Дявол на доброто | webcafe.bg
Webcafe

Дявол на доброто

Драго Симеонов
09.10.2013, 16:31 (обновена 15.10.2013, 11:18)
PO

Тази власт се опитва да твори социални добрини

Заглавието на този текст не е случайно. То е взаимствано от абсурдния, но емблематичен оксиморон, в който един нескопосан превод превърна идеята за супергероя.

На английски думата daredevil означава безразсъдно смел, безкомпромисен храбрец; етимологията й идва от това да ти стиска да предизвикаш дявола, да се противопоставиш на най-голямата опасност и да й устоиш.

В родния вариант обаче лутането в терминологията е превърнало самия протагонист в дявол, т.е. в нечестивец. И понеже няма как да симпатизираш на един антигерой, е направено уточнението, че служи на доброто; зла сила, съсредоточена в правенето на добрини. Почти като Мефистофел; само дето той по самоопределение беше част от „силата, която зло желае, а все добро твори", докато тук е някак си наопаки.

Сетихме се за Дявола на доброто не от несвоевременна любов към американските комикси, а защото няма по дяволски добро определение на кабинета Орешарски от това. Някъде в генезиса на това политическо създание вероятно е била залегнала идеята за супергероичен daredevil, който смело да прочисти света ни от неправдата, да се опълчи на пъклените попълзновения със саможертвен кураж, но в превода нещата са се объркали и сега се е получило друго.

Разполагаме с объркан субект, който хем е от черен по-черен, хем отчаяно се опитва да твори социални добрини, за да бъде приеман и харесван. А когато Лукавият се заеме с добротворчество, някак си естествено е да сме подозрителни.

Последните блага, които кабинетът Орешарски се кани да сервира, са към учителите. След като в патетично писмо им благодари за търпението и обеща да подобри условията на труд и кариерното развитие, стана ясно, че в проектобюджета за догодина се обмисляло да им се вдигнат заплатите.

Дяволът обаче е в детайлите. Това открито подмазване за съжаление не е в резултат нито на дългосрочна образователна политика, за която учителите настояват, нито от необходимата реформа в сферата. То е поредният властови флирт с цел купуване на още търпение; да не кажем направо: платена любов.

Нелепото в случая е, че наблюдаваме една гротескна трансформация. Прочутият безкомпромисен финансов daredevil, който не трепна пред учителската стачка през 2007, сега се превръща пред очите ни в дявол на доброто за преподавателите. Той няма смелостта да промени образователната система, но желае да лъсне външността си по единствения начин, който знае - с дяволия.

Някои биха възразили, че дяволът не е толкова черен и добрините, които е запретнал ръкави да върши в социалната сфера са реални. От кабинета се носи смрад на катран и сяра, но щом всичко това е в името на бедните, майките, пенсионерите, младежите, спорта, значи все пак е полезно.

Нали ще се вдигат майчински, пенсии, бюджетната сфера ще има ръст, стадион ще се строи; останалото е без значение. Премиерът мина през ада, цялата власт се тресе от катарзиси и вероятно сатанизирането (както казва Пеевски) е прекалено.

Може би те до един са тук, за да вършат добро, въпреки рогцата си и откриват героизъм в позицията си, пък бил той и комиксов.

Ние обаче много добре знаем, че дяволи на доброто не съществуват. Те са грешка на превода. Или може би по-точно е да кажем „грешка на прехода". Ние имахме нужда от безразсъдни смелчаци, които да предизвикват демоните и да им се опълчат, а получихме само алчни гяволета, които ни обещават да се подобрят и да ни помагат.

Доброто си е добро, ще възрази някой, независимо кой го върши. Само че нали знаете какъв е големият проблем с дяволите: дори да направят нещо позитивно, обикновено е на цената на душата ти.

Oще: бюджет  образование  пенсии  учители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

9 Boicho Boichev | 12.10.201312:14

Това ли те радва .че българите сме на изчезване?Е, не бързай ,мангал мръсен!Може пък да оцелеем ,а?Не се надявай , че битката за България е свършила, Няма да се дадем толскова лесно!Ако все пак изчезнем от тука,ако загаснат тука огнищата на българщината, ще останат другаде по света децата и внуците ни, и един ден ще се върнат!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2013, 01:10

8 iron | 12.10.201300:41

Докато в България живеят или преобладават хора като г-н Бойчо Бойчев, шанса за прогрес е никакъв. Определено такива като него са изчезващ вид, но и Българите като раса са на изчезване като цяло. В България остават само цигани, пенсионери и улигофрени и някакви мизерни проценти работещи и дейни хора. Това е жалко и наистина не мога да си обясня как може да има толкова заблудени хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

7 peta_wawa | 11.10.201303:38

Ейй, толкова ли не можахте да му увеличите мутрата или намалите маската за да не му хлопа така? Много дразни Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 10.10.201316:30

Пичове кат пукне последния бантустански 'комунист'... е възможно нещата да тръгнат ако не на добре поне нанякаде. До тогаа.. от баща на син и от дядо на внуче. Политическата боя е възможно да се смени и 10 пъти в 10 мандата. Смрад от секаде и нема да се намери човек да ги избеси на пилоните по цариградско muhihihihi


пп бтв бат сали (депутата) много убаво го каза. у парламента е по-голема цигания от нашите си цигании.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

5 Boicho Boichev | 10.10.201315:53

Че кой будала гласува против "келепира" си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

4 Citizen X | 10.10.201312:52

Хе, Бойче, кат намести и швейцарията, та се сетИх за прадедо ти. И он така рукаше: "За келепиря!" Па и по избори си не попливаше, тоже и помагачине Гочоолу и Дочоолу.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

3 Boicho Boichev | 10.10.201312:24

Ако съм пенсионер , и не излизам от квартала-какво ми пука за магистрали.Ако живея на село, какво ми пука за метрото в София.Писал съм го и пак го повтарям- Костов навремето спечели не защото българите станаха "десни", а защо обеща да направи няколко необходими неща-да върне земята, да направи приватизация, да оправи финансите.хората му повярваха и го избраха, и той направи това за което го бяха избрали.После се заблуди,или някой го излъга, че са го избрали не заради нещата които прави, а заради черните му очи.И се разсърди, че не го били разбрали.Много добре го разбраха даже, и затова го и избраха.
Ако съм пенсионер, или беден,или Герб ми е взел хляба, с чиста съвест ще гласувам за БСП и за Орешарски,и никой не може да ме упрекне, че съм си продал душата.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

2 Boicho Boichev | 10.10.201312:15

По делата им ще ги познаете.Както пише в една стара книга.А да си въобразяваш, че точно пък в политиката има бели ангели и черни дяволи, трябва доста да си мръднал в главата.В политиката има политици, лобита ,интереси."Идеологиите" са доста мръсен начин да държиш една група избиратели в подчинение, да ги караш да гласуват за тебе не защото защитаваш интереса им, ами защото си "наш", "наше момче", и ако не грласуват за тебе ще дойдат "Чуждите", "лошите" ,"червените ","Сините" и пр.Има една фраза която ми харесва-"добре разбраният интерес".Много по добре е хората да гласуват според интереса си, и да отстояват интереса си, оотколкото да робуват на "идеологии" и етикети.
От римско време още се знае-парите не миришат.не миришат и на сяра, ако ще и дявола да ти ги дава.България ще се оправи, когато българите станат хитри и пресметливи, като швейцарците примерно.Когато започнат да действат според "добре разбрания си интерес",когато започнат да смятат в пари.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 10.10.201309:43

Основна черта на нечестивия е неговата инфантилност. Незапознатите хора си мислят, че дявола трябва да е черен и да изтезава грешници, но в същност проявленията на дяволя у хората се изрязяват в слабоумие, лъжовност и непрекъснато бягство от проблемите.
А Орешарски действително се държи като дявол. Крие се от гласа на протеста, измисля си проблеми, които сам си решава, и наивно се надява, че нещата няк'си ще се оправят. Блуждае в търсене на признание, но отстъпва там, където един политик трябвада е силен; в намирането на диалог между различните групи в обществото.
Неговата безусловна капитолация пред интересите на Станишев и Местан, в политическото отношение, и пред олигархията сляла се с властта в лицето на Пеевски, в социално-икономическо отношение, показва, че Орешарски просто си строи къщичка от илюзии с нашите данъци. Вярва си, че ще ни накарада го харесваме, докато лидерите на БСП и ДПС готвят нов грабеж с участието на КТБ...
   

оценка

+3 -0