Планина в Тунис стана нов дом за "Ал Кайда" | webcafe.bg
Webcafe

Планина в Тунис стана нов дом за "Ал Кайда"

Webcafe.bg, по Worldcrunch.com
02.07.2013, 18:52 (обновена 07.07.2013, 13:04)
терорист

Снимка: © Getty Images

Един земеделски район става военна зона

Седейки на прага на къщата си, присвил очи под сламената си шапка, овчарят гледа внимателно танка, който пресича земята му с оглушителен шум.

"Засега ги оставяме да минават, но ако това продължава, ние, хората, ще се вдигнем на бунт и ще спрем това безумие по всички възможни начини," казва Рида Месауди.

В ранните часове на 11 юни той и братовчед му Тахар са извели овцете си да пасат в подножието на Джебел еш Шамби. После коза попада на противопехотна мина - Тахар е засегнат от шрапнел и се налага да бъде откаран спешно в тунизийската столица Тунис.

Той става първата гражданска жертва на партизанската война в тази западна област на страната, близо до границата с Алжир, където тунизийската армия воюва с група джихадисти с връзки с "Ал Кайда".

"Не ние сме мишената, а те," казва Месауди, посочвайки към танка. "Но сега никой не смее да излезе от къщата си, а не ми е останало никакво сено за овцете!"

От 29 април преследването на джихадистите, започнало седмици по-рано, придобива нов обрат с експлодирането на няколко мини, след които жертвите стават 27 на брой, всичките представители на армията и тунизийската Национална гвардия. Трима войници вече са загинали, а още пет са с ампутирани крайници.

Бунтовниците използват противопехотни мини, направени от амониев нитрат - химическа съставка, особено разпространена в този земеделски район

"Мините се поставят в пластмасови контейнери, които са много трудни за забелязване," казва ген.-полк. Мухтар Бен Наср, говорител на министерството на отбраната на страната. Оттогава насам Шамби и съседният национален парк, създадени през 1980-а с идеята да бъдат запазени изчезващите берберски овце - див вид кози - се е превърнал във военна зона. Планината е обкръжена. На 16 юни населението на Касерин излезе на протести, скандирайки "Не на тероризма".

В този беден град, разположен на около 300 км югозападно от Тунис, в подножието на Джебел еш Шамби, най-високата планина в страната (1544 м), гневът се бори с неразбирането.

Камиони, натоварени с контрабандни бензинови варели, продължават да се движат по пътищата, все едно нищо не се е случило, въпреки присъствието на войски, танкове и ежедневни полети на военни хеликоптери.

Местните твърдят, че никога не са виждали терористи или "брадати мъже" и демонстрират все по-голяма подозрителност към все по-видимите воедни операции. "Терористите се движат в малки групи, не ги виждаме, нашите действия са част от асиметрична война, която хората не разбират," коментира Бен Наср.

Сложна мрежа от подземни тунели и пещери

Като знак до каква степен нямат доверие на властите, семействата на загиналите войници отказват военните почести, с които те са били удостоени. Смъртта на 43-годишния главен адютант, убит при приятелски огън на 3 юни по време на нощна операция, определено не спомага за преодоляването на съмненията на семействата.

"Как може всичките му петима спътници да го сбъркат с вражески бунтовник? Мухтар е бил застрелян 10 пъти от разстояние 3.5 метра!" казва вдовицата на Мухтар, Наджет Ртиби, бременна с четвъртото им дете.

"Според подслушани телефонни комуникации, терористите все още са в планината. Това не е някаква интрига, нито фалшив сценарий - това е неприятната реалност, която е трудна за възприемане заради имиджа на Касерин," казва Уалид Бенани, депутат в тунизийския парламент от ислямиската партия "Енахда". Разкъсвани между нуждата да информират населението и опасенията, че ще навредят на имиджа на Тунис, властите се опитват да омаловажават случващото се.

На терен армията е открила колиби, подземни тунели и укрития в многобройните пещери из планината, съдържащи планове, SIM карти и документи за правене на мини от амониев нитрат. Групата се самоопределя като "катиба" ("батальон") Укба ибн Нафи, по името на арабски генерал, който е започнал ислямското превземане на Магреба и е основал превърналия се в културен център град Кайруан през VII век.

Властите вече са публикували снимки на джихадистите от организацията, свързана с "Ал Кайда"

"От 35-те бунтовници, поне 11 са алжирци, като целта им е да изградят тренировъчен лагер и да привличат млади бунтовници към организацията," обяснява Мохамед Али Аруи, говорител на Министерството на вътрешните работи на Тунис.

Това не е първият път, в който планината, известна като трудно достъпна, е мишена на опити за проникване на джихадисти. На 18 май 2011 г., в съседния команден пост "Рухия" в Алжир, четирима души загиват - двама войници и двама джихадисти - след ожесточен сблъсък.

Сред тях е Абделуахеб Хмайед, известен представител на поделението на "Ал Кайда" за ислямския Магреб. На 2 февруари 2012 последва нов сблъсък при Бир Али бен Хелифа, край Сфакс, където са убити двама джихадисти. След това в Касерин са открити 25 автомата "Калашников".

Оръжията идват от Либия, а разследващите са уверени, че групата има и тесни връзки с джихадистите в северно Мали. Оттогава насам насилствените сблъсъци между тунизийските власти и бунтовниците не спират.

Oще: ал кайда  армия  бунтовници  войска  ислямски магреб  планина  селяни  тероризъм  терористи  тунис 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 03.07.201323:07

Нова цел за дроновете.Ама там нема да летят,щото са ангажирани по-на юг-Нигерия.До 2014-та Нигерия ще е основен доставчик на петрол за Америка.И се сетиха за проблема с пиратството там.Щото е от десетки години,и за разлика от сомалийските си колеги,не нападат за откуп,а бият,ебат,стрелят и псуват корабните екипажи,с една едничка цел-обир.Често са дрогирани,тежко въоръжени и въобще не ги ебе,дали ша утрепят някого.
   

оценка

+0 -0