Вредата от окултното | webcafe.bg
Webcafe

Вредата от окултното

Елена Кодинова
18.03.2011, 16:10 (обновена 22.03.2011, 10:59)
Петър Дънов

Снимка: © petardanov.com

Петър Дънов е част от особения начин, по който българският народ практикува християнската религия...

Преди години 6-7 години се запознах с варненския свещеник отец Георги, основал център за лечение на наркомани чрез въвеждането им в православието и приучаването им към праведен богоугоден живот. Той ми разказа за един от своите духовни примери, отец Анатолий Берестов от Русия - професор по медицина, доктор на науките.

Берестов основал в Москва центъра "Св. Йоан Кронщадски", в който наравно с наркоманиите и алкохолизма се борил и срещу всякакви увлечения по врачки, баячки, пророчици, секти и лъжелечители. За него вярата в магьосничеството и окултизма се оказало толкова страшно, колкото и злоупотребата с опиати и алкохол.

Оттогава си мисля, че и на нас в България ни трябва такъв център като на отец Анатолий, но пък в него ще трябва принудително да се затвори половината население на страната. Заедно с множество телевизионни водещи, които примират пред способностите на жената-сеизмограф, личната врачка на Берлускони, гадателката на звездите и мутрите и направо изпадат в екстаз, колчем стане въпрос за баба Ванга и Вера Кочовска.

Врачките не са като в началото на демокрацията приоритет на кварталните кабеларки, те вече официално си шестват и по националните телевизии. И гарантират огромен рейтинг.

Пак нагорещени страсти

Напоследък страстите по въпроса отново се нагорещиха покрай заявлението на монаха Висарион, че Ванга и Петър Дънов са проводници на демонични сили. Църквата страхливо си замълча, но думите на духовника дадоха повод на почти всички медии да напишат по още едно похвално слово за тези хора.

В един сутрешен телевизионен блок дори нарекоха баба Ванга "по-голям обединител на нацията от православната църква" и за пореден път повдигнаха въпроса за канонизирането й. И тези неща се случват паралелно с медийното отразяване на българското лекарско съсловие като сборище на убийци и мародери.

Моя приятелка лекарка с горчивина казва: "Ако пусна обява, че гледам на боб и лекувам с биополе, ще имам огромна клиентела, готова да ми плаща колкото пожелая за глупостите, които ще наговоря. Но ако си закача дипломите на стената на кабинета, няма да ми имат същото доверие."

Разбира се, че ще е така, след като договорът в медиите вече две десетилетия е следният: врачките са лъскави и любопитни, помагат на хората, предсказват бъдещето на важни бизнесмени и знаменитости, а лекарите са алчни убийци.

Българската православна църква, а и другите вероизповедания в страната, от години се занимават с вътрешно-ведомствени интриги и не заемат твърда позиция по нито един важен духовен въпрос. Не са пастири на вярващите, не ги водят в моралните им дилеми. Не са се изказали официално досега нито по възвеличаването на хора като баба Ванга, Вера Кочовска и Петър Дънов, нито за по-незначителните окултисти, които често се рекламират като техни наследници.

Само плахи заявки на някои по-дейни свещеници, но пък съвсем неофициални и без подкрепата на висшия клир. Пък и хората нямат вече много доверие на вероизповеданията, след като от години единственото, което четат за тях в медиите, са истории за делба на имоти и богатства, интриги за постове, съпричастност към тайните служби и крамоли заради печалби.

Което дава хубав шанс на окултното да се настани в националното самосъзнание като единствена духовна алтернатива. И много известни хора го защитават публично. Капка Сидерова пише книга за Вера Кочовска и плаче в ефир за нея. Авторитетни личности като Нешка Робева и Светлин Русев легитимират светостта на баба Ванга.

Проблемът е с отдавнашен корен

Всъщност коренът на проблема не е в новонастъпилата демокрация и не свободата на словото и изразяването възкачи на гребена на вълната всякакви хора с претенции да виждат в бъдещето и да лекуват с биополе. Тези неща се официализираха още през социализма и вятърът повя от Съветския съюз. Кашпировски и Джуна бяха съвсем законни и легални комунистически знаменитости, които нашите соц-медии охотно възхваляваха, след като идват от правилното място.

Още през 80-те години на миналия век в Пловдив е основана специална лаборатория с благословията на режима, в която се изследват възможностите на екстрасенси. Самата баба Ванга е ухажвана и толерирана от комунистическата власт и легитимирана от нея. Възможно е това насърчаване на вярата в петричката пророчица и в истински и самозвани екстрасенси да е бил опит на тоталитарната държава да бори религиозността. Възможно е да е било чисто невежество.

Настоящият дебат около баба Ванга и Петър Дънов, повдигнат от монаха Висарион, изпада отново в крайности. Хора като тях наистина си имат своите почитатели, така че е малко пресилено да бъдат наричани магьосници и проводници на демонични сили. А и те не са сторили зло никому, просто са вярвали в определени неща, които са в разрез с официалната църковна догма.

Но също така пресилено е да ги наричат светци и духовни водачи на нацията и да се правят опити да бъдат канонизирани. А най-странното от всичко е, че дискусията за мястото им в народното съзнание се превръща в такава голяма работа, във всенароден въпрос.

За мен те са просто част от особения начин, по който българският народ практикува християнската религия. Той успява да инкорпорира в православната догма и много езичество. Така че баба Ванга е просто част от тази традиция. В почти всяко село е имало по една такава баба, за която се е вярвало, че вижда в бъдещето и може да призовава свръхестествени сили в помощ на хората.

За разлика от католишко-протестантския свят, нашият, източно-православният, не е горил на клада вещици (макар че е горил богомилите) той е малко по-толерантен към езическите практики. Толерантността обаче е едно, а превръщането на окултното в легитимна доктрина и завъртането й като бизнес - съвсем друго. И то с подкрепата на големи, авторитетни медии и национално известни хора.

Необяснимо е за мен това огромно влияние на врачки и баячки върху съзнанието на хората и в същото време тоталното им неверие в българската медицина. Изслушала съм хиляди разкази как т.нар. феномени са спасили живота на определени хора и значително по-малко похвални слова за лекари, които са направили същото със средствата на медицината.

Фактите обаче доказват точно обратното. Да, има подкупни и небрежни лекари, които спекулират с нещастието на болните. Но броят им е значително по-малък от този на самозваните лечители и пророци, които смучат пари от отчаяни хора с мъгляви обещания за лечение с неясни средства.

Как така ще поверяваш здравето си на хора без образование, посещението при които никак не е безплатно, а ще се мръщиш на таксите при лекари, прекарали почти целия си живот в усвояване на истинска наука? Колко изобличени шарлатани трябва да видиш, за да се увериш, че медицината, а не окултните практики помагат повече? И струва ли си заради единия рейтинг да насаждаш в зрителите и читателите си вяра във врачки и магии?

За мен величаенето на феномени и пророчици е обида към интелекта ми. Моята технократска настройка към света ме спасява от увлечение по лъжепророци и фалшиви лечители. Но има много отчаяни и невежи хора, които ще хукнат да си дават последните пари по екстрасенси и гадатели, когато изпаднат в здравословна беда. Нали са видели по телевизията свидетелства, че това е истинското спасение?

И докато вярват в мистични чудеса, духове на умрели и отвъдни светове, току виж станало късно да отидат на лекар.

Oще: баятелки  ванга  висарион  врачки  лекари  народ  окултизъм  петър дънов  свещеници  център  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.07.2011, 20:33

116 Emil Dimitrov | 11.07.201120:35

Do you think that something that God directly condemns in his inspired Word could help you? Actually, fortune-telling could do considerable harm. How so?

One reason is given in The World Book Encyclopedia: “Such a belief may rob a person of trust in himself and his own ability. He may begin to look on himself as a ‘pawn of fortune' who cannot change his fate. He then may lose ambition.”

More importantly, since fortune-telling involves the use of “uncanny power,” which God condemns, it brings His disfavor, making a person “detestable to God,” preventing him from having an acceptable relationship with God. (Deut. 18:12) Moreover, the Bible associates prediction of the future by fortune-tellers with the influence of demons. Dabbling in fortune-telling can open up one to harassment from the invisible realm.

No genuine good, therefore, can come from seeking the guidance of fortune-tellers or reading literature designed to help people to develop psychic powers. Christians do well to follow the example of persons of the first century C.E. whom the Lord Jesus Christ favored because they “did not get to know the ‘deep things of Satan.'”—Rev. 2:24.

For those who may already be involved in practices like fortune-telling, the Bible contains the following helpful example: “Many of those who had become believers would come and confess and report their practices openly. Indeed, quite a number of those who practiced magical arts brought their books together and burned them up before everybody.” (Acts 19:18, 19) People who became Christians made a clean break from such practices.

Fortune-tellers with their psychic abilities cannot help you to know God and his requirements for acceptable worship. Nor can they provide sound guidance for everyday life and a sure hope for the future. That information is found only in the Holy Bible, which is truly “inspired of God.” (2 Tim. 3:16; Ps. 119:105; Isa. 46:10) It is study of the Word of God, therefore, and not the consulting of fortune-tellers, that will truly help you in your life.

so furtune telling has EVERYTHING to do with witchcraft,it is just another means of worshipping the devil.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.07.2011, 20:33

115 Emil Dimitrov | 11.07.201120:33

Satan worship is not limited to direct worship of Satan by name. The apostle Paul warned: “The things which the nations sacrifice they sacrifice to demons.” (1 Corinthians 10:20) And demon worship is really the same as Satan worship, since Satan is called “the ruler of the demons.” (Mark 3:22) What practices of “the nations” can be identified as demon worship, or worship of Satan? God's words to Israel give us some examples:-

“There should not be found in you . . . anyone who employs divination, a practicer of magic or anyone who looks for omens or a sorcerer, or one who binds others with a spell or anyone who consults a spirit medium or a professional foreteller of events or anyone who inquires of the dead. For everybody doing these things is something detestable to God.”—Deuteronomy 18:10-12.

The Bible claims to contain the truth about spiritual matters. Jesus Christ, when on earth, said to his Father in prayer: “Your word is truth.” (John 17:17) The apostle Paul wrote: “All Scripture is inspired of God.” (2 Timothy 3:16) Many who practice witchcraft do not agree. Instead, they look for inspiration and guidance in myth, ancient religions, and even science fiction.

Webster's Ninth New Collegiate Dictionary defines witchcraft as “communication with the devil.” And the Dictionary is 100% correct.

FORTUNE -TELLING—

Fortune-telling, according to The Encyclopedia Americana, involves “predicting one's fortune or future, by alleged signs or indications seen and interpreted by amateur or professional diviners.”

Fortune-telling is, therefore, a form of divination (which God DETESTS) a procedure for gaining knowledge of the unknown or of the future by extraordinary means.

Here it is interesting to note an expression of the well-known fortune-teller Jeanne Dixon, who sometimes uses a pack of cards to tell fortunes: “I don't know a single thing about telling fortunes with cards. I simply have a person hold them so that I can pick up his vibrations.”

Similarly, the book Patterns of Prophecy (1973) says concerning palm reading: “Palmists seem to derive their most astute impressions not from the lines of the hand, but from touching the person to make psychic contact. . . . a number of German palmists were unable to make accurate statements about people's characters when only photocopies of the handprints were presented to them.”

Thus it is not the heavenly bodies, the cards, someone's palm or any other omens that result in the occasional “direct hits” of fortune-tellers. Their successes are principally due to a mysterious “psychic force.”

The Real Power Behind Fortune-telling

The Bible warns all who wish to win the approval of God to keep away from such a thing. God's view of the matter is set forth at Isaiah 1:13: “I cannot put up with the use of uncanny power along with the solemn assembly [for worship].” Commenting on the Hebrew word aґwen, here rendered “uncanny power,” Johannes Pedersen, a professor of Semitic languages, writes:

“Properly speaking it denotes strength, but gradually it has chiefly come to be used of the false strength, the magic power, and therefore it has all the characteristics of sin.” “[It] denotes the false strength, deeds involving disaster, witchcraft and magic arts.”—Israel: Its Life and Culture, pp. 431, 448.

Other scriptures associate “uncanny power” with divination, which includes fortune-telling. (1 Sam. 15:23; Num. 23:16-18, 21; Josh. 13:22) Persons desiring to worship God acceptably must shun any involvement with such a force, for it does not originate with God. Where, then, does it come from?

Pointing to the real source of much fortune-telling ability, the Bible, at Acts 16:16-18, relates:
“We met a slave girl who had a clairvoyant spirit. She used to bring substantial profit to her masters by fortune-telling. The girl began to follow Paul and the rest of us . . . She did this for several days until finally Paul became annoyed, turned around, and said to the spirit, ‘In the name of Jesus Christ I command you, come out of her"

After the apostle Paul had expelled the “clairvoyant spirit,” or demon, from this girl, her masters “saw that their source of profit was gone.” (Acts 16:19, NAB) She had lost her fortune-telling ability.

It is clear from this that the Word of God links up the uncanny power behind fortune-telling with wicked spirit forces, or superhuman, invisible demons. (Eph. 6:12) That is why God commanded his people to shun every type of divination, saying:

“There should not be found in you anyone who . . . employs divination, a practicer of magic or anyone who looks for omens or a sorcerer, or one who binds others with a spell or anyone who consults a spirit medium or a professional foreteller of events or anyone who inquires of the dead. For everybody doing these things is something detestable to God.”—Deut. 18:10-12.

All forms of divination, whether by interpretation of omens or by some other use of psychic power, are covered by that prohibition.

Can It Help You?

Do you think that something that God directly condemns in his inspired Word could help you? Actually, fortune-telling could do considerable harm. How so?

One reason is given in The World Book Encyclopedia: “Such a belief may rob a person of trust in himself and his own ability. He may begin to look on himself as a ‘pawn of fortune' who cannot change his fate. He then may lose ambition.”

More importantly, since fortune-telling involves the use of “uncanny power,” which God condemns, it brings His disfavor, making a person “detestable to God,” preventing him from having an acceptable relationship with God. (Deut. 18:12) Moreover, the Bible associates prediction of the future by fortune-tellers with the influence of demons. Dabbling in fortune-telling can open up one to harassment from the invisible realm.

No genuine good, therefore, can come from seeking the guidance of fortune-tellers or reading literature designed to help pe
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2011, 09:40

114 Mitko Dimitrov | 30.05.201109:56

Който иска да си отвори Библията и да прочете Левит20:27 иВторозаконие18 гл.
и на още много места се казва че това е мерзост пред лицето на Господ а сега всеки вестник то дори и най простия съдържа хороскоп по всеки тел.канал задължително-хороскопа за деня и това не е смешно а е плачевно че хора от този век на наука технологии изкуство ....се връщат пак към отколешни човешки грехове /ами той учителя е все един и същ-Луцифер/.........цяла България е затънала в това тресавище..дано Бог се смили за народа който се подвежда бързо след всяка измама и заблуда отгоре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2011, 10:07

113 Andros | 07.05.201110:40

Като гледам коментарите - не е само неукият народ прост, а хора с достъп до компютър - и с претенции за образование понякога са по-прости. Поздравление на авторката - за мен всички врачки са или шарлатани или шизофреници - ако си вярват. И като се изцепи някой - астрологията - наука. Абе смях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

112 v guza | 25.04.201121:45

Много странна статия. Що за противоречие, що за чудо? Да се предпочита науката медицина пред неясните методи на врачките и баячките - ок, това го разбирам. Съвсем не разбирам обаче как "технократската природа на авторката", дето я пази от фалшиви пророци и шарлатани - церители понеже начинът им на работа е ненаучен и няма никакви доказателства, че действията им водят до определени резултати, не я пази и от православната църква и от дрънканиците на монаха Висарион. Откъде накъде писаниците за ходене по водата, нахранване на много хора с две риби, общуването с избухнал в огън храст, или пък обещанието за страховити наказания в казани с врящ катран минават през детекторите за научност на инак рационално настроената авторка? Значи ли това, че хипотетично след 2000 години авторката би приела Ванга и останалите врачки и баячки въпреки ненаучните им методи? Не вдявам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

111 Астролог | 11.04.201115:49

Ако някой не вярва в нещо, това не значи че нещото не съществува.
Астрологията касае духовната същност на човека и който няма информация за това, може да положи малко усилия да се запознае!
Може даже да подготвя една статия за вебкафето да се запознаят читателите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

110 Астролог | 11.04.201115:46

Има астролози(освен мен), които не са шарлатани!
(със здраве!)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 11:35

109 sharo | 03.04.201118:26

По същия начин римокатолическата църква е говорила за Галилео Галилей... В днешно време той е познат не като еретик, или магьосник, а като учен спомогнал за равитието на Физиката, Астрономията, Математиката...

В днешно време римокатолическата църква е известна с това че плаща годишно средно по 200 милиона долара за адвокати, обещетения и т.н. заради педофилските изпълнения на нейните "пастори"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

108 tedi | 29.03.201113:02

"За мен те са просто част от особения начин, по който българският народ практикува християнската религия. Той успява да инкорпорира в православната догма и много езичество. Така че баба Ванга е просто част от тази традиция."

Да, и за мен също.
Няма нужда да горим вещици, еретици и пр. това си е пълна глупост, точно както са пълна глупост и суеверията, които в момента се ширят по медиите и дават възможност на куп шарлатани да забогатяват за сметка на изпростелия народ. Чудодейни капки, астролози, ектрасенси и т.н. и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

107 tedi | 29.03.201112:58

"За мен те са просто част от особения начин, по който българският народ практикува християнската религия. Той успява да инкорпорира в православната догма и много езичество. Така че баба Ванга е просто част от тази традиция."
Да, и за мен също. Хубава статия, премерена. Не е нужно да преследваме догматично всяко суеверие, но е изключитално вредно да превръщаме суеверията в духовен ориентир. Бедата е че изпростялият народ все повече го прави.
   

оценка

+0 -0