"Декларацията на Шуман": Когато Европа избра мира | webcafe.bg
Webcafe

"Декларацията на Шуман": Когато Европа избра мира

Webcafe
09.05.2018, 09:58 (обновена 10.05.2018, 12:00)

1 от 2 снимки Назад Напред

3d мапинг за Деня на Европа

Снимка: © mp-studio.eu

Пълният текст на Декларацията на Робер Шуман

Макар Денят на Европа да се свързва до голяма степен с мира на континента след Втората Световна война и победата над Третия райх, причината точно на 9 май да се празнува е друга - създаването на предшественика на ЕС - Европейската общност за въглища и стомана, предложено на 9 май 1950 г.

Тогава френският министър на външните работи Робер Шуман произнася прословутата си декларация, с която призовава за създаването на наддържавна организация за търговско сътрудничество, която впоследствие ще се превърне в обединението, наречено Европейски съюз.

По това време континентът тъкмо се възстановява от войната. Минали са само 5 години от победата и държавите все още се опитват да преодолеят нанесените от нея поражения.

Нещо повече - те трябва да намерят начин, който да преодолее неразбирателствата между отделните народи и да предотврати избухването на нова подобна война.

Уроците след Първата Световна война са научени и унижение на победените не се търси. Напротив - търси се начин, който да даде рецепта за излекуването на континента от войните. И магическата съставка са стоманата и въглищата. Обединяването на производството на тези два ресурса би подействало като скрепяващ фактор за отношенията между историческите съперници като Франция и Германия.

Първата поставена цел било обединението на икономическите интереси, което да вдигне жизнения стандарт в Европа. За да се скрепи още по-масивно мирът, присъединяването към икономичското обединение е било отворено за останалите страни.

"Декларацията на Шуман" води до създаването на Европейската общност за въглища и стомана, основана от Франция, Западна Германия (ГФР), Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. Днес членове на ЕС са 28 държави с общо половин милиард души население.

Ето и пълният текст на Декларацията, оповестена от Робер Шуман на 9 май 1950 г.:

Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.

Приносът на една организирана и жизнена Европа към цивилизацията е много важен за поддържането на мирни отношения. Начело на борбата за обединена Европа от повече от 20 години, Франция винаги е имала за основна цел да служи на мира. Обединение на Европа не бе постигнато и се стигна до война.

Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност. Обединяването на европейските народи изисква премахване на вековното противопоставяне между Франция и Германия. Всяко предприето действие трябва на първо място да се отнася до тези две страни.

С оглед на това френското правителство предлага незабавни действия по един конкретен много важен пункт.

То предлага френско-германското производство на въглища и стомана като цяло да бъде поставено под контрола на общ Висш орган в рамките на организация, отворена за участие към другите европейски страни. Обединяването на производството на въглища и стомана веднага ще създаде база за икономическо развитие като първа стъпка към европейска федерация и ще промени съдбата на регионите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви.

Така установената солидарност в производството ще направи евентуална война между Франция и Германия не просто немислима, но и практически невъзможна. Създаването на това мощно производствено обединение, отворено към всички желаещи да участват страни и целящо да осигури на всички държави-членки основни суровини за промишлено производство при еднакви условия, ще положи действителните основи на тяхното икономическо обединение.

Това производство ще бъде предложено на света като цяло - без предпочитания или изключения - с цел да се допринесе за повишаването на жизнения стандарт и за насърчаването на мирните постижения. Европа ще може, разполагайки с повече средства, да се стреми към изпълнението на една от основните си задачи: развитието на африканския континент.

По този начин бързо ще стане ясно, че общите интереси, които са задължителни за създаването на обща икономическа система; могат да бъдат зрънцето, от което да се роди по-широка и дълбока общност между страни, дълго време противопоставяли се една на друга чрез кръвопролитно разделение.

Чрез обединяването на основното производство и създаването на новия Върховен орган, чиито решения ще бъдат задължителни за Франция, Германия и другите държави-членки, това предложение ще доведе до полагането на основите на европейска федерация, необходима за запазването на мира.

За да подкрепи постигането на набелязаните цели, френското правителство е готово да започне преговори въз основа на следното.

Задачата на Върховния орган ще бъде да осигури модернизирането на производството и повишаването на неговото качество във възможно най-кратък срок; снабдяването на френския и германския пазари, както и на пазарите на другите страни членки, с въглища и стомана при еднакви условия; общото развитие на износ към други страни; изравняването и подобряването на условията на живот на работниците в тези сектори.

За да постигнем тези цели, започвайки от много различни равнища, на които се намира в момента производството в държавите-членки, предлагаме въвеждане на някои преходни мерки - като използване на производствен и инвестиционен план, създаване на компенсаторен механизъм за изравняване на цените и на фонд за преструктуриране, който да улесни рационализирането на производството. Движението на въглищата и стоманата между държавите-членки веднага ще бъде освободено от всякакви мита и транспортните разходи няма да се различават. Постепенно ще бъдат създадени условия, които спонтанно ще доведат до по-рационално разпределяне на производството на най-високото ниво на производителността.

За разлика от международните картели, които налагат ограничителни практики на дистрибуцията и експлоатацията на националните пазари и целят поддържането на високи печалби, организацията ще гарантира сливането на пазарите и разширяването на производството.

Определените по-горе основни принципи и мерки ще бъдат включени в договор, подписан от страните и предложен за ратифициране на техните парламенти. Необходимите за изясняване на подробностите по изпълнението преговори ще бъдат проведени с помощта на арбитър, определен с общо съгласие. Неговата задача ще бъде да следи дали постигнатите споразумения отговарят на изложените принципи и, в случай на безизходица, да определи какво решение да бъде взето.

Общият Върховен орган, натоварен с управлението на схемата, ще бъде съставен от независими лица, назначени от правителствата, като представителството им ще бъде еднакво. Ще бъде избиран председател чрез общо съгласие на правителствата. Решенията на органа ще бъдат задължителни за изпълнение във Франция, Германия и другите държави-членки. Ще бъдат взети съответни мерки за начини на обжалване на решенията на органа.

Към органа ще бъде акредитиран представител на ООН, който ще изготвя два пъти годишно доклад до ООН за работата на новата организация, най-вече що се отнася до придържането към нейните цели.

Институцията на Върховния орган по никакъв начин няма да предопределя методите на собственост на предприятията. При изпълнението на функциите си Върховният орган ще взeма предвид правомощията на Международния орган от Рур и всички задължения, наложени на Германия, докато те са в сила.

Oще: втората световна война  декларацията на шуман  ден на европа  ден на европейския съюз  европейска общност за стомана и въглища  еосв  мир  мир в европа  робер шуман 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

10 sim4o | 12.05.201812:33

Българите, разбиват руснаците и на Драва :


"През нощта на 17-ти срещу 18-ти март корпуса прехвърли на предмостието 5-ти Донски казашки полк и на 18-ти бе нанесен удар с него към с. Торянци.
До вечерта селото беше овладяно. Това целеше отвличане на български сили от Долни Михоляц.
Този маньовър веднага успя. Българското командване нaсочи към района 11-ти пехотен полк и 4-то арт. отделение от 6-ти артилерийски полк. Атаките на тези сили до мръкване бяха отбити от казашките части.
На 19-ти март 5-ти Донски казашки полк напусна село Торянци. В 09:00 ч. 11-ти пехотен полк го овладя..."

Но това, не ти пречи, Павенце ..да си антибългарски гъз ...
Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

9 sim4o | 12.05.201812:29

Педерунгелите сте си тъпи, а Паве ..

1.ПРЕДИ декларацията на Шуман, оберстгрупенфюрер Паул Хаусер говори за обединена Европа!
И не само той!

2.Ако племето "руси" известно през 10 век , са скандинавци - те не могат да бъдат 'азиатци' тъй като полуостров Скандинавия е в Европа (на север) .. тогавашните "руси" не са еднакви с днешните !
За руснаци , в съвременния смисъл на думата , може да се говори едва след 16 век ..

3.Тъпата антибългарска паплач , помиярчетата като тебе, Павенце .. не спря да отрича БЪЛГАРСКИЯ ПРИНОС ..
Сган мръсна сте вие, и сте тъпи нещастници!

А защо сте тъпи ли .. ами защото лъжите ви, съвсем лесно се опровергават .. Много щастлив

https://www.webcafe.bg/id_716645234/slide_2/fpage_2/


Ей го Лъв Дякон :

.."Светослав пък пристигнал от отвъдния бряг на една скитска лодка, с весло в ръка и гребял заедно с другите като обикновен войник. Външният му вид бил приблизително такъв: среден ръст, нито необикновенно висок, нито пък нисък, с гъсти вежди, сини очи и чип нос, без брада и горна устна, обилно обраснала с гъсти и дълги мустаци. Главата му била съвсем гола, но на едната страна висял кичур коса, който означавал благородния му произход. Той имал набит врат, широки гърди и строино телосложение, изглеждал свиреп и див. .."
/Лъв Дякон/

Сравни с :

.. "Тези петима князе управляваха княжеството оттатък Дунава 515 години с остригани глави и след това дойде отсам Дунава Аспарух княз и досега..."

4.Мръсна антибългарска паплач сте , левичарчетата-либерасти. Добре, че ви е създал Господ тъпи, та съвсем лесно ви се опровергават лъжите .. Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

8 TheRock | 10.05.201814:48

Преди 101 години Българската армия разбива руските окупатори в завоя на река Черна в Македония
9 май 1917 г. е „черният ден“ на руската армия в Македония. Укрит епизод от руско-българската война (1915 – 191Кул в уж българските учебници по история, писани от комунисти и русофили. Епизод, за който набедените новоизлюпени военни лъжеисторици, стари комунистически съветски кадри не обичат да разказват.
https://www.faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora/predi-101-godini-balgarskata-armiya-razbiva-ruskite-okupatori-v-zavoya-na-reka-cherna-v-makedoniya
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

7 TheRock | 10.05.201813:00

Ето ти и доказателство колко си тъп:
Историята на събитията относно походите на Светослав се предава най вече от Историята на Лъв Дякон, но отделни сведения се намират и в други византииски хроники...
Никифор изпратил пратеници при княза на Русия Светослав като го подтиквал срещу Българите... И тъй руска воиска потеглила на поход срещъ сраната им и опустошила голяма част от страната им, и откарала безброина плячка. и на следващата година русите нанесли на българските земи злини, не по-малки от предишните. И русите като подчинили под властта си българският народ, страната им и предводителите на народа Борис и Роман, забравили вече своята земя и искали да останат там, като владеят страната.
/Йоан Зонара
http://samoistina.com/2/rusgenocid.htm
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

6 TheRock | 10.05.201808:40

сим4о, малоумен си ти тъпаче!
Написал съм ясно "азиатски варвари".
Какви са теориите е друга тема.
Толкова си прост, злобен и тъп, че си доказателство за деградацията която комунизма е предизвикала у такива като теб.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

5 sim4o | 09.05.201818:43

1. За Светослав има ДВЕ ТЕОРИИ ..
-скандинавска..
-българска..
Малоумни гъзове, с майки анални проститутки , си плюят на Българщината и се опитват да изкарат , че в 10 век е имало на планетата Земя руски етнос!
Българи - е имало, ама руснаци, украинци, холандци, англо-саксонци ..е НЯМАЛО!
Сган мръсна българомразка .. антихристи долни! Бесен

2.Доста преди Шуман е имало план за Обединена Европа!:
-------------
Пауль Хауссер писал:
"Политика, которая была готова следовать требованиям рассудка и естественным тенденциям развития народов Европы, должна была последовательно стремиться, политически и экономически, к большой территориальной единице, для которой не могло быть иной формы, чем общий союз государств Европы"

Това - в 1942 г. !
https://bg.wikipedia.org/wiki/Паул_Хаусер

Малоумни гъзове ...
Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 09.05.201814:51

Българската памет относно азиатските варвари е доста дълга, датира от времето на княз Светослав.
Та си ги знаем ние добре руснаците, бий ги за да те уважават.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

3 МарКом | 09.05.201813:17

Късата историческа памет носи поучителни и вълнуващи бъдещи преживявания!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

2 scuba | 09.05.201810:51

Кой беше този Шуман,бе?
Какво беше направил?
Написал декларация за въглища и стомана?
Защо не за чушки и домати?
Браво!Да живей!
За Хитлер и за ВСВ-нито дума.
ВСВ-втората световна война-вече така се пише,за да не могат тийнейджърите да разберат за какво става дума.
И да се забрави.
Има логика.
Все пак България беше от *,пардон,битата страна.
Имаше една "Мирна" конференция в Париж.
На нея Гърция искаше границата ни на юг да минава под Пловдив,а Югославия-на изток от Кюстендил.
Има литература по въпроса.
Стига да има кой да чете.
Да,ама-не!
Да живеят въглищата и стоманата!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

1 Белка&Стрелка | 09.05.201810:24

ДГД разни Шумани , пуска си парада в Москва да ядосам TheRock !!!
   

оценка

+0 -1