Какво си мисли Путин? | webcafe.bg
Webcafe

Какво си мисли Путин?

Петър Гаврилов
07.10.2014, 20:19 (обновена 10.10.2014, 07:52)
владимир путин

Снимка: © Getty Images

Докъде ще стигнат имперските амбиции на Путин?

Този въпрос вероятно тревожи немалка част аналитици, политици, както и няколко милиона обикновени хора, за чийто предци урокът от пренебрегването на Хитлер през 1938-ма се оказа съдбоносен през 1940-та или 1941.

Путин не е глупав.

Налага се да направим този очевиден извод, защото много хора се плъзгат по лесната плоскост - тези са глупаци, не помнят ли какво стана със СССР преди 20 години?

Макар службата му в КГБ да не изглежда блестяща като тази на шефа на външното разузнаване ген.-лейт. Леонид Шебаршин, все пак членът на кооператива "Озеро" се докопва до власт, която никой друг не успява да има, дори и съименникът му - армейски генерал Крючков.

Последният всъщност успя само в течение на три дни - между 19-ти и 22-ри август 1991г. да застане начело на СССР, в резултат на неуспешен опит за преврат.

Всичко това вероятно е дало достатъчно повод за размисли на Владимир Владимирович Путин, докато е носил папки и куфари в антуража на кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак. Виждаме го на снимки от 90-те, облечен нелепо и гледащ подозрително отстрани.

Тези снимки не бива да заблуждават - той става заместник на кмета Собчак и има в ръцете си достатъчно властови ресурс. Това става малко преди президентът Елцин да го направи шеф на ФСБ (приемника на КГБ), премиер и после свой наследник.

Така че - дори и да не считаме Путин за голям мислител и философ в общоприетия смисъл, то опитът му да оцелява и да се катери нагоре в постигане на целите си изглежда неоспорим.

Въпросът каква е неговата цел е малко или много ясен - възстановяване на Русия в границите на СССР като минимум, с две важни направления като приоритетни - Черноморието (Украйна и Кавказ) и Прибалтика. Когато Ангела Меркел казва, че Путин живее в собствен свят, мнозина интерпретираха това като - той е луд.

Самият Путин вероятно не е луд (като изключим характеропатии, характерни за хора с неговото образование и работа на младини). Просто светът, в който живее, ще се стори лудешки на много хора.

Във възстановяването на СССР (или Руска империя), както и разширяването и в посоките, в които се е разширявала през 19-ти век - на юг към топъл океан (засега невъзможна задача, отчетена от Кремъл след краха в Афганистан) и към Проливите (Кавказ, Балкани и Мала Азия) Путин вижда историческа мисия и посветеност.

А другите хора виждат налудност.

В похода на Русия към Европа и Проливите има едно препятствие, което е нужно да се премахне - Украйна.
Ако цитираме Бжежински - с Украйна Русия е империя, без нея - просто голяма страна, е факт, който Путин знае най-добре. Ако подчини Украйна, ще е много по-лесно да осъществи и завладяване на Беларус, където "царува" негов образ и подобие във вида на Лукашенко.

Тогава и западната граница на СССР 2.0 ще се измести с около 800-1000 километра на запад, което ще даде възможност на Москва да предислоцира там войски и да заплашва страни като Полша и Румъния, които ще се окажат в положението на Украйна сега. Ще добие и стратегически широк излаз на Черно море, както и сухопътна връзка с Крим и Молдова.

Това са целите, заради които Путин разиграва театъра в Източна Украйна - както много аналитици отбелязаха, сами по себе си, Луганска и Донецка област не са му нужни, те са плацдарм за нахлуване.

Спорно е доколко в Кремъл са били изненадани от реакцията на Запада - прекъсването на икономически връзки и санкции - както и доколко са се готвили за този развой на събитията.

Все пак не е минала и година от окупацията на Крим и режимът на Путин не е имал възможност да усети затягането на примката, наречена санкции. Засега Русия се задъхва, но не е получила удар, какъвто би бил спирането преноса на газ от страна на Украйна или спиране на вноса от страна на ЕС.

За обкръжението на Путин всички щети са пренебрежими към настоящия момент, важна е целта, формулирана вероятно отдавна в Кремъл:

Разпадане на ЕС и връщане на положението в Европа към статуквото от края на 19-ти и началото на 20 век,

когато Русия, заедно с Англия, Австро-Унгария, Франция и Германия поставя условията на континента.

Референдумът за независимост на Шотландия щеше да бъде умело използван от руската пропаганда, но шотландците избраха да останат в Обединеното кралство и сега на дневен ред са желанията на Каталуния за независимост и евентуално отцепване на Фландрия, за което се говори от години. Главната полза за Москва от подобно нещо би била институционална криза в ЕС, както и по-голямо внимание на страните от Западна Европа към собствените им грижи и отвръщане на поглед от Изтока.

Доколкото в Германия не съществуват подобни проблеми със сепаратизма, там подхода на Путин е друг.

Oт Москва не спират да наричат страните от Запада "партньори".

При положение, че няма нито една страна от G-7 (откъдето Русия беше изключена), която да вижда в Кремъл предвидима страна, с която си заслужава да се поддържат дългосрочни отношения, които не са основани на краткосрочни изгоди, обвързани с газови договори.

Путин се стреми да покаже на "охранените котки" в ЕС, че техните проблеми без Украйна, Прибалтика и Източна Европа като цяло ще бъдат по-малки и по този начин да разцепи ЕС отвътре. Ако тази руска "визия" получи достатъчна подкрепа в столиците на охранените котки - Рим, Париж и Берлин, то това ще е началото на процес, кайто би върнал Европа в август 1914 г. - за радост на Кремъл.

Русия не желае НАТО да се разпада - поне не повече, отколкото желае разпад на ЕС. Това е поради простия факт, че НАТО си остава чисто военно-политически съюз, от който Москва има нужда за да мобилизира вътрешните си сили като към враг.

ЕС е цивилизация, в сравнение с която Русия изглежда като варварите пред Рим.

И ако продължим аналогията исторически, варварите победиха Рим само поради една причина - тази високоразвита цивилизация беше загубила съпротивителните си сили и римските легиони бяха минало.

Путин желае подобен резултат - той е наясно, че в сравнение със Запада Русия не е в състояние да предложи никакъв успешен цивилизационен модел и затова трябва просто да наложи идеологията си с груба сила - както болшевиките в Украйна през 20-те години на миналия век и както Сталин наложи колективизацията на Източна Европа след Втората Световна Война.

Руският президент е наясно, че не е в състояние да противостои икономически на САЩ и съюзниците им, както и че санкциите ще го погребат, подобно на Милошевич, ако положението се затегне. Той обаче няма намерение да чака - със серия малки нападения и ескалации ще се опитва да подтикне Запада към отстъпки.

Докато зад кулисите им предлага изгодни сделки и газово сътрудничество.

Посланието е ясно - не си струва да се биете за някакви си Естония, Литва и дори Полша - нека чл. 5 си остане на хартия, изгодите са взаимни. Докато в Белия дом не стъпи някой политик с повече решителност, политиката на Путин за постепенна ескалация изглежда обречена на успех.

За Путин вероятно най-слабия лидер на СССР не е Горбачов, а Хрушчов - заради Кубинската криза, която той е "проиграл". Путин със сигурност си мисли, че в повторение на тази игра "кой ще мигне пръв" той ще принуди Западът и в частност Обама да отстъпи. Целта му е да ескалира напрежението постепенно дотам, без ситуацията "да излиза от контрол" по неговите представи.

Какво означава ситуация под контрол за Путин - Чечня, Грузия и Украйна напълно се вписват във визията му.

Ескалиране ще е, когато предизвика военно някоя от новите членки на НАТО, по начин, който ще накара русофилите да се задавят от възхищение и който би поставил НАТО пред ясен избор - да действа или не, не само на думи.

Oще: амбиции  ангела меркел  владимир путин  геополитика  европа  ес  кгб  политика  русия  сащ  ссср  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

41 dedo adji | 12.10.201408:42

МарКом, хич не е смешно ами си е направо страшно. САЩ може да не изпълни програма-максимум, но минимумът е изпълнен. Единна Украйна вече няма, Русия има едно военно и икономическо главоболие за десетилетия, европейските послушници имат дъвка за същия период, ЕС пак е изправен пред енергийна и икономическа криза а дребните играчи да се спасяват поединично. Какво мисли Путин за България го казаха Рогозин и Лавров. Печеливш е само Плевнелиев - осигури си място в борда на някоя фондация. И аз се надявам да се окажеш лош пророк. ЕС все пак се нуждае от балканското кръстовище, но не и от населението му. Надеждата е да се усетят, че в ръцете на турци и цигани кръстовището ще е по-опасно.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

40 янаки | 12.10.201407:48

МарКом
Дали политиката на САЩ в случая е успешна има и друго, напълно противоположно мнение, – това на Tom Engelhardt в "Open Democracy", Великобритания - "Failure is success: how American intelligence works in the 21st century".

На мене ми се струва, че доводите на м-р Енгелгардт са твърде убедителни. Коментира се доколко САЩ постигнаха целите си в Украйна. Колкото до EU напълно си прав.

https://www.opendemocracy.net/opensecurity/tom-engelhardt/failure-is-success-how-american-intelligence-works-in-21st-century
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

39 МарКом | 12.10.201403:30

Хахахахахааааа....

Ей разсмиват ме....
Някой се опитва а пробута идеята ми но обърната наопаки.
Моята идея е че всъщност USA с помоща на местния си "агент" UK се опитват да омаломощят EU и да го превърнат на практика в политически васал с плътна енергийна, технологична и военна зависимост.
Сега обаче в ролята на антагониста е Русия и плановете претърпяват съответните промени и нагаждания... ОК
Малко несъсоятелно. Защо ли?
Ами просто защото Русия не само няма интерес от отслабването на EU а има интерес от стабилизиренето му. На практика обаче EU е поставена в условията на няколко кризи - хуманитарна (бежанци от Африка и Близкия изток), икономическа (кризата... и ако сте забелязали USD/EUR стигна 0.Кул, политическа (ситуацията с Украйна както и допълнителни други в EU) и военна (пак Украйна).
От последната криза Русия си получи залък който никакви изолации не могат да компенсират. US засилиха влиянието си в Европа и спечелиха плацдарм както и доста изгодни бъдещи енергийни сделки.
Европа (EU в частност) спечели-и-и-и... ако изобщо спечели нещо то по-скоро наподобява хемороиди...
Така че не знам какво си мисли Путин.... но ми ясно че виждам блестящ ход на US IA с много прецизни ходове. Честно - това си е висш пилотаж.
Действията на Русия и Китай са премерени но не излизат от сценария. Макар да им липсва финес те са също доста добре премерени и понякога дори изненадващи.
За сметка на това действията на EU са просто пример за недалновидна политика.
Може аз да съм в грешка ...
И много се надявам!!! Следващата стъпка обаче е да се създаде ново огнище на напрежение в EU. Не външен фактор а вече вътрешен - такъв който да предаде ясно послание че някой може да излезе или да бъде изхвърлен от EU...
Дано съм лош пророк... дано!
Защото покриваме всички показатели за това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2014, 00:03

38 XeqtR | 11.10.201402:48

Пепи, тая статия направо си я превел от някой американски сайт ли? Чиста пропаганда. Русия искала да завземе това, че онова - ти виждал ли си Русия да напада няколко? Я сега си помисли за Америка? Ай сега лягай да спиш.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

37 sim4o | 10.10.201420:49

Казаки придут - кока-колу отберут,
заставят пить всех мерзкий квас!
Придут мужики, всех порубят на куски
- и пап, и мам, и вас, вас, вас!
Короче, у русских дружин
много танков и машин -
- они всегда готовы в бой! Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

36 sim4o | 10.10.201419:39

Frida | 09.10.201413:21
Смее се виж ся дедо аджи - ако допускаш че съм поласкана от личния интерес към моята черезвъйчайно скромна особа - не си прав
признавам ... "
-----------------------
Фридушенка моя!
Аз, аз кръвно от тебе се интересувам!
Вярно ли, не си могла да завършиш пети клас???
И каква е тайната ти да превклучваш от неграмотен български - на идиотски руски ...
Наистина ли, близкостоящ твоя приятел те лумка по главицата с дървена греда (Сух дървен материал чам Бял бор . Влажност 8 Дължина 400 см. Широчина 15-30 см. Дебелина 5 см. Цена на кубик 330 350 лв. ) та да изкънти на кухо и да почнеш да джумолиш саде руский??!?

Поздрави!
нищо че си малоумна - за това пък владееш руски! Пляскане
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

35 sim4o | 10.10.201419:35

Доникъде няма да стигне Путин .. а в Русия ще има ЦАР!!!!
И руските войски, наред с останалите християни, ще са на едно хълмче до Ерусалим - Армагедон, срещу войските на Световното Правителство ...
А скоро ли ще е това време???
Не, не скоро!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

34 vanko | 10.10.201410:05

Какво си мисли Путин? Хм...

"Гаврилов... Пепи Гаврилов... Абе, аз поканих ли го на последния ми рожден ден? Маййй... Не! Леле, от толкова време се познаваме, а аз да го забравя! Да се таковам в таковата! Кой знае сега какво пише и говори за мен!"
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

33 Nikkor | 09.10.201423:24

Янаки, благодаря за линка към статията в Тhe Spectator за Вацлав Клаус. Един от малкото политици не само в Европа, но и в света, които говорят това което мислят. Независимо дали става въпрос за ЕС, Русия или Ислямската заплаха. Каква поразителна разлика между него и нашия президент.
Що се отнася до автора на статията...защо изобщо се занимавате с него?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.07.2014, 06:01

32 Владо | 09.10.201423:01

абе какви умници, абе какви сладури. Коментират Путин. Това е все едно конската муха да коментира орела. Защото Путин е Путин, а на теб даже жена ти нв ти знае фамилното име.
   

оценка

+2 -2