Аржентинската рецепта за Гърция | webcafe.bg
Webcafe

Аржентинската рецепта

Webcafe.bg , по CNN
24.10.2011, 15:22 (обновена 26.10.2011, 06:42)
Аржентина

В Аржентина реалната обезценка на парите в страната е тройно по-висока от официалната

През декември 2001 г. Аржентина обяви отказ от плащания по $100 млрд. дългове - най-големият държавен фалит в историята. Този ход предизвика ера на тотален хаос: петима президенти за две седмици, недостиг на пари и храна, смъртоносни бунтове и тежка мизерия.

Според анализаторите сривът се е случил заради невероятно големия товар от дългове на Аржентина, високите публични разходи и надценената валута. Сега Гърция носи подобен товар, което кара някои наблюдатели да предлагат Гърция да последва примера на Аржентина и да обяви отказ от плащания и девалвация.

С все още продължаващи протести в Атина, бъдещето на Гърция остава неясно, но в Буенос Айрес, десетилетието след икономическия срив на Аржентина беше, меко казано, забележително.

Излизането от пропастта, което никой не очакваше

Втората по големика икономика в Южна Америка се оттласна от ръба и се възстанови по един почти невероятен начин, тласкана от високото търсене на основни стоки от Китай и поредица от нетрадиционни икономически политики. Това помогна на Аржентина да се опази от значителните икономически трусове, обхванали в момента много държави по света.

В продължение на 8 години Аржентина се радваше ва близо 8-процентен икономически растеж - и изглежда в добра форма за още през 2012 г. Всичко това би трябвало да помогне на президента Кристина Фернандес де Киршнер да постигне сигурно преизбиране на поста. Което се случи.

Но стабилният икономически ръст на страната си има и цена: инфлацията. Официално годишната инфлация в Аржентина е около 9 процента, но според различни анализатори и много аржентинци, тя е почти три пъти по-висока.

Аржентинците знаят, че реалните размери на инфлация се прикриват

"Правителството твърди, че имаме инфлация от само 8%, но всички знаем, че е 25 процента," казва Вероника Амсинг, учител в предградие на Буенос Айрес. По думите й тя е силно затруднена да си позволи основни храни като месо, мляко и сирене - заради скорошните повишения на цените.

От 2007 г. аржентинското правителство е подложено на непрекъснати критики от икономисти, инвеститори и МВФ, че съобщава занижени данни за инфлацията с цел политически изгоди, и за да ограничи плащанията на свързаните с инфлацията бонове. Властите отричат.

Администрацията на Киршнер също така се старае да запушва устата на тези, които съобщават статистики за инфлацията, като изисква със съдебни призовки информация от местни журналисти и налага огромни глоби за публикуване на данни за инфлацията, противоречащи на официалните държавни статистики.

"Странно е. Не го разбираме особено добре, защото населението лесно може да провери в супермаркета какви са цените на стоките," казва икономистът Орландо Феререс, глобен с $235 000 тази година за публикуване на независими анализи на инфлацията.

"Всички знаят, че нивото на инфлацията е 23-25 процента, дори още по-високо," коментира Феререс. Ако това е вярно, тази цифра би превърнала Аржентина в една от страните в света с най-висока инфлация и ще предизвика сериозни финансови проблеми в краткосрочен план, твърдят анализатори.

Въпреки това населението масово подкрепя мерките на Киршнер

И все пак инфлацията изглежда има ограничен политически ефект върху кампанията за преизбиране на Киршнер.

"Преди не можехме да си купим нищо. Сега можем. Аз си купих хладилник. И вече можете да си осигурите финансиране," казва Кармен Перес, контрольор във фабриката за балони "Нуева Есперанца" в Буенос Айрес. "С Кристина сме по-добре," казва Перес. Така смятат и повечето от колегите й.

Докато хората в САЩ и Европа затягат колани, аржентинците празнуват. Ресторантите и нощните клубове са пълни всяка нощ. Продажбите на апартаменти растат. Международни рокзвезди като Red Hot Chili Peppers, Джъстин Бийбър, Кейти Пери и Рики Мартин са свирили пред огромни тълпи в страната в последните седмици. През март съоснователят на Pink Floyd Роджър Уотърс ще изнесе осем тотално разпродадени концерта на "Стената" на най-големия футболен стадион в Буенос Айрес.

"Хубавото на нас, аржентинците, е, че ние разбираме много от кризи. В моето поколение сме преминали през много кризи и това, което научих, е, че кризата всъщност е добра възможност да преоткриеш себе си," коментира предприемачът Алън Фаена, който току-що е открил новия Faena Arts Center за $14 млн. в Пуерто Мадеро - най-скъпия квартал в столицата.

Страната протака изплащанията на дълговете и си играе на протекционизъм

Тази вродена аржентинска способност за адаптиране е стимулирала бързото възстановяване от срива през 2001 г. Когато става президент през май 2003 г., Нестор Киршнер въвежда икономически политики, които вбесяват Вашингтон и Уолстрийт, включително две спорни предоговаряния на дълговете. Аржентина все още е замесена в съдебни битки с дългови "протакания", като се твърди, че дължи $16 млрд.

Когато съпругата на Киршнер го наследява на поста през декември 2007 г., тя продължава споровете с кредиторите, доразвивайки популистката политика на своя съпруг.
Киршнер умира внезапно от сърдечен удар на 27 октомври 2010 г., като жена му се възползва политически от изблика на съчувствие.

През последната година тя се е появявала на обществени места единствено в черно облекло - и редовно говори за "него" в пламенни - понякога изпълнени със сълзи - речи по време на своята кампания.

Едно от най-спорните решения на г-жа Киршнер е ограничаването на вноса в страната с надеждата да стимулира местната икономика и да запази конкурентоспособността на Аржентина спрямо най-големия й търговски партньор - Бразилия.

Наскоро властите ограничиха с 20% вносните коли, които компаниите могат да внасят в страната, и наложиха политика на баланс. Тя задължава фирмите да изнасят стоки, струващи толкова, колкото е стойността на внасяните от тях коли.

Този ход принуди компаниите за търговия с автомобили да навлязат в бизнеси, от които нямат никаква представа. В резултат Hyundai скоро ще изнасят биогориво, BMW ще доставят ориз и кожа, а Porsche ще продават вино "Малбек" от другата страна на океана.

"Без съмнение сме притеснени дали тази криза с вноса на чуждестранни стоки ще бъде решена. Това причинява огромни вреди на нашия бизнес," казва Алберто Принсипе, собственик на дилърска компания на Hyundai в Буенос Айрес.

Липсват всякакви вносни стоки, няма инвестиции, няма и външни заеми

Но далеч не само автоиндустрията в Аржентина затяга колана.
Кецове, лекарства, кукли "Барби" и дори книги отскоро биват задържани на границата, като усложняват живота на компаниите и клиентите. BlackBerry смартфоните са рядко срещани, заради политиката за внос, така че производителят RIM отстъпи и този месец откри фабрика за Blackberry в студения регион на Аржентина - Огнена земя.

Според групата за анализ на търговията Global Trade Alert, Аржентина е предприела 14 протекционистки мерки в последните три месеци - повече от Бразилия, Индия и Китай, взети заедно.

Тези протекционистки политики и неизплатените дългове на Аржентина са довели и до други последици. През септември американските законодатели не подкрепиха многостранен заем от $230 млн. за Аржентина - ясен знак на Белия дом, че очаква държавата да покрие финансовите си задължения.

"Аржентина живее на собствени спестявания, за да напомпва вътрешното потребление. Това само по себе си е инфлационен подход. А има и много малко инвестиции," твърди Мартин Редрадо, бивш председател на Аржентинската централна банка.

Дали реално "аржентинският модел" е дългосрочен изход от фалита

Въпреки предупрежденията на анализатори за липса на чуждестранни инвестиции, свиващи се резерви, бягство на капитали и растяща инфлация, Киршнер продължава да хвали това, което тя нарича "аржентински модел" и което според нея други страни би трябвало също да възприемат.

Редрадо обаче не споделя това мнение. "Трябва да има нещо много странно в Аржентина - когато тя обяснява това, никой не й обръща внимание," коментира той.

А може би хората просто да наблюдават - за да видят дали Аржентина е в състояние да продължи необичайното си икономическо възстановяване.

Oще: аржентина  бунтове  възстановяване  гърция  дългове  избори  инфлация  мизерия  протекционизъм  търговия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.10.2010, 23:24

3 Petyo123 | 26.10.201116:29

И се пак са огромна държава с потенциал и не се плашат да провеждат собствена политика ,като защитават националните си интереси / по свое разбиране / .Не знам ако имат 1 атомна централа -дали биха я закрили ,за да станат благи някому ???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2011, 10:53

2 tumbaka | 26.10.201115:00

Много ясно е казано в първи абзац:
.........ера на тотален хаос: петима президенти за две седмици, недостиг на пари и храна, смъртоносни бунтове и тежка мизерия.........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 25.10.201111:56

Статията не дава никакъв отговор на въпроса какво ще стана ако Гърция последва примера на Аржентина. Никакъв анализ на евентуалните последствия за Гърция и еврозоната, ако гърците откажат да изплащат дълга си и въведат мерки за протекционизъм.
Уевцафе, май пак сте преписали с безумни скращения?
   

оценка

+0 -0