Най-мъдрата жена в България е Маргарита Попова, смята бивш германски дипломат | webcafe.bg
Webcafe

Попова може да се е уморила от конфликта с Цветанов

Webcafe.bg , по Дойче Веле
06.09.2011, 16:26 (обновена 08.09.2011, 07:49)
Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Маргарита Попова

Снимка: © Sofiaphotoagency.com

ГЕРБ - цялата власт...

В два последователни дни радио Дойче Веле представя гледните точки на германски политолог и на бивш дипломат, запознатаи с българската политическа действителност, относно кандидатурите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент. Наред с добрите думи за кандидатите - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, препоръките са да бъдат конструктивна опозиция на управляващите. Което ще е трудно, тъй като, макар и да не са партийни членове на ГЕРБ, са излъчени от управляващата партия.

Маргарита Попова е най-мъдрата жена на България днес. Този коментар пред "Дойче веле" направи бившият германски дипломат Клаус Шрамайер, запознат с българската действителност. Той обаче е изненадан, че правосъдната министърка е приела да се кандидатира.

Маргарита Попова пожертвана или...

Шрамайер разиграва следната хипотеза - че премиерът е смятал да пожертва правосъдната министърка, която е демонстрирала известна независимост в кабинета и дори често му е опонирала. Дипломатът допуска, че Попова може да се е уморила от конфликтите с вицепремиера Цветанов. Накратко - много мъдър ход от страна на Маргарита Попова е да не подава оставка и да си запази мястото в кабинета в случай, че не бъде избрана.

Да се надяваме, че тя няма да има същата съдба като Блага Димитрова в мандата на президента Желю Желев, която тогава подаде оставка от скука, казва Шрамайер. За останалите кандидати той смята, че нито един от тях не представлява истинска заплаха за Плевнелиев и Попова, в т.ч. кандидатът на БСП Калфин, когото Плевнелиев определи като най-сериозния си противник.

Германецът е доста критичен за БСП. Според него те не са били наясно какво е добро за България - нито по времето на Живков, нито по-късно при Луканов, Виденов и Станишев. Сега издигат Калфин като човек, който ще спасява България при положение, че техният президент Първанов си тръгва, без да остави съществена диря като президент. БСП вече не е фактор в очите на мислещите българи, които милеят за бъдещето на страната, отсича без колебание дипломатът.

ДПС с подкрепа за който стигне до балотаж

Относно ролята на ДПС в тези избори Клаус Шрамайер смята, че с целия си гласови ресурс (на последните парламентарни избори партията взе 620 хил. гласа - бел.р.) движението ще подкрепи този от опонентите на ГЕРБ, който стигне до втория тур.

Все пак Шрамайер смята "уж независимата Меглена Кунева" за най-удобна за партията на Ахмед Доган сред всичките кандидати за президент. Ако обаче още на първия тур ДПС подкрепи Ивайло Калфин, твърде възможно е той да отиде на балотаж.

Шрамайер се спира и на ограничените правомощия на президентската институция. "Смешно е българският президент да има толкова ограничени правомощия и да продължава да се избира директно от народа.

По-лошо дори - заради президентската институция сега от правителството излизат двама от най-добрите министри. Можем само да се надяваме, че като бъдещи президент и вицепрезидент те ще играят в един отбор, ще заемат активна позиция и ще критикуват, когато се налага, действията на правителството.

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова трябва да играят срещу правителството на Борисов, а не в един отбор с него, казва пък германският политолог Хайнц Брам.

"Доколкото знам, двамата министри, които ГЕРБ хвърля в битката за нов президент и вицепрезидент, не са членове на ГЕРБ. И в този смисъл те са сравнително независими - може би Плевнелиев повече, отколкото госпожа Попова. Това означава, че съществува шанс, ако двамата бъдат избрани, президентската институция да бъде естествен противовес на правителството.

Защото както знаем, властта корумпира, а голямата власт корумпира в големи мащаби. Най-вече от противовес се нуждае министър-председателят Бойко Борисов, който (поне на думи) от време на време ражда спорни решения", казва Хайнц Брам.

Могат ли да бъдат независими?

На въпроса каква опозиция могат да бъдат Плевнелиев и Попова на премиера Борисов, след като са издигнати лично от него, което поражда и зависимости, германският политолог отговаря така: "Смятам, че ако двамата стигнат до втори тур, те трябва да възприемат някаква по-независима позиция. За Плевнелиев това няма да бъде нещо ново, тъй като той често се противопоставя на българския премиер. Освен това да не забравяме, че и двамата се ползват с добро име в чужбина.

Това първо, и второ - няма да има никакъв смисъл от съществуването на президентската институция, ако тя е само още един лост във властовия апарат на Бойко Борисов. Затова когато бъдат избрани, Плевнелиев и Попова трябва да намерят нишата, от която да упражняват президентската власт като независими. В противен случай би било много тъжно", констатира германският политолог.

Според него най-сериозният противник на Плевнелиев е кандидатът на БСП Ивайло Калфин. "Трябва да имаме предвид, че зад него стои една партия, която все още не е хвърлила изцяло комунистическите си одежди, и в този смисъл зад Калфин могат да се окопаят редица функционери.

Не е изключено също така до втория тур да достигне независимата кандидатка Меглена Кунева, която да се изправи в директен дуел срещу Росен Плевнелиев. Има гласове, според които на първия тур Кунева може да спечели повече гласове от Калфин", казва политологът.

Но и за Хайнц Брам няма съмнение, че на втория тур шансовете ще бъдат изцяло на страната на кандидата на ГЕРБ. Що се отнася до предимно представителната функция на българската президентска институция, от която зависят малко неща, германският познавач на България припомня, че въпросът има и морална страна:

"Един добър президент може да спечели доверието на хората в такава степен, че те да му вярват повече, отколкото на премиера и правителството. Когато в Германия федералният президент Кристиян Вулф скръцна със зъби на правителството, това отекна доста силно в обществото.

В България трябва да признаем, че отиващият си президент Първанов, независимо дали го харесваме или не, успяваше да си осигури поле за изява и думите му стигаха до обикновените хора. Той нерядко се опълчваше срещу премиера Борисов. Смятам, че бъдещият президент на България трябва да продължи да казва на премиера, ако той преминава определени граници", казва в заключение германският политолог Хайнц Брам.

http://www.dw-world.de

Oще: бойко борисов  бсп  вицепрезидент  герб  дпс  ивайло калфин  избори  кандидати  маргарита попова  меглена кунева  президент  росен плевнелиев  цветан цветанов 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 07.09.201116:13

За да има конфликт между Попова и Цветанов е задължително да имат различни мнения и позиции,но по един и същи въпрос!А те двамата по всички въпроси са на една и съща позиция.Тя се казва Бойко Борисов.А те са куклите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 07.09.201112:49

Независими?! Колко да са независими бойковите кандидати? Дотолкова, че нищо да не зависи от тях... Усмивка
Първо, защото са пряко избрани от ББ, което предполага, че ще трябва да го слушат.
И второ - като цяло президентската институция в България е като фикус - имаш го вкъщи, заема доста място, ама какво от това?! Дори не е кой знае колко красиво цвете...
При положение, че президентът почти няма влияние в политиката (освен да върне някой закон, който след това пак се гласува послушно и всичко свършва) не виждам как точно президента ще е "коректив" на МС. То и сега президентът, а и една камара експерти, дават съвети или критикуват правителството, ама нещо да се е променило? ББ да е отложил някой мач или откриване на нещо заради това?! Просто си премества мнението в другия крачол и толкова! Смее се

Така че който и да е президент няма да има кой знае каква ползва от него! Особено за градивна критика на правителството...
По-скоро ползите ще са за правителството, ако е избран неговия кандидат....
   

оценка

+0 -0