Чалгата - това сме ние | webcafe.bg
Webcafe

Чалгата - това сме ние

Драго Симеонов
16.01.2013, 21:29 (обновена 19.01.2013, 11:00)
Планета Пайнер

Снимка: © Planeta

Какво се случи с нас като културни консуматори? Пайнерът ли ни е виновен или той и империята му са просто резултатът от всеобщото ни интелектуално чалгизиране?

"Певиците са друго нещо" - казва с усмивка на неудобство инж. Димитров в едно интервю тези дни, докато пламенно брани резолюционните параметри, техническото оборудването и професионалната специализация на телевизия "Планета". Няма как да не се съгласим с него и в двата случая.

Първо - медията му наистина е с безукорно качество на излъчването и покритието. И второ - естетическата стойност и общественото въздействие на транслираните обекти е друго нещо, съвсем отделна тема.

В патардията около спечеления проект по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността" на българската икономика, двете неща се смесиха. Адептите на добрия вкус тръбят, че е неморално и безотговорно да се фаворитизира поп-фолка и допълнително да се поощрява и без това цветущото му развитие.

Гигантската бюрократична система на ЕС пък не проумява проблема ни с разголените певачки и подпомага един успешен и работещ бизнес модел. Културното значение и конкурентоспособността са обект на различни оперативни програми.

Без съмнение, "Пайнер" е флагманът на лекия жанр; той се носи с уверен ход из морето на пошлостта и атаката към него е твърде удобна, той е огромна мишена. Но ядрото на проблема е, че всъщност чалгата не е само музикален стил, който води след себе си модел на поведение. Тя е неизбежният резултат от житейския компромис, който всички ние бяхме принудени да направим, включително и самият инж. Димитров.

Удивително е, че самият той на младини се увличал по хард рок. Само че музикалният бунтар бил изместен от хитрия предприемач. За този страничен ефект на свободния пазар не бяхме предупредени, докато го жадувахме от социалистическата си клетка.

Икономическите механизми най-лесно се задвижват от посредствеността; лъскавото, елементарното и повърхностното са по-лесни за асимилиране. И много по-доходоносни, разбира се.

Абстрахирайте се за секунда от деколтетата и перхидрола на пеещите сексбомби. Чалгата като пазарен феномен отдавна инфилтрира усещането ни за стойностно.

А аргументът, с който се насажда, е, че това искал зрителят. Ето как постепенно в културен фастфууд се превърна родното кино, телевизията, книгоиздаването, дори театърът.

Водещият принцип е да привлечеш повече хора, да не ги мъчиш с размисъл, да не ги тормозиш с интелектуални усилия, а да ги анестезираш с нещо цветно и лековато.

Само допреди две десетилетия ние все още бяхме хора, които не се страхуваха да мислят (гледахме визионерската лудория "Туин Пийкс" в праймтайма и се вълнувахме точно толкова, колкото днес ни трогват турските бози или родните шаблонни сериали).

Какво се случи с нас като културни консуматори? Пайнерът ли ни е виновен или той и империята му са просто резултатът от всеобщото ни интелектуално чалгизиране?

Знаете ли, имаме ужасното усещане, че дори по силата на някакво природно чудо телевизия "Планета" спре да съществува точно в този момент, чалгата като начин на поведение ще продължи; някоя друга телевизия ще я измисли, някоя друга продуцентска къща (от тези, които са получили по-скромни, но също така сочни еврохапове) ще я възроди под формата на сериал, риалити или шоу.

Ние преядохме с компромиси и сега чалгата е напълно естественият ни обрив. И той засяга телевизията, киното, театъра, изобщо всичко, което наричаме високопарно "култура", но го бъркаме с "евтино зрелище".

Изобщо не ни е виновен Брюксел, нито инж. Димитров. Когато си заразен с посредственост и мислиш само за джоба си, значи чалгата - това си ти. Поне "Пайнер" ни предлага HD. А певиците... певиците са друго нещо.

Oще: живот  конкурентоспособност  култура  митко димитров  пайнер  поп-фолк  сексбомби  телевизия планета  чалга 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

98 pueblo | 22.01.201302:56

Удивителна ФНИМАНИЕ Удивителна
СЛУшАНЕТО НА чАЛГЪ,ТЕ ПРЕВРЪщА В шИБАН ИДИОТ Удивителна
Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2011, 22:00

97 nada_noname | 19.01.201301:56

курви, тикви и калинки, това е съвременна чалгария и отвреме навреме с някоя мутротиква или тиквомутра начело (от мафията). да ни е честито, дори тъпата европа не разбра що за кенеф бе нарисуван на изложението - турски или интелектуален. да ви е честито.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

96 еднажена | 18.01.201320:25

На това:

http://www.youtube.com/watch?v=VcbRlPB_nN4

някога се счупвах от смЕх и танци , когато ми се случеше да го чуя.

Само още една песен ми действа така :

http://www.youtube.com/watch?v=1vyNlMKz1rM

Е , остава въпроса , дали не съм (или била ) "чалгата" Много щастлив

А , да са му честити на Пайнера , двата милиона Чуди се

На тази следващата , обаче , нигога не оставам спокойна:

http://www.youtube.com/watch?v=N_gpOucp87E

И има абсолютни таланти в областта на танците - събирали са ми очите.
Няма как да не ме кефи и по - полека с очерците!
И кючеците Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 22:53

95 Gyorgy Borony | 18.01.201314:46

Вредата при чалгата е, че убива и праща в забвение българския фолклор. Този процес започна още при социализма със сръбската музика. Сръбската поп-фолк музика обаче ни превъзхожда поне с едно - в основата и са народните им мелодии и ритми, докато при нас в основата е наистина дивата чалга, кючека. Който иска да се съхрани като българин, да си купи дискове с песните на Радка Кушлева, Борис Машалов и другите велики български гласове!
Ако т.н. Пайнер иска мааалко поне да измие срама от лицето си, трябва да издаде и раздаде безплатно по един 20 дисков бокссет с автентичен български фолклор на всяко дете от 1 до 18 години в рамките на взетото от него евро-финансиране!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

94 Ben Dover | 18.01.201311:53

Ооо Комунист..тей де (Анти)комунист,ето ти още една любима песен да се накефиш.Оригинала от 43-та спец за тебе.


Союз нерушимый республик свободных
Сплотила навеки Великая Русь.
Да здравствует созданный волей народов
Единый, могучий Советский Союз!

Припев:
Славься, Отечество наше свободное,
Дружбы народов надёжный оплот!
Знамя советское, знамя народное
Пусть от победы к победе ведёт!

Сквозь грозы сияло нам солнце свободы,
И Ленин великий нам путь озарил.
Нас вырастил Сталин — на верность народу
На труд и на подвиги нас вдохновил.

Припев:
Славься, Отечество наше свободное,
Счастья народов надёжный оплот!
Знамя советское, знамя народное
Пусть от победы к победе ведет!

Мы армию нашу растили в сраженьях,
Захватчиков подлых с дороги сметём!
Мы в битвах решаем судьбу поколений,
Мы к славе Отчизну свою поведём!

Припев:
Славься, Отечество наше свободное,
Славы народов надёжный оплот!
Знамя советское, знамя народное
Пусть от победы к победе ведёт!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

93 Антикомунист | 18.01.201311:34

Сега прочетох комунистът и селянин Бен Дувър...потвърждение на моят пост отпреди малко. Намига
Ех товариш,ех комрид Бенчо Дувърски,селяко простий,съветска подложке.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

92 Антикомунист | 18.01.201311:33

Чалгарите на 95 % са селяни,хора родени на село,малки градчета (до 100 000 жители),националисти(нали грачат на бугарски,подкрепят ги) и комунисти.
Те не знаят чужди езици,те са бедни,прости и в големия си процент не ползват интернет.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

91 Borracho | 18.01.201311:08

http://www.youtube.com/watch?v=7L7o-Y5t2M8 поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

90 Manuela Gerenova | 18.01.201310:56

Риана и Бионсе са може би единствените от поп-музиката, пред които предпочитам верно да си пусна Планета. Не знам защо, но органически не мога да ги понасям. Особено Риана!
А Цветанка е машина направо - интервюира всичко - от премиера до чалгаджийките, не мога да повярвам каква всестранно развита личност е Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

89 Thea Atanasova | 18.01.201310:48

Чалгата - това не съм АЗ!!! НЕ!
Значи американците си имат полуфабрикат храна, а ние си имаме полуфабрикат музика. Който иска я слуша (на конвейера), който не иска - не я слуша. Аз лично избирам да не си промивам мозъка с това "нещо" нарекло себе си музика. За мен това не е музика!
   

оценка

+3 -0