Защо родените след 1983 са едно нещастно поколение | webcafe.bg
Webcafe

Защо родените след 1983 са едно нещастно поколение

Webcafe
09.01.2017, 11:57 (обновена 20.01.2017, 15:57)
sutrin

В най-добрия случай имаме едно поколение, което расте и живее живота си, без някога да разбере какво значи радост. Те никога няма да открият истинско удовлетворение в работата или в личен план.

Родени ли сте след 1983-а година? Честито, значи сте милениал! А сега един кратък наръчник, написан с любов и грижа, относно всичко, което не е наред с вас.

Интервю за телевизионно предаване по MTV Австралия oт края на октомври 2016-а с известния мотивационен лектор и автор Саймън Синек се превърна в истински хит в мрежата през последите няколко дни, благодарение на неговите прозрения за поколението Y или така наречените милениали.

Във видеото той говори за всичко - от социалните медии до погрешното възпитание, за да обобщи къде се коренят проблемите на младите днес.

„Очевидно е трудно да се работи с милениали, често ги обвиняват, че са твърде нарцистични, разглезени, разсеяни и мързеливи. До такава степен те объркват своите работодатели, че същите ги питат: „Какво искате?", а милениалите отговарят: „Искаме в работата си да има голяма цел, смисъл." Чудно!

„Искаме да оставим отпечатък" - каквото и да значи това. „Искаме безплатна храна и да работим, седнали на барбарони."

Ето, че все пак някой успява да артикулира какво би го мотивирало, осигурява му се безплатна храна, както и барбарони, но поради някаква причина той пак е недоволен. Това е защото нещо в пъзела ни убягва."

Саймън Синек подчертава 4 основни причини за нещастието на поколението Y: слабо възпитание, социални медии, нетърпение и среда.

Относно възпитанието, той казва, че твърде много млади хора са отгледани с внушението, че са специални и могат да постигнат всичко, което си поискат.

„Някои от тях получават високи оценки в училище, не защото са ги заслужили, а защото родителите им биха спорили с учителите, а на учителите не им се занимава с мрънкащи родители.

През цялото си образование те получават различни награди и призове, само защото са участвали в нещо. А това от своя страна обезценява наградата и поощрението за онези, които действително са се потрудили, както и кара тези, които не са, да се срамуват, защото знаят, че реално не са го заслужили. И от това на практика се чувстват още по-зле."

Той добавя: „Когато се сблъскат с реалния живот, мигновено разбират, че не са специални, а майките им вече не могат да ги избутат напред някак си.

Саймън Синек

Не получават никаква утешителна или поощрителна награда, затова, че са закъснели за работа и разбират, че не можеш да имаш нещо, само защото го искаш.

В един момент цялата им представа за самите себе си се сгромолясва. И на практика имаме едно поколение с много по-ниска самооценка от предишните.

Синек сравнява зависимостта ни от технологиите с алкохолизма, отбелязвайки, че удоволствието от лайковете и чата е всъщност повишаване на нивата на допамин в организма - същото вещество, което ни кара да се чувстваме добре при употреба на алкохол, наркотици, бързи закуски и хазартни игри.

Той обяснява как благодарение на платформи като Facebook и Instagram, младите хора са свикнали да „филтрират" живота си и да представят само своята най-хубава и дoбра страна пред света, което не съответства на реалния живот, който живеят.

Ето защото, когато действително трябва да се оправят с истинския живот, те са страшно фрустрирани и разочаровани от това, че не могат да сложат един хубав филтър на кариерата си, така, както правят с поредното си селфи в Instagram.

Той посочва също, че технологиите са „отгледали" едно поколение, което се нуждае от моментално удовлетворяване на всяко едно желание и каприз.

Ето защо може да са на една позиция от осем месеца и да се чудят защо вече не са оставили отпечатък в кариерата.

„Твърде много деца не знаят как да формират дълбоки, смислени отношения с другите... Те се забавляват с приятелите си, но и знаят, че същите ще ги отхвърлят, ако нещо по-добро изскочи на пътя им.

Истинските, здрави връзки липсват, защото хората от това поколение никога не са успели да развият необходимия набор от умения, за да изградят такива и по-лошо - не знаят как да се справят със стреса.

Той казва, че това засяга дори секса: „Искате да забиете ново гадже? Дори не е нужно да се учите как да заговорите обекта на своя интерес, как да подходите към него, за да спечелите вниманието му.

Не ви се налага да влизате в неудобната ситуация да се обяснявате и вълнувате от това дали ще се изразите правилно...

Просто влизате в Tinder, теглите един палец надясно и ето: нова забивка! Можете да имате всичко, което поискате на мига, всичко освен удовлетворение от работата и дълбочина във взаимоотношенията.

За тези двете още не са измислени приложения. Те са въпрос на един по-бавен, на моменти неприятен и объркан процес" - казва Синек.

Така че, какво е голямото решение на този въпрос? Синек призовава младите хора да ограничат употребата на смартфони и да погледнат малко по-дългосрочно и трезво на живота си.

Не си дръжте телефона в ръка по време на среща, вдигайки и навеждайки поглед непрекъснато.

Зареждайте го в хола, не до главата си, където спите през нощта. Ангажирайте се с хората, които се намират физически около вас, не си чатете с приятели, докато сте заобиколени от други. Алтернативата на това е доста мрачна.

„В най-добрия случай имаме едно поколение, което расте и живее живота си, без някога да разбере какво значи радост. Те никога няма да открият истинско удовлетворение в работата или в личен план."

Но в крайна сметка Синек отбелязва, че вината не е в милениалите.

„Те обвиняват себе си, но проблемът не е в тях. Той е в тоталната липса на лидери и авторитети в днешния свят, която ги кара да се чувстват по този начин" - категоричен е той.

Oще: барбарони  връзки  зависимост  карера  милениали  млади  наркотици  нещастно поколение  отношения  поколение y  пристрастяване  работа  реален живот  саймън синек  свалки  технологии  успех  хазарт 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2014, 14:15

62 Туурчинов не Турчииноф | 08.02.201712:10

Чудесен коментар. Трябва да го разпечатам на дъщерята. Всъщност май трагедията е по-скоро в твърде просветените родители. Противопоставянето и студената война, желязната завеса, идеологизацията издигаше вътрешното състезание и въображението. Днес има идилична утопия, без никакви предизвикателства. Децата не играят, не полагат усилия, не почиват - те се забавляват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2017, 11:54

61 Georgi Nikolaev Goranov.1331594750248240 | 11.01.201711:56

На всичко отгоре, всичките забележки на г-н Синек трябва да се отправят към родителите и учителите на т.нар. "Милениали".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2017, 11:54

60 Georgi Nikolaev Goranov.1331594750248240 | 11.01.201711:54

"Децата сега обичат лукса. Те нямат добри обноски и презират авторитетните фигури; не уважават възрастните и разговарят по време на упражненията." -Сократ, около 400 години преди Христа.

Няма нищо ново под слънцето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

59 Dear Ivan | 10.01.201723:34

Ето братчеда как идеално ме е разбрал! Аз изглежда го обяснявам прекалено увъртяно Усмивка Точно това искам да кажа и нямам никакво намерение да отричам нито компютрите, нито младежите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

58 Dear Ivan | 10.01.201723:31

Дедогош, бива ли така да ме втрещяваш като рицар и езиков експерт! Направо нямам думи Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

57 KingoftheROAD | 10.01.201723:27

Братчеда е прав за някои неща в жуотя на мравките. Но ги обяснява по различен начин. Какво сте го налазили за подробностите на пейзажа. Бабите и дядоците Ви цял живот смартсифони жужъла са ползвали, пък да не говорим и за интерменуета им.

Това, което според мен иска да каже, че не е ЗДРАВОСЛОВНО да се прескачат етапи от развитието, кариерата и тн. Така или иначе трябва да се извървят, защото изграждат човека. Пък кой какво учил, а какво работил, са подробности на пейзажа. И да няма съответното или поне близко до това образование, будния човек винаги ще се интересува, ще чете, търси информация и ще работи върху себе си, със или без смартсифон, кимпинтер, жужъл-мужъл и тн.

Така по-добре ли е?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

56 dedogo6 | 10.01.201721:33

Dear Ivan-e, мисля че Manuela те превъзхожда поне 5 пъти по грамотност, така лично ми е наблюдението.Та нейното "почти грамотно" според теб, е някъде в степените на владеене на квантовата физика, спрямо теб.

Иначе младите хора имат право да са по-добри във всичко, използвайки каквото е изобретено до сега, и да изобретят нови неща, с които да им е още по-лесно. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

55 thefish33 | 10.01.201721:26

Драги Иване, управлявал съм и струг със CNC компютър.6 години някъде, цял нов занаят научих.И понеже беше с компютър, не се налагаше да знам тънкостите на стругарския занаят.Знаеше ги компютъра, а аз знаех как да го накарам да прави това, дето е на чертежа (който знаех как да чета).
Възрастните колеги-стругари бяха виртуози на нормалните стругове, аз не знаех как да заточа нож дори (после се научих), ама пък те не знаеха как да накарат моя струг да тръгне даже.
Аз с помощта на софтуера правех поне 10 пъти по-качествени детайли, защото такива бяха допуските.С компютър може да се постигне много точно изпълнение на чертеж ( при моя струг - до 0.005 мм)
Та пак стигнахме до компютрите.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

54 Dear Ivan | 10.01.201721:20

Как можеш да говориш така! Имам те най-малко за полуграмотна, дори за почти грамотна Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

53 Manuela Gerenova | 10.01.201720:43

"Чета, че тука разни смятат хората над 40, които пък са съвсем млади още, почти за втори братовчеди на хан Аспарух... " - ти пък ме имаш за тъпа и неграмотна. Квит сме.
   

оценка

+0 -0