Одеса: Когато фактите говорят | webcafe.bg
Webcafe

Одеса: Когато фактите говорят

в. Сега, Анатолий Азаренко (Киев), Александр Велможко (Одеса), Дмитрий Карцев, Газета.Ру
07.05.2014, 09:02 (обновена 09.05.2014, 13:39)
Одеса

Логиката на случващото се повече приличаше на обичаен сблъсък между ултраси

Споровете за трагичната гибел на десетки хора в Одеса миналия петък не стихват и няма да утихнат още дълго. Без съмнение, както и гибелта на "Небесната стотица" в Киев преди няколко месеца, трагедията в Одеса ще стане тема на множество разследвания и откровени политически спекулации. "Газета.Ру" обобщи основните версии за одеските събития към момента. Кореспондентите се позовават на мненията на очевидци и свои източници.

Въпрос: Кой започна сблъсъците?

Предчувствието, че привържениците на двата противникови лагера - от евро- и антимайдана, ще се сбият, витаеше отдавна в града. Неприязънта растеше два месеца и избухна на 2 май, когато в града пристигнаха фенове на харковския клуб "Металист" за мач с местния "Черноморец". Привържениците и на двата клуба поддържаха отначало евромайдана, а после движението за единна Украйна. В този ден и проруските активисти, и евромайдановците мобилизираха привържениците си и се готвеха за сблъсък.

Ултрасите организираха шествие в подкрепа на единна Украйна в центъра на града. На Александровски проспект пътят на около хиляда ултраси бе препречен от около 300 антимайдановци. Те бяха екипирани с щитове, бухалки, палки, вериги и брадви. По-късно се оказа, че някои са носели и огнестрелно оръжие.

Акцията на антимайдановците бе широко рекламирана в социалните мрежи, включително с радикални призиви за унищожаване на бандеровците. Боят започна моментално. Полетяха камъни, палки, коктейли "Молотов", бензинът за които бе източван от паркиралите в близост коли. Степента на агресивност и готовност за решителни действия и на двете страни бе на практика еднаква.

Отговор: Логиката на случващото се повече приличаше на обичаен сблъсък между ултраси. Не е възможно да бъде обвинена само едната страна (което значи да се оправдае другата).

Наистина привържениците на майдана твърдят, че противниците им съзнателно са предизвикали конфликта, като са препречили шествието, но очевидно, че и на двете страни целта е била побой.

Въпрос: Защо милицията не се намеси?

Това е най-важният въпрос, за да бъдат разбрани одеските събития. Той ще бъде в основата и на нови спекулации. Основните сили на милицията са се намирали около стадиона, както обикновено се случва при футболен мач. Видео и фотокадрите от сблъсъците свидетелстват, че малкото милиционери, които се намират там, или бездействат, или помагат на активисти на антимайдана, които са носили червена лента на ръкава. Има дори снимки, на които се вижда как местни офицери от МВР инструктират тези активисти. Боят се ожесточава, след като антимайдановците започват да стрелят, прикрити от милиционерския кордон.

След смъртта на 17-годишен футболен фен приятелите му се хвърлят в атака с нова сила, готови да стигнат докрай. Стрелбата започва и от двете страни.

"Феновете се вбесиха най-много от факта, че милицията не само че не се опита да задържи когото и да било, а напротив, когато евромайдановците можеха да разбият окончателно противника, милицията ги прикриваше - разказва 34-годишният Олег от Одеса, който наблюдавал битката от прозореца на дома си. - А те хвърляха коктейли и камъни иззад гърба на милиционерите и войниците от вътрешните войски."

И вечерта, когато антимайдановците се барикадират в Дома на профсъюзите и откриват огън от горните етажи по настъпващата тълпа, милицията не се намесва. На практика всички жители на Одеса, при това и от двата лагера, днес се възмущават от факта, че всъщност около Дома на профсъюзите не е имало милиция. Пожарникарите са пътували до горящата сграда повече от час, независимо че най-близката пожарна се намира на 5-6 минути път пеша.

Пристигналият отряд от Министерството на извънредните ситуации също бездействал. "Не обвинявам пожарникарите. Как можеха да гасят под куршумите? Стреляше се и от двете страни. А милицията не направи нищо, за да даде възможност на пожарникарите да работят", казва 46-годишният Николай. Той попада случайно в епицентъра на страшните събития - чул, че нещо става.

Поведението на милицията поражда напълно противоположни версии. Привържениците на майдана твърдят, че органите на реда са поощрявали протестиращите. Източници от руските силови структури казват пред "Газета.Ру", че това е целенасочена акция, планирана в Киев: хората с червените ленти на ръкава са били провокатори и затова са били инструктирани.

Последната версия може да бъде квалифицирана като конспиративна, но последвалите уволнения на ръководството на одеското МВР не я опровергават. Събеседник на "Газета.Ру" твърди, че целта на Киев е била да бъде разгонен лагерът на антимайдановците, а не да се стигне до кървавата баня в Дома на профсъюзите. И в това явно службите са се провалили.

Отговор: Бездействието на милиционерите е документирано. Нещо повече, одеският журналист Александър Сибирцев твърди, че милиционерите са го предупреждавали за възможни сблъсъци няколко часа преди трагедията. След като са допускали възможен конфликт, значи силите на реда във всички случаи носят професионална и морална отговорност за гибелта на хората.

Въпрос: Какво се случи в Дома на профсъюзите?

През това време центърът на събитията се премества на Куликово поле, където е разбит палатковият лагер на антимайдана, обитаван от няколкостотин души. Към лагера се насочват две колони майдановци - едната от центъра на града, състояща се от въоръжени хора, жадуващи отмъщение. Другата колона е съпровождана от милицията и идва от стадиона, където в 18.30 ч. е свършил мачът. Уплашени, че ще бъдат пребити, хората от палатковия лагер влизат в Дома на профсъюзите и набързо издигат на входа импровизирано укрепление.

Известно е, че сред лидерите на антимайдановците, скрили се в сградата, са били депутатите от одеския Областен съвет Алексей Албу (от организацията "Боротьба") и Вячесляв Маркин (от Партията на регионите). Проукраинските активисти веднага блокират всички изходи и започват да хвърлят бутилки със запалителна течност. Избухва пожар. Десетки хора са се задушили от дима. Някои скачат от прозорците. Трябва да се отбележи, че в завършващата фаза на трагедията участниците и от двата лагера се държат различно. Едни майдановци се опитват да спасят противниците си, хвърляйки към прозорците въжета и използвайки стълба от разбитата сцена.

Други продължават да хвърлят по първия и втория етаж коктейли "Молотов". Трети нападат и бият успелите да избягат и евакуираните от горящото здание антимайдановци. В същото време други антимайдановци, предимно от втория, третия и четвъртия етаж, се опитват да напуснат сградата, благодарение на помощта на противниците си. По същото време от петия етаж и покрива отвръщат с коктейли "Молотов", камъни, дървения и даже стрелят по онези, които се опитват да спасяват хора от горящото здание. Едва след 20.30 ч. започва организираното гасене на пожара. Тогава за работа се хваща и милицията. Веднага след локализирането на пожара милиционерите влизат в сградата и започват да арестуват оцелелите.

Отговор: Главното, което може да се разбере от случилото се в Дома на профсъюзите, е, че и в двата лагера не е имало съгласувани действия. Хората са действали според ситуацията, доколкото е възможно във всеобщата паника. Това опровергава и бродещата из жителите на Одеса версия за прекалено бързата смърт на антимайдановците - руските спецслужби ги пратили в Дома на профсъюзите, а после ги отровили с газ, подобен на използвания при щурма на "Норд ост".

"Но обикновено в здания, обхванати от пожар, има достатъчно време за евакуация, преди да изгори кислородът - казва сътрудник на Министерството на извънредните ситуации, пожелал анонимност. - А тук тъкмо лумва огънят, и веднага - трупове. Много странно." Като аргумент в защита на тази версия граждани и някои украински медии твърдят, че барикадиралите се не искали да се спасят. Но, както бе описано по-горе, това не е вярно.

Въпрос: На кого е изгодно случилото се?

Основният резултат от сблъсъците е ликвидирането на одеския антимайдан като организирана сила. Това съвпада с обещанието на губернатора Немировски да освободи Куликово поле от антимайдана до 9 май. (той бе уволнен - бел. ред.) От тази гледна точка губернаторът би могъл да изглежда потенциален поръчител на провокацията, за да имитира разгонване на палатковия лагер не от милицията, а от паравоенни формирования и тълпата.

Още един възможен поръчител би могъл да бъде и официален Киев, на който също толкова му е изгодно ликвидирането на лагера на Куликово поле от формирования като "Десен сектор", за да бъде представено това като народен гняв срещу проруските активисти, а след това самият "Десен сектор" да бъде забранен като незаконно въоръжено формирование, предизвикало одеския погром.

Третият потенциален поръчител би могла да бъде и руската страна, на която настоящата ситуация е много изгодна - дава прекрасен повод за обвинение на Украйна във фашизъм, в притесняване и дори унищожаване на рускоговорящи украински граждани, в неспособност на властите да поддържат ред, с което се оправдава ескалацията на напрежението и се стига да въвеждане на войски.

Случилото се е изгодно и на сепаратистите. Те получиха мощен повод да обвиняват централните и местните власти в бездействие и оправдание за следващите си акции, подобни на образуването на Донецка република. Освен това много одесчани престанаха да поддържат проукраинските сили и се обявяват за федерализация.

Доволни са и от "Десен сектор". За пореден ден те ликуват, че са удържали "символична победа над сепаратистите".

Отговор: На всички е изгодно. При нарастващото гражданско противоборство всяка кръв се използва от съответната страна в нейна полза. Затова истинският отговор на въпроса може да е само - на никого не е изгодно. Не може да има изгода от кръвопролитието.

Oще: антимайдан  евромайдан  киев  майдан  одеса  русия  трагедия  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

4 Boicho Boichev | 09.05.201410:32

Начело на държавата Украйна застанаха откровени криминални престъпници.Ако в тази страна имаше правосъдие, тези хора-Турчинов, Аваков, Тимошенко-щяха да бъдат в затвора с доживотни присъди- за подстрекаване на масови убийства, опит за държавен преврат и пр.Обама,Меркел и Оланд пропиляха целия морален авторитет на Запада, като застанаха в подкрепа на клриминални престъпници и криминални елементи.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

3 Boicho Boichev | 09.05.201410:28

Властта затова е власт ,за да носи отговорност, а не да вика постоянно, че за всичко е виновна Русия.Кой да носи отговорност за живота и здравето на хората ако не държавата, властта?Включително за това да разследва и да накаже виновните.Но не са вонивни и майдановците, а тези западни политици, които ги научиха, че могат да правят всичко и да не носят отговорност за нищо.Още през февруари когато гориха полицаи и граждани в Киев- един куп западни политици се изсипаха за да ги подкрепят и не даваха да им се потърси отговорност.Те били борци за свобода и демокрация , и имали право да палят и убиват, а властта трябвало да ги гали с перце.Обама, Меркел, Нюланд, Оланд-те са виновни за жертвите в Украйна.Както и за стотиците хиляди жертви в Сирия.Остава да видим дали както винаги в историята е ставало- подпалвачите на войни сами изгарят в тях накрая.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

2 mima | 09.05.201410:13

От този разказ излиза, че поръчители са тези, под чието командване е била милицията. А това дали те са достатъчно умни, за да предвидят последствията е съвсем отделен въпрос.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

1 sim4o | 09.05.201403:02

Абсолютно, когато говорят фактите е в сила, мисълта на съфорумеца Оня Дето Го Трият "Да се казва на мерното - бяло, е малоумно .."

http://www.odessit.ua/news/odessa/28371-poimennaya-rasshifrovka-personaliy-na-populyarnom-video-odesskoy-hatyni-video.html

http://www.youtube.com/watch?v=NoeaDHoxb18


http://www.youtube.com/watch?v=sP2I7ul2U-Y


http://www.youtube.com/watch?v=8XTNKsX2nFQ

http://www.youtube.com/watch?v=knO51fACoUE
   

оценка

+0 -0