григорова, "Галъп интернешънъл" , в. "Класа"
16.01.2012, 12:06 (обновена 17.01.2012, 12:26)
ръце, хора

Снимка: © deviantart.com

34% от световното обществено мнение очаква по-трудна в икономически аспект нова година

34% от световното обществено мнение очаква по-трудна в икономически аспект нова година. Данните са от световното социологическо проучване, наречено "Край на годината", провеждано всяка година от асоциация "Галъп интернешънъл".

Последното издание на проучването, проведено в периода октомври - декември 2011 г., събира мненията на над 52 000 мъже и жени от над 58 държави от всички краища на света.

Миналата седмица публикувахме данни за общите очаквания на хората по света за новата година. Според резултатите от проучването регистрираме ръст в дела на песимистичните очаквания за 2012-а спрямо очакванията за 2011 г.

Подобна е тенденцията и що се отнася до очакванията за икономическата ситуация през 2012 г. 34% от анкетираните в 58-те страни по света заявяват, че очакват година, изпълнена предимно с икономически трудности и продължаваща криза. Този дял песимистични оценки е значително по-висок от дела на негативните икономически прогнози, изразени от общественото мнение за 2011 г., 28% от анкетираните по света очакваха 2011-а да е трудна в икономически аспект.

Малко под една трета (31%) от запитаните по света се надяват на икономически подем и просперитет през новата 2012 г. Този процент е без промяна спрямо данните от миналогодишното проучване.

Африка е най-оптимистичният регион от света що се отнася до очакванията за икономическото положение през новата година - две трети от африканците прогнозират икономически подем през идващите дванадесет месеца. На обратния полюс са страните от Западна Европа - в региона преобладават песимистичните очаквания - 52% очакват икономически трудности.

Подобно на общите нагласи за новата година, най-оптимистичната за икономиката държава в света е Нигерия. 86% от нигерийците се надяват следващите дванадесет месеца да са месеци на икономически просперитет за страната им. В челната тройка на оптимистите за икономическата ситуация са още Виетнам и Гана.

В тези две държави процентът оптимисти за икономиката е над 60% от населението. 
В духа на песимизма, обхванал Западна Европа, държавите с най-големи опасения от продължение и задълбочаване на икономическата криза са именно западноевропейски.

Най-притеснени за икономическото положение през започналата година са французите - над 80% от тях очакват икономически трудности, а оптимистите са едва 2%. Следват ги австрийците - 57% споделят мрачни прогнози.

Въпреки покачването на дела на песимистичните очаквания за икономиката в световен мащаб, тенденцията в нагласите на българите отчита лек спад в песимизма за икономиката - делът на негативните прогнози за икономиката през 2012-а е 39%, а миналогодишното издание на проучването измери песимизъм сред 44% от българите. Оптимистично настроени за икономиката у нас в идващата година са 16%, с 3 процентни пункта повече в сравнение с миналогодишното проучване.

Въпреки повишението на оптимизма сред сънародниците ни, България продължава да е сред по-песимистично настроените държави - очакванията за новата година у нас са значително по-мрачни от средното измерено сред 58-те държави, участвали в проучването.

Изследването "Край на годината" (End of the Year Poll ©) е уникално социологическо проучване, провеждано всяка година от асоциация "Галъп интернешънъл", в повече от 30 страни в целия свят. То обхваща над 45 000 души от различни континенти на света. "Галъп интернешънъл" е изследователска верига, която обхваща повече от 100 страни в света.

http://www.klassa.bg

Oще: 2012  галъп  година  жени  мъже  оптимисти  очаквания  песимисти  проучване 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 16.01.201215:47

Оптимистите - в Африка, песимистите - в Европа
------------------------------------------
Европейците смятат, че по-лошо от това не може да бъде, африканците смятат, че може.
   

оценка

+0 -0