Уроци по лидерство от LEGO | webcafe.bg
Webcafe

Уроци по лидерство от LEGO

Webcafe.bg, по сп.Forbes
25.09.2013, 17:15 (обновена 28.09.2013, 09:44)
Lego

Повече въображение и по-малко страх от новите неща - така се строи къщичка от LEGO, но по същия начин и се управляват компании и държави

Докато аз и дъщерите ми се борехме с тридневен LEGO проект, осъзнах нещо важно - това, което прави реденето на пластмасови тухли толкова забавно и удовлетворяващо, всъщност може да помогне и на клиентите ми да заобичат промените в своите компании.

Известно е, че „любов" и „промяна" не влизат в едно и също изречение чак толкова често, но има някои принципи, които вършат работа както с две деца и конструктор LEGO, така и в бизнеса - без значение дали става въпрос за малка компания, или за корпорация с хиляди служители.

Покажете в началото как ще изглежда крайният резултат

LEGO винаги показват пълна и привлекателна илюстрация със завършения продукт на кутията на конструктора. Не се споменава много за броя на отделните пликчета, чаркове, стъпки в работата и т.н. - все неща, които биха стопили първоначалното вълнение от начинанието.

На практика, ти си влюбен в бъдещата си къща, кола, лодка или ракета още преди да си я купил. Когато се прибереш вкъщи, имаш усещането, че си само на няколко стъпки от крайната цел, защото знаеш как изглежда тя. И си влюбен в нея.

Много пъти мениджърите подчертават колко тежки ще са стъпките за някаква промяна в компанията и колко време ще отнеме тя, вместо да подчертаят с какво резултатът ще е по-добър от настоящата ситуация. Така служителите нямат реална идея какво точно представлява успехът и така мотивацията им намалява.

„Картинката" е това, което кара хората да се влюбят в идеята; само с нея можете да ги мотивирате да инвестират времето и усилията си напълно.

Използвайте резервните части

Рядко се случва, но някои блокчета липсват. Вместо това да им набива спирачките, това включва режим „иноватор" на дъщерите ми - изваждат кофата си с резервни части, за да намерят тази, която ни трябва и да продължим.

Колко пъти колегите ни са казвали „Това няма да сработи, защото...", „Не пробвахме ли вече това"? Макар тези извинения често да ни спестяват повторението на стари грешки, ние твърде рядко поглеждаме назад към „блокчетата" (под формата на уроци, обучение и успехи) могат да бъдат използвани отново. Най-често те са ни на една ръка разстояние.

Не действайте само по учебник

Всъщност те най-често са прекрасни, но има случаи в които наистина не можеш да разбереш коя пъпка в коя дупка влиза (съвсем буквално в случая с LEGO). Докато въртя упътването във всички посоки, децата ми вече търсят начин да се оправят сами.

Те казват: „Нека пробваме и ще видим дали работи". Това безстрашно експериментаторство е ключово за ускоряването на иновациите. Какво е най-лошото, което може да се случи? С LEGO последиците са нулеви. В много бизнеси има реален риск, но по-често мениджърите просто се страхуват да не проличи, че са допуснали грешка.

С преодоляването на този вид страхове започваме да се развиваме по-бързо. Ключово за лидерството е да насърчава тези, които експериментират, учат се и градят

По-забавно е когато хората работят заедно

Да градиш някой LEGO замък сам е много готино, но да споделяш преживяването с някого (както двете ми дъщери споделят играта с мен) е толкова по-весело. За клиентите ми е по-лесно да убедят 100 души да работят допълнително по един час, отколкото да стоварят допълнителни 100 часа на един служител. Различните хора, гледни точки и опит спомагат за отвореното сътрудничество. Всеки идва с различни качества и така иновациите се случват по-бързо и по-свободно.

Качеството на финалния продукт зависи от въображението

Когато бях малък, имаше много малко специфични плочки (колело, каска и подобни), докато днес има много детайли, които се продават само в определени комплекти. Въпреки това, дъщерите ми правят модификации, които те самите наричат „подобрения".

Едната ми щерка направи мотор, който се разпадна на съставните си части, след като тя го пусна надолу по стълбите. Вместо това да я разстрои, тя видя възможност: „Сега мога да го направя по-добър. Беше твърде тежък, за да върви толкова бързо, колкото исках". Премахна някои елементи и пак го пусна по стълбите. Накрая има значение въображението на строителя.

От лидера (т.е. от вас) зависи как служителите ще преживеят промяна в голям мащаб. Можете да бъдете този, който позволява безстрашна (но информирана) иновация и експериментаторство, но може и да бъдете онзи, който държи упътването с две ръце и повтаря до самозабрава „Не работим по този начин!". Изборът е ваш.

Впрочем, скъпи хора от LEGO... Star Wars X-Wing е най-якото нещо, което сте правили.

Oще: lego  компании  лидерство  мениджмънт  мотивация  цели 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.