Естакадата в "Лозенец" стана мост за 6 млн. лева | webcafe.bg
Webcafe

Естакадата в "Лозенец" стана мост за 6 млн. лева

Цветана Георгиева
11.01.2013, 12:33 (обновена 03.04.2013, 17:48)

1 от 4 снимки Назад Напред

Петър Диков

Снимка: © Явор Николов

Главният архитект представи и проект за тунел, който ще е двойно по-скъп

След поредица корекции, обществени обсъждания и протестни становища, спорната естакада в жк "Лозенец" при кръстовището на Семинарията придоби проектен вид на скъсен мост, който ще стига до втория етаж на първия жилищен блок на бул. "П. Яворов".

Надземното трасе ще мине по протежението на бул. "П. Яворов" над ул. "Стоян Михайловски" / бул. "Симеоновско шосе", за да поеме директния трафик между булевардите "Черни връх", "Цариградско шосе" и "Ситняково".

Освен това, трамвайното трасе по ул. "Стоян Михайловски" ще бъде изместено, за да се освободи място за още една лента за движение към центъра.

Главният архитект Петър Диков съобщи прогнозна цена на проекта - около 6 милиона лева. Парите ще дойдат чрез заем на Столична община от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Сумата е десетократно по-малка от първия вариант, предложен от "Главболгарстрой" (ГБС), който включване двукилометрова естакада и пробив на нов четирилентов скоростен път през Борисовата градина до жк "Хладилника".

За да се стигне до кръстовището на ул. "Сребърна" и бул. "Черни връх" ще се използва съществуващото четирилентово трасе, което минава зад болница "Токуда" и се ползва предимно за паркиране - ул. "Атанас Дуков" - като се направи пробив през бившата железопътна линия.

Хората от квартала се опасяват, че именно при японската болница ще се стовари целият директен трафик, което ще предизвика нова "тапа" неколкостотин метра след естакадата.

От септември до януари

На преустройството на възловото кръстовище Столична община придава огромна важност, за бъде отпушен трафикът между северната и южната част на София.

"Ние всички сме пожарникари и всички гасим пожар", обобщи ситуацията Никола Сапунджиев от Facebook групата на хората от квартала.

Първоначалният проект, спуснат за обществено обсъждане през септември, бе тотално неприемлив за хората от квартала и екологични организации - бяха подадени шест възражения, а 30-тина души протестираха пред Столична община. Арх. Диков се отказа от новия път, който щеше да отреже още едно парче от Борисовата градина и да прокара асфалт на мястото на над 180 дървета.

Така битката на лозенчани се съсредоточи върху естакадата, която, по думите на Диков, е коректно вече да се нарича мост, тъй като е значително скъсена до около 400 м.

Вчера се проведе ново обществено обсъждане при заселено присъствие на лозенчани, на което се отзоваха три телевизии и една политическа партия.

Местните обявиха, че не са против кръстовището да бъде коригирано, но искат гаранции, че ще се вземе най-доброто възможно решение.

Арх. Диков ги призова да вярват повече в проектантите, които щели да им осигурят значително по-малко изгорели газове, шум и задръстваният с новото надземно трасе.

Какво постигнаха гражданите?

Жителите на "Лозенец" ще получат лента за паркиране на бул. "Никола Вапцаров" (продължението на бул. "П. Яворов"), подлез, запазване на пешеходната пътека, велоалея на мястото на линиите на гара "Пионер", и зелена шумоизолираща стена на естакадата.

За тяхно ползване ще остане съществуващото в момента теренно кръстовище, обясни още Диков. И призова: "Нека се съсредоточим върху възможното, а не върху светли обещания".

"Няма такава практика в Европа - да се слагат такива безсмислени естакади. Нуждата от нея отпада, при положение, че ще се прави разширение на ул. "Стоян Михайловски", заяви Лиляна Христова, която е сред най-активните живеещи в квартала.

"Имаме още една крачка да направим, за да постигнем съгласие", обърна се към главния архитект Илиян Петров, представител на групата във Facebook.

Външна намеса

Преди думата да вземат гражданите, какъвто е смисълът на едно обществено обсъждане, позициите си представиха две екологични сдружения и една политическа партия.

За първи път в развитието на казуса се намеси ПП Зелените. Представителката й Лилия Костова декларативно заяви, че в София живеят не само шофьори и поиска зелено развитие на столица. Определи сегашните велоалеи като "смешни" и критикува общинското градоустройство, което се прави на парче.

Конкретно предложение какво да се прави с кръстовището не прозвуча, освен че "огромна естакада няма място в центъра на София"

Подобен опит направи Веселин Кирев от инициативата "За обществен и релсов транспорт", настоявайки за тунел от болница "Токуда" до жк "Хладилника".

Общественото обсъждане продължи почти два часа и премина без лични драми и дребни препирни. Насъбраната гражданска енергия няма да стихне след корекциите, тъй като хората от "Лозенец" искат да се убедят, че се прави най-доброто за техния квартал и столицата.

Общото им послание към Столична община е да не бърза със строежа, а първо да докаже, че е взела най-правилното решение.

Oще: борисова градина  бул. "п. яворов"  ектакада  лозенец  мост  петър диков  ул. "стоян михайловски" 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2011, 00:11

10 anapana | 15.01.201317:05

българите не заслужаваме нищо,трябва така да си живееме в мизерия,нищета и тъпотия-а някойясе опита да направи нещо и веднага се намира някой да ска4а,и вие сте същите. изводът-българите сме идиотите на света!!!!!!!!!!!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

9 Georgi Tashev | 15.01.201317:04

И аз минавам всеки ден оттам и също смятам, че трафикът е ад, но не съм убеден, че точно това е решението. Самите кръстовища създават тапите и в този смисъл решението при Телевизионната кула беше добро и в момента там няма тапа. Може би ако подобно нещо се направи и на кръстовището на бул. Симеоновско шосе и бул. Н. Вапцаров, трафика ще се облекчи. Такова нещо би трябвало да излезе по-евтино и биха останали пари за велоалеи и тротоари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2013, 17:32

8 Peter Dimitrov Atanassov | 15.01.201308:17

а може би трябва да се помисли за кръгово , както е на Руски Паметник. Там трафикът не е по-малък!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2013, 17:32

7 Peter Dimitrov Atanassov | 15.01.201308:12

Имам въпрос! Тази дискусия продължава ли или е решено как ще се ремонтира?
Защо Диков не иска решение само на едно ниво? След кат осе разширява улицата и се мести трамвая, защо трябва да има мост!?
А защо не тунел, апропо?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

6 explorer | 13.01.201320:44

Днес пак минах през въпросното кръстовище и се замислих, че хората от квартала го раздават "турбо-гъзари" при положение, че искат да изкарат 6-лентов път, улица от квартално значение, през която не искат да минава трафик от други райони на София. Като се замисля, колко 6-лентови пътища има в София, просто не мога да не ги нахраня на ум и да се запитам с какъв акъл им се връзват и общината и главния архитект на София.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 28.04.2012, 11:28

5 goshi | 12.01.201314:57

Всички в България са топ специалисти по всичко! Естествено, че живущите в квартала знаят кое ще отпуши трафика, кое до какво ще доведе и какво трябва да се направи. Сигурен съм, че разполагат с обстойна информация за трафика, правили са симулации и т.н.

Естествено, че кой да е форумен писач знае колко струва "метър мост" и може така на око без да е виждал нито топографска карта на района, нито проекта за моста да изчисли с много голяма точност колко ще струва.

Естествено, че трябва да сме недоволни. Този район е ад за преминаване в пиковите часове, защо да се прави нещо за да се подобри движението, като вместо това може да се плюе. Така е най-лесно.
   

оценка

+9 -1

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

4 Борката | 12.01.201309:59

Каква беше тая реклама на СО и на Диков?
Я авторката да попита Диков колко проекта има СО за основна реконструкция на паркове?Ама в реконструкцията на парковете няма голяма възможност за надписване на количествени сметки , а от там и за отчисления...,сещате се къде!
А сега малко да посмятаме...6 000 000 лв.,за 400 м.Сигурно обявената цена е и без ДДС-ама хайде да е със ДДС.Значи на линеен метър 15 000 лв?Добреее...
Това са 50 м3 бетон с механизацията,труда, барабар с едроплощния кофраж, плюс 7 500 кг арматура!Такива количества е трудно да ги вложиш в най-високата част на моста и то за един метър дължина!Сигурно моста има и по-ниски точки-ама и там 15 000 лв за метър...Какво правите вие бе,съвсем за будали ни взехте!
П... ви м.......!
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 12.01.2013, 07:36

3 Клуб Безопасни Улици | 12.01.201307:36

Всеки един западен специалист урбанист ще отговори, че когато се правят такива съоръжения, които не карат хората да предпочетат алтернативното предвижване пред автомобила, кара самите хора да изберат автомобила. От там ще дойде и увеличението на трафика, което ще е във възходяща прогресия със всеки изминал ден, месец, година, докато не се дадат още пари за нов проект, който да осигури предимство и удобство на алтернативното придвижване! В тази връзка искам да попитам, кой е съгласен да се дадат едни 6 млн. за нищото?
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 11.01.201319:10

Борисе, на третата снимка от статията има доста ясна визуализация.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.01.2012, 12:59

1 Boris Dimitrov | 11.01.201318:16

"Надземното трасе ще мине по протежението на бул. "П. Яворов" над ул. "Стоян Михайловски" / бул. "Симеоновско шосе", за да поеме директния трафик между булевардите "Черни връх", "Цариградско шосе" и "Ситняково"." - Чакайте, че това не мога да си го представя реално... Откъде и накъде ще минава този мост?

И накъде ще се изместят трамвайните линии, че и това не мога да си представя.
   

оценка

+0 -0