Университетът е мъртъв! Да живее Пернишкият! | webcafe.bg
Webcafe

Университетът е мъртъв! Да живее Пернишкият!

Meduza
13.10.2010, 12:54 (обновена 14.10.2010, 15:23)
Freedom Fighters

Снимка: © Колаж: Stenvestnik.org

Те се сражаваха за Родината, за ЕПУ...

По материали от печата разбрах, че ритуалът по официалното откриване на Пернишкия университет се е случил под репродукцията на една много известна картина - "Свободата води народа". Символично. За мен и малко плашещо, защото колажът, който виждате, направих някъде преди месец, без конкретен замисъл - просто експеримент с идеята какво би било ако Бойко имаше цици.

Но да оставим това, ако Бойко имаше цици, може би нямаше да е толкова харизматичен за избирателите. Българите сме си сексисти и мястото на жената все още е горе на кулокрановете, в текезесето или пък ако е по-младичка и силиконова - в кръчмите и по масите на митничарските селища. В политиката трябва да имаш кохонес. Защото иначе може да забременееш внезапно и непорочно, като бившата шефка на фонд "Земеделие".

Но да се върнем на известната картина, под която бе открит Пернишкият университет. В Уикипедия пише, че тогавашното френско правителство имало идея тя да виси до трона на крал Луи-Филип. А трябвало да виси, за да му напомня за Юлската революцияи за това, че на този трон преди него е седял братовчед му.

Но идеята се проваля и платното прекарало безславно известно време в дома на лелята на автора му Йожен Дьолакроа. Доста по-късно то придобива своята известност и се намърдва дори в българските учебници и академични кабинети. В един метафоричен смисъл, картината изминава дълъг път преди да застане на отреденото й място. Нямам предвид в Лувъра, а в Перник, до който някой ден също ще стигне метро.

Докато половината правителство се изсипа под известното платно да открива поредния университет, Софийският бе заплашен със съд от собствените си студенти. Причината - евентуалното прекъсване на учебната година поради липса на пари, което ще затрудни и дори направи невъзможно заминаването им на бригада в щатите през лятото.

Ще рече човек, че тези млади хора се скъсват да ходят на кандидатстудентски уроци - само и само да имат шанса някой ден да работят в макдоналдса в Уисконсин например, транзитирайки животите си временно през едно учебно заведение с вековна традиция. И понеже няма Свобода, която да ги поведе по улиците, а Бойко е зает да прави сечено на президента, да омайва Анхела или да открива търговски обекти, то нещата свършват до тук.

За това разгледайте хубаво тази картина, в осъвременения й съвсем случайно от мен вариант. Запитайте се накъде води Бойко народа (неясно напред, наляво, надясно, на зиг заг, в кръг?), вижте в дъното от къде ги води (май е имало погром по пътя им, палежи, разрушения), вижте камарите трупове по пътя, герберченцата, които никнат върху тях... и се събудете.

Защото оригиналната картина е рисувана през 1830 г., а днес сме 13 октомври 2010 година.

Бел.р. Реплика на проф. Николай Василев от Софийския университет по БНР днес: Г-н Борисов, толкова ли сте прост, че не правите разлика между държавен и частен университет? (По повод думите на премиера Бойко Борисов на откриването на Пернишкия, че за разлика от държавните университети, те не мрънкали за пари...)

Oще: бойко борисов  йожен дьолакроа  луи филип  перник  су  университет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2010, 22:38

1 Martin | 14.10.201014:02

Къде е тезата в цялата тази сбирщина от хаотично написани изречения? Шизофренични пристъпи или просто неграмотност и некомпетентност са в основата на "статията"? Изблик на творчество на псевдо журналист най-вероятно... Жалко, че абстрактният Ви колаж няма да влезе нито във френският Лувър, нито в трънския музей, нито в учебниците по съвременно изкуство. Демонстрираната липса на вкус и мислене в опита Ви за оригиналност са пагубни. Търсите някакви сензации от изчерпани теми, но за моя огромна радост не получавате никакъв интерес към тях. Поздравявам Ви с безвкусицата която сте сътворили. Първите ми впечатления от сайта са ужасни. Препоръчвам Ви да мислите повече преди да публикувате подобни безстойностни материали.
   

оценка

+0 -0