Made in BG на промоция | webcafe.bg
Webcafe

Made in BG на промоция

Димитър Лазаров
02.05.2013, 18:04 (обновена 07.05.2013, 07:01)
Протест България

Действай локално, подкрепи местния бизнес

Освен ако не сте напълно откъснати от новините, вероятно сте дочули шумотевицата, която се вдигна през последните две седмици около проблемите на българските производители и големите търговски вериги у нас.

Оказа се, че последните (О, изненада!) предлагат нищожно количество български стоки на родния пазар. Малцината родни фермери, които имат "привилегията" да работят с тях, са принудени да правят такива отстъпки, че бизнесът им е на ръба на оцеляването, а потребителите, чиято покупателна способност върви стремглаво надолу, консумират все по-некачествена храна.

На този фон държавата в лицето на предишните 5-6 правителства всячески се стреми да улесни идването на най-разнообразни гигантски вериги супермаркети, милва ги по главите в очакване на спасителни инвестиции и се надява с тяхна помощ да нанесе съкрушителен удар на безработицата.

Вместо обаче да бутат щастливо пазарната количка на благоденствието, българите се оказва, че масово обедняват, а новооткритите работни места за касиерки са по-малко от закритите такива в селското стопанство.

Ситуацията изглежда се е нагнетила до краен предел и от "Произведено в България" надигнаха вой в печатни и електронни медии за бедственото си положение. Търговските вериги от своя страна изобщо не мислят да се поддават на натиска, ами са опънали огромни билбордове, с които да уверят клиентите си, че с много любов им подбират само най-доброто от страната и света.

Последните пък мигат на парцали в сиромашка немощ и хем се съгласяват с исканията на родния производител, хем броят стотинките от оскъдната си пенсийка или заплатка и в крайна сметка пак отиват в кварталния супер за олио на промоция.

И докато временното правителство се чуди как да подмине въпроса, а бившият министър на земеделието се е оплел в жици и бръмбари, моят приятел Веско не само е открил, ами и активно практикува решението на проблема - пазарува директно от производителя.

Тук е мястото да уточня, че както и повечето клиенти на големите вериги, Веско живее в голям град - София. Също като тях работи по 40 часа на седмица и заплатата, която получава, не е по-висока от тази на повечето хора.

Единственото, което го различава от тях, е малкото допълнително усилие, което е готов да направи, за да има в хладилника му нормална храна. Той просто отделя времето да отскочи до кварталния пазар, където всеки ден някаква женица, живееща в околностите на столицата, идва да продава произведените от нея сирене, мляко, зеленчуци и т.н.

Веско доказва, че за да пазаруваш "неиндустриална" храна в големия град не е нужно да ходиш в бутикови магазини с имена на небесни тела, където всичко е на завишени цени, а просто да се върнеш там, където всички пазарувахме до преди 15 години- кварталния пазар.

Дали млякото на лелката е пастьоризирано? Съмнявам се. Дали има разрешение от властите да продава? Не знам. Дали държавната хазна прибира пари от тази търговия? На кой му пука?

Кое е по-важно? Да си платим ДДС-то или да помогнем на един производител да оцелее? Да купуваме съмнително кисело мляко от поредния супермаркет или да си вземем истинско такова? Да подпомагаме чуждите вериги, изнасящи повече пари отколкото внасят, или родните фермери?

Благодарение на хора като Веско лелката от близкото село получава възможност да произвежда качествена храна и да се издържа от това, вместо да стане касиерка в супермаркет. Не са нужни никакви Стари планини, за да видиш че в сиренето няма палмово масло и за да знаеш, че никой не е пипал гените на домата. Нужно е просто малко доверие към човека, който сутрин дои крави и събира яйцата от кокошките. И бъдете сигурни, че кокошките са щастливи.

Не знам дали Веско мисли глобално, но определено действа локално и това дава резултат. Докато Столична община не се светне да организира фермерски пазари всеки уикенд и докато консуматорското обществото не осъзнае силата си и не започне да оказва натиск върху търговските вериги, аз не виждам по-добър начин да си осигурим качествена храна на нормални цени.

Oще: българия  държава  правителство  производители  стоки  търговски вериги  фермери  храни 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

40 Meteora | 04.05.201321:45

Правила има! Който го е страх от мечки, за не влиза в гората!
Правилата са еднакви за всички. Освен за политически привързаният бизнес! Слава Господу, моят не е от тези!

ПС: Не ми говорете за Норвегия, щото там има ефективно експлоатирани петролни залежи и добив на висококачествен петрол, еталон за калоричност на всеки друг, добиван по целия свят. Лаици, които нямат идея какво представлява терминът "експортно мито", моля да не се обиждат, но са си лаици!

Въпрос: Защо в Дубай няма преки данъци!? И как се издържа горкото емирство бе да събира преки данъци!? Научете повече на...National Geographic.com!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2013, 16:16

39 Eliza Nitova | 04.05.201316:42

16 Radenko Kostadinov | 03.05.201314:47
Оня,
според мен се заяждаш на дребно, без особен принос като цяло към дискусията.

Точно напротив, Оня е много прав, всички тия приказки за протекционизъм, който е против пазарните принципи, първо, а и против данъчната система второ, са само привидно в полза на потребителите. В една идеална хипотетична мечта на авторите на подобни идеи. Ами да наистина, ами ако веригите са български, какво гарантира, че парите им ще се харчат в БГ? Нищо, защото и те подчинени на пазарните принципи ще си купуват коли от Германия, и други такива работи. И не бих подкрепила някоя лелка, дето ще ми продаде млякото си за 80ст., предпочитам да го взема от млекомат за 1,20, пак е по-евтино от магазина, но поне знам, че става въпрос за честен бизнес, капиталовложения и че човека там си плаща данъците. Не искам с потреблението си да стимулирам "предприемачи", които не плащат данъци.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.04.2013, 16:16

38 Eliza Nitova | 04.05.201315:41

Трябват правила за това българския производител да може да продава своята си продукция на пазара, той и сега го прави, но в 99 процента от случаите е незаконно. Относно онези дето протестират срещу търговските вериги. Истината е някъде посредата. Да, тия гадове наистина извиват ръце, искат от доставчика срокове, цени, качество, срещу привилегията да продават количества, от които всички печелят. У нас веригите са в позицията на монополисти, защото у нас търсенето е ценово ориентирано, нещо което в чужбина го няма, на веригите там им викат дискаунтъри и там пазаруват или много бедните, склонни на компромис с качество, Е-та, и срокове на годност или търговци на едро. У нас веригите са търговски фактор, заради тяхната близост с жилищните комплекси, пряката им конкуренция с кварталните мазагизини, огромния им потенциал за рекламни трикове. Честно да ви кажа, не искам да купувам нещо три пъти по-скъпо само защото е българско, не искам домати по три и педесе, когато вносните са по един и педесе, не искам краставици по три лева и ли тиквички по три лева когато вносните са наполовина, не искам пилешки бутчета по шест и педесе, когато вносните са три и педесет. Знам, че европейската продукция се субсидира, знам също така, че и у нас може да бъде субсидирана, ако някой си върши работата както трябва. Знам, че чесъна е по-евтин от Китай, или някой не плаща мита или размерът им е несъобразен. Все ми е тая. Ако някой продукт е по-конкурентен от друг, той ще оцелее, и така трябва, всички други да духат супата, ако ще и да са български. И на мен като потребител не ми е работа да определям политиката за националното производство, моята работа е да купувам най-изгодно и така да стимулирам пазара. Има начини и възможности за политики, насърчаващи производството, има начини нашите земеделци да взимат същите субсидии като техните европейски колеги, но това не е мой бизнес, моя бизнес е да взимам евтиното, а продавачите да се нагаждат към мен, като потребител. А държавата да пригажда продавачите към пазара, ако иска и ако може.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

37 mima | 04.05.201315:34

Не съм мислила къде бих инвестирала, но ако съм норвежец защо да не си правя бизнеса в Норвегия? Не съм подробно запозната със системата им, може да имат някакви стимули за самия бизнес и ограниченията да са само, когато става дума за лични облаги. Пак казвам, че не им познавам законодателството.

Между другото не слагам аз минуси, някъде по-долу видях, че се чудите и рекох да се отрека докато е време... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 12:52

36 Krasimir Hristozov | 04.05.201311:46

> След като сте толкова запознат със
> "Движението на парите" би трябвало да Ви е
> ясно, че в условията на валутен борд неможеш
> да имаш повече пари в обръщение отколкото
> ти е валутния резерв, т.е. за всяко евро можеш
> да пущаш в обръщение 1.95 лв.

Това пък какво общо има с темата?

> Ха сега се досетете печалбата на големите вериги
> във какво се изнася за чужбина, щото те май са
> дошли в Бълбария да печелят и май левчета не
> им трябват. Изнасяйки си печалбите те постоянно
> намалят валутния резерв на страната и централната
> банка е принудена да вади левчета от обръщение.

Това е проблем на централната банка. Проблемът на отделния човек е да има продукт/умения/труд, които може да продаде, срещу левчета/евро/лешници или каквото друго му трябва в момента. Правилата на централната банка във валутен борд са еднакви както за чуждата верига, така и за всеки гражданин - задължава се да обменя неограничено левове за резервната валута, и смисълът на борда е да ограничи и контролира дейността на банката, а не да пречи на търговията, или да ограбва населението.

> За едно сте прав, парите просто са отражението на
> богатството на една нация, но след като износът ни
> не превишава вноса, ние бавно но сигурно обедняваме.

Не е задължително износът да превишава вноса, за да забогатяваме. Задължително е обаче да произвеждаме повече стоки и услуги, без значение дали се пласират на вътрешния пазар или извън страната, ама това го обясних вече. Пак да повторя: богаството са стоките и услугите, от които можеш да се възползваш, а не парите. На много хора им е трудно да го възприемат, обаче виж тази статистика и приеми на доверие (щом не можеш да го осмислиш), че няма особена връзка между съотношението внос/износ и просперитета на дадена държава (освен ако не живееш в пустинята и не се случи да имаш 100-200 милиарда барела петрол отдолу, ама това е въпрос на късмет, пък и е до време):

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_exports
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_imports

Ако разгледаш примерно топ 20 от държавите в света, където се живее добре по твоя преценка (може за мен това да са едни държави, а за теб други), ще видиш, че съотношението внос/износ не следва някакъв модел, а изглежда на пръв поглед случайно, защото зависи от структурата, а не от качеството на икономиката на съответната държава. Сравни например САЩ (вносът превишава с много износа), Япония (приблизително равно съотношение) и Саудитска Арабия (износът превишава с много вноса). Ако ми излезеш с аргумента, че за САЩ е различно, защото "произвеждат" долари без покритие и имат огромен дефицит, виж, че и с Франция е подобна ситуацията, макар и мащабът да е по-малък.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

35 Оня Дето Го Трият | 04.05.201311:22

мима

Ти тогава ако си инвеститор в Норвегия ще инвестираш ли щом ти поставят такова ограничение?
Е да, ще кажеш някои инвестират там. То някои и в България инвестират (все още), ама нормалния човек влага пари там където може да разполага с дохода си както намери за добре.

Ако една банка ти каже: Виж, можеш да си вземеш лихвата и депозита само ако ги вложиш на нов влог при нас. Иначе изнасяш печалба от нас луд!?!?!
Какво правиш тогава?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

34 mima | 04.05.201309:44

Метеора, всъщност има кой. Пример - Норвегия. Там, ако решиш да си изтеглиш печалбата за лични нужди, данъците са умопомрачителни. Затова и хората предпочитат да ги влагат пак в бизнес, вместо да си купят ново БМВ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

33 Оня Дето Го Трият | 04.05.201309:22

Метеора

Некви шушумиги се крият и само цъкат минуси, ама на тоя въпрос няма кой да ти отговори
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

32 Meteora | 04.05.201303:24

Свободата, Санчо! Свободата...

Всичко друго е "суета и гонене на вятъра"!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

31 Meteora | 04.05.201303:22

Добре, де! Не мога да разбера!
Ако аз съм един българин, който има магазин за търговия на дребно. И от този магазин, след плащането на всички възможни данъци, ми остават някакви пари...
Има ли някой жив, който да се осмели да ми проповядва, аджеба, какво да правя с "изчистените" си пари!?

Свободата, Санчо! Свободата!
Мигел ДеСервантес
   

оценка

+0 -0