Run, Baby, run | webcafe.bg
Webcafe

Run, Baby, run

Емилия Милчева
28.06.2010, 19:38 (обновена 03.07.2010, 10:23)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Макроикономистът на СБ не слезе до ниво БГ

Безутешни сме. Само един ден ни дели от 30 юни и няма съобщение за оставка на министъра на финансите Симеон Дянков.

„Ако не успеем да се справим добре през месеците до лятото и прогнозите ни не се сбъднат,  ще има нов финансов министър, но това едва ли е утешително". Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, 7 януари 2010 г. в лекция пред студенти от Софийския университет „Свети Климент Охридски".

Кой вярва на прогнозите на г-н финансовия министър? Те до една не се сбъдват. Дянков се самоопровергава на всеки следващ месец и всяка нова прогноза е по-добра от предишната - просто календарно се премества за по-нататък.

Това е в сила за всичко - от кандидатстването в чакалнята на еврозоната, до балансирания бюджет, икономическия растеж, данъчните приходи или оправянето като цяло.

По същия начин, по който ревизира прогнозите за бюджетния дефицит - ad hock, Дянков мести обещанията си. Така през юни ни обеща пълни хладилници в края на годината. При замразените доходи и предстоящото увеличение на природния газ - с 24.6% от 1 юли, и на тока - с под 5%, очевидно след дни ще има нова прогноза за бяла лястовища идната пролет.

Дянковите флуктуации

Ако Тим Гайтнър говореше като Дянков, едва ли щеше да издържи на поста си като финансов министър на САЩ и три месеца. Но назначаването на Гайтнър в края на ноември 2008 г. - тогава той оглавяваше нюйоркското поделение на Федералния резерв на САЩ, вдигна Дау Джоунс с 5%.

Опитът да се позамаже историята с бюджетния ни дефицит доведе до репликата на еврокомисаря Оли Рен, усъмнил се публично в статистическите данни за него - и вдигане на рисковата премия по българския дълг с 0.5%.

През по-голяма част от живота си съм се старал да избягвам телевизионните появи, казва Гайтнър. Вероятно и Дянков трябва да си го запише със златни букви. Или да говори по-малко у нас и повече - с еврокомисарите от Брюксел.

Флуктуациите в Дянковите изказвания - и съответстващата им управленска политика, докарат сериозни турбуленции в европейските възгледи за България. А оттам дават своя ефект и върху инвеститори, и върху външни пазари.

Какво може да си помислите, ако сте инвеститор и правите средносрочен анализ дали да вложите пари в България? Това изисква бизнес-планът ви.

Да, финансовият министър казва, че данъците няма да се вдигат догодина. Казал го е поне два пъти - публично. Но също толкова, че даже и повече, е правил изявления и за балансирания бюджет - което не се изпълни, и за ниския бюджетен дефицит, което не се случи, и за приходите от акцизи, и за...

Със сигурност ще заложите голяма доза несигурност дали плоският данък ще остане 10% и през 2011-а. И в крайна сметка ще се откажете - средата и без друго е рискова, а и с тези резки отклонения трябва да сте любител на адреналина, за да вложите парите си тук.

Няма как да сте рисков играч, защото горещите пари първи се изтеглиха от България.

"Благодарение" на политиката на Дянков правителството дори не изчака да види изпълнението на бюджета към полугодието - ключово за всеки кабинет, и внесе актуализацията доста преди това. Което предопределя отчайващи данни.

От анализатора не стана реализатор

Прогнозите на г-н Дянков не се сбъднаха. И той не се справя адекватно. Както беше казал един форумец, от анализатора не се получи реализатор. Трябва ни финансов министър, който да действа като кризисен мениджър. А човекът, който измисли и създаде най-продаваното от първото му издание през 2003 г. изследване на  Световната банка - годишния доклад Doing business, се оплете здраво като министър на финансите в най-бедната членка на ЕС.

Няма кристална топка. Но ако този отговор на Обама, даден на въпрос наистина ли САЩ до 2015-2016 ще се изтеглят съвсем от Афганистан, е почти адекватен, то за един финансов министър е непростим. Все още не сме го чули от Дянков, но Бойко Борисов го оправда, че не е познал за гръцката криза. Все едно лекар да сбърка едрата шарка с варицелата...

Макроикономистът не позна как ще се развие гръцката криза, поради което и не уцели правилно времето за кандидатстване за чакалнята на еврозоната ERM2, не успя да се разплати  с бизнеса нито през март, нито през май, не успя - като топначалник на НАП, да се справи с ниската събираемост на приходите в бюджета. И главното - не успя да се справи с бюджетирането.

Не че е първият, който се е затруднил, но Муравей Радев например имаше зад гърба си Иван Костов и цял един апарат на МФ - едно от малкото министерства, където повечето кадри преживяха няколко правителства... Напук на CV-то на Дянков, което си е негов личен капитал. Не и национален, както се оказва.

Заради всичките грешки и пропуски на Дянков, един от които да направи ревизия на договорите, които наследява, всички данъкоплатци плащаме твърде висока цена с актуализация на бюджета за 2010 г.

Що се отнася до договорите, Дянков можеше да свърши тази работа още в първите 2 до 3 месеца от влизането в МФ. По закон проектобюджетът за следващата година трябва да влезе в парламента до 30 октомври - т.е. министърът разполагаше с време да направи преглед на "наследството".

Ако не го е направил от незнание - лошо. Ако го е укрил, смятайки, че ще плати с едни пари от резерва (7.673 млрд. лева на 31.12.2009 г.) и после нещата...е, някакси ще се оправят, пак лошо.

Бюджет в розово

Последиците от това бяха на на няколко пъти ревизирани данни за бюджетния дефицит. Гарнирани с подобаващи уверения за оправяне, балансиран бюджет и втръсналата на всички реплика какъв отличник в ЕС е България - първо в първата тройка, после - в първата петица...

Пак на 7 януари,  запитан от студенти какво ще се случи, ако кризата не се развие според прогнозите и подготовката на правителството, той отговори, че това едва ли ще се случи, тъй като "бюджет 2010 е доста консервативен и не разчита на розови предсказания".

В началото на юни Амадеу Алфатаж, говорител на еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, заяви:

"Eвропейската комисия няма информация защо България ревизира плана си за бюджет 2010 от балансиран на бюджет с дефицит, който по оценка на българските власти ще бъде около 3.8% от БВП."

Дори и Рен да е решил да си прави малко пиар на гърба на България, тъй като и той трудно мина препитването в Европарламента (в предишния екип на Барозу отговаряше за разширяването), това е лош сигнал.

Преди дни кореспондентът на "Труд" в Брюксел Веселин Желев съобщи как говорителят на Рен "потвърди, че комисията е имала предварително неофициална информация за предстоящите промени, но задължителната им пълна обосновка с разчети за приходите и разходите е закъсняла много".

Оказва се, че бюджет 2010 е разчитал изцяло на розови предсказания по отношение на приходите и на такива - по отношение на разходите. Изобщо е бил направен така, че се наложи да му се направи ревизия в две посоки - намаление на приходите и увеличение на разходите. Справка - актуализацията на бюджета.

При това Брюксел предупреди София за розовите очила. В оценката на Съвета на ЕС за Конвергентната програма на страната, изпратена в края на януари и публикувана малко след като правителството призна за свърхдефицита, пише: „Пълното й постигане (на програмата) зависи от оптимистичен макроикономически сценарий с допълнителни рискове, идващи от ревизията на дефицита за 2009."

Обаче Дянков е знаел за договорите. Защото именно на въпросния 7 януари, пред студентите от СУ, той обяснява, че е създадена комисия, която е събрала документация за договорите на целия държавен апарат. "Точната сума на задълженията на държавата ще бъде обявена в началото на следващата седмица", обеща той. Тоест - в средата на януари... Е, не се случи тогава.

Наистина е знаел. На 31 октомври м.г. на среща с бизнеса в София министърът на финансите обяви пълно разсекретяване на договорите, сключени между държавата и частни компании.

Досадно е с цитатите, но пак тогава вицепремиерът казва, че има два начина да спаднат лихвите на банките: единият е ние да вкарваме по-евтин финансов ресурс, което правим, а другият е да намаляваме външния политически и финансов риск... Очакваме до края на тази година лихвите да започнат да падат стремително, особено ако нашият балансиран бюджет мине на 3-4 декември, както сме се споразумели".(!!!)

Тогава още му вярвахме, сега вече е лесно да познаем, че не е познал. Дали в рисковите си надбавки за лихвите банките не включват някой и друг процентен пункт заради финансовия ни министър? На тяхно място е редно да се застраховат.

Всъщност Симеон Дянков позна едно единствено нещо - че ДДС няма да се вдига. Сега вече започвам да се плаша: дали?

П.С. Заглавието е вдъхновено от страстта на Дянков към бягането.

Oще: бюджет  ес  министър  оставка  прогноза  симеон дянков 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.02.2010, 11:56

4 SILANCE | 30.06.201010:20

Най-жалка /не жална/ е равносметката на ББ - ако се е надявал,че лакардиите на
поредния разбирач/"оправяч" ще минат,време е да се пита като в случая с Рум-
Жел:"Ами сега!?"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2010, 18:39

3 Almudena | 29.06.201016:14

Драги Апостоле, как не можа ти да се кандидатираш на изборите, щеше да оправиш всички бакии на Станишката. Ама хайде де, не си ли знаел как да постъпиш ??? Сега можеше да е съвсем друго. Нищо, следващия път теб ще изберем и най, най-после ще се оправи или поне ще започнем както е сега, но може би ти още по-бързо ще ни оправиш. Ще се надаме....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2010, 05:54

2 ludipari | 29.06.201010:11

Само от липса на некадърни простаци не можем да се оплачем в тази страна! Стотици хиляди некадърни простаци избраха други некадърни простаци да управляват. Такова е СТАТУКВОТО в България и то НИКОГА няма да се промени!

Апостол Апостолов

www.Otslabni.net/blog
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

1 darcas | 29.06.201009:48

Крадливостта на предишното управление не е оправдание за некадърността на сегашното. Можете да ме цитирате.
   

оценка

+0 -0