Будител в тиквата | webcafe.bg
Webcafe

Будител в тиквата

Ивелин Пешев
31.10.2012, 13:45 (обновена 31.10.2012, 13:57)
тикви, хелоуин

Снимка: © Getty Images

Повечето от нас се държат като типични тикви с изрязани усмивки на лицата, които ни подхождат само по време на празниците

Хелоуин не е български празник. Но заради маскарада и най-вече заради добре възпитаната ни храносмилателна система ние научихме първо децата си да се правят на страшни.

Комиксовата пародия ни забавлява - успяваме някак да потренираме сериозното изражение, което ни чака на следващия ден, 1-ви, отреден на Народните будители. Изгонили лошите духове, ние каним на гости добрите. От миналото. Точно така, на гости - защото ежедневно през дома ни минават купища навици, чествания, почитания и отчитания през съвестта. И няма място за друго.

Всеки момент очаквам някои от политиците да почетат Будителите, без да зачитат възможността, че днес повече от всякога се нуждаем от тях. При това живи, истински, дишащи. Определено ги има, но сякаш прекалено наивно започнахме да вярваме само на телевизора, където пишман националисти ръмжат за разправа с малцинствата.

Нима? Съвременните будители би трябвало да ни научат първо на добрина и любов към родината, а след това да сипват барут в оръдието. И да не предприемат инициативи според календара на следващите избори.

Струва ми се, че повечето от нас се държат като типични тикви с изрязани усмивки на лицата, които ни подхождат само по време на празниците. През останалото време ние сме доволни, ако ни оставят на спокойствие да люпим семки (тиквени) пред телевизора, ослушвайки се за някой екшън герой, който да ни вдъхнови.

Прозявката ни се е превърнала в характерна черта, а агресията - в единствена живителна сила, с която се мъчим да оправдаем безсилието си под формата на кух национализъм.

Кой днес би сложил плакат на Левски, Паисий или Ботев в къщата си? Архаично е. Хм! Но се ядосваме, когато мургави кукли на конци мачкат чернобелите снимки на нашата сантименталност. Да, гневим се, защото в повечето случаи това означава, че някой пак е влязъл в съзнанието ни с ботуш.

Ние не обичаме това, мразим робството и сме готови на саморазправа, защото само това ни е останало в главата. Но кого всъщност се опитваме да защитим?

Ако случайно подадеш на някого ръка, той се стряска, защото си мисли, че му посягаш. Будители ли? Не, в нашите глави има само страх и ужас. Попитайте ни какво най-много мразим и засичайте. А после да си поговорим за нещо добро, ако са ни останали изобщо теми, а и сили.

Животът ни се крепи на тази омраза - като система, забита в ръката ни. Клиничният период на узряване отдавна мина две десетилетия. А ние още се намираме в състояние на изкуствена кома. На политиците ли да благодарим или на себе си за това. И в двата случая, поглеждайки се в огледалото, виждаме единствено и само собствената си нищета.

Всъщност как точно се става Будител днес? Като сложиш край на маскарада или като накараш тиквите да се замислят? Едно време знаем как се е правело. Хората са имали нужда от свобода и просвещение.

Днес не знаем какво да правим със свободата си и всички се правим на много начетени. Затова и непрекъснато се караме - просто нямаме идея как да разпределим въздуха, който стига до ноздрите ни. И точно с тях сме заприличали на прасета - или сме заровили зурли в помията, или душим за нея наоколо.

Ще призная за Будител всеки, който ни измъкне от тази кал. Но не с маскарада на поредната политическа маневра, а с огънчето, което трябва да лумне във всяка глава.

Защото всеки път си казваме, че то блещука, има надежда, ще се събудим. Така си мислим. Погледнати отвън, с това наше тъжно и зловещо отчаяние на лицето, ние наистина наподобяваме на декор от Хелоуин. Да, празникът е вносен, но физиономиите са си наши.

Ако случайно от някой разберем, че в близкия или дори в нашия град живее човек с будна съвест, сърдечен, готов да помага на другите, по добре да го претрепем, та да можем един ден да го почитаме. Факт. Защото ние повече вярваме на миналото си, а отричаме настоящето, наказвайки родината си с емиграция. Готови сме също така да издигаме в култ модерни Европейски, Американски и дори Японски ценности, а пренебрегнахме нашите, родните, които кореспондират с идентичността.

След казаното на един дъх би трябвало да прочистя дробовете си, преди да кажа какъв точно пламък тлее и в моята глава. Или по-добре да направя една усмихната тиква за Хелоуин, с малка свещичка вътре. Ще я оставя да гори до Деня на Народните Будители, за да ми напомня, че във всеки един момент мога да променя настоящето. После ще изхвърля тиквата на боклука. Но ще запазя пламъка. В себе си.

Oще: будители  живот  малцинства  маскарад  омраза  празник  тиква  усмивки  хелоуин 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2011, 11:13

23 Stoil Georgiev | 02.11.201212:20

Как пък все ще се намери някой, който при самото споменаване на Хелоуин веднага да забълва змии и гущери в своебразна защита на българските ценности? Някой, който да ломоти, че това не е традиционен нашенски празник и не заслужава никакво внимание. Особено сред хората на възраст от 40 г. нагоре. Ей, много извинявайте, ама във вашите младини как се чувствахте, когато представители на милицията ви гонеха из паркове и градинки, за да ви хвърлят по един хубав пердах, защото нелегално слушахте „упадъчната” западна музика и се възхищавахте на Мик Джагър повече, отоколкото на Кичка Бодурова, което някак не се връзваше с идеала, налаган силово от тогавашната власт? Нали в крайна сметка затова я отхвърлихте! Искахте свободата да изразявате мнението и възгледите си, без да се страхувате от назидание. С какво право тогава постоянно мърморясвате срещу поведението на тийнейджърите? Тяхното почитане на празници, които са по-традиционни за САЩ, отколкото за нас, в никакъв случай не ги прави по-лоши хора. И не тези празненства са виновни за непознаването в детайли на творчеството и биографиите на Христо Ботев, Иван Вазов, Любен Каравелов… Я се замислете на колко от вас приоритета в житието са били същите тези автори, когато сте били на годините на децата си! И не започнахте ли да ги оценявате в малко по-зряла възраст, когато вече бяхте изживели трепетите и на детството, и на пубертета? Оставете и днешните млади да го направят пълноценно! Бъдете сигурни, милото и родното никога няма да остане на заден план, докато България съществува! А може би е крайно време и болшинството от преподавателите в училищата да се усетят, че от години са се вмъкнали в един калъп, който просто е погрешен. И той е, че на 3 март, 24 май, 1 ноември и другите родни светли дати отбелязването задължително се прави по сценарий, подготвен от тях, често почти един и същ. А на по-нетрадиционни празници като Св. Валентин и Хелоуин оставят децата да покажат творчески размах и да подготвят нещата почти изцяло сами. Е, как тогава в сърцата на подрастващите чуждоземните традиции да не навлязат по-дълбоко, отколкото родните?
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

22 fALLEN | 02.11.201200:17

Хелоуин не е български празник.
---
тука спрях да чета. абе, малоумници смешни, спрете вече с тия националсоциалистически чекии... от зор и до ушите да се посерете, ио 15 хемероида да гръмнете, хората ще си празнуват, каквото си искат. а хелоуин е един многоготин празник, особено за децата. както иколеда. по коледа очаквам да прочета за пореден път, как коледа бил езически празник, идолопоклоннически и ненам си къф. а до тогава моете да ме подържите за уя. образно казано, разбира се, все пак пазя хигиена.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

21 Stefan Chervenkov | 01.11.201223:26

Съвременни будители няма, и няма и да има, поради простата причина, че народа не спи.
Той е коматозен.
Трябва му електрошок, не будене.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

20 nakadetaka | 01.11.201220:55

А имам въпрос към автора- Извинете, а вие имате ли плакат на Ботев или Левски в стаята си?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

19 post deluvian | 01.11.201220:13

не знам, няма как да знам със сигурност, но така мисля
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

18 koya sam? | 01.11.201219:51

не, а ти?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

17 post deluvian | 01.11.201219:44

коя съм, а виждала ли си ангела си хранител?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

16 koya sam? | 01.11.201219:16

Във всеки от нас има един "вътрешен глас", който ни казва кое е добро и кое не. При някои той е по-силен, при други, жадуващи за "пъстротата на света" или смазани и озлобени от тежестта на живота, той е по-приглушен. За да чуем този глас по-добре, трябва да се обърнем към нашата съвест. Това е нашата вътрешна светлина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

15 Pavur Pezev | 01.11.201213:39

Е как да горят пламъчета, като непрекъснато се обяснява че геройте не били герой, че комунягите подменили историята, бутат на безпросветната, чалгазирана, младеж разни привнесени Валентиновци,тикви, Свети Патриковц
и, розови гъзове,досиета на попове,колко е куул да си "готин "а не зубър, да си педерюга или ...Абе я фак оф...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

14 Крив Макарон | 01.11.201213:31

Макар и много точен в критиката си, автора допуска фаталната грешка вниманието му да е насочено изцяло в...критика. Време е вече да се отскубнем от този лош навик. Критиката е проява на слабост. Нужна е смелост да издигнем свои исканя, аргументирани от рационални необходимости. Да наложим реален граждански контол върху теми, които пряко ни засягат. Инфлацията, ръста на доходите, разходите за сигурност, строителството на инфрастура. Всичко това са теми, които имат своето значение в нашето ежедневие.
И накрая да престанем да се храним с обещания за развитие, ако сме послушни. Управляващите трябва да са послушни спрямо гражданите, които знаят и настояват за своя интерес.
   

оценка

+2 -0