Обещаваното ограничаване на кешовите плащания в болниците е само евтин пиар | webcafe.bg
Webcafe

Безплатно здравеопазване няма. Да беше по-уредено

Янина Здравкова , в. "Сега"
15.06.2011, 11:05 (обновена 15.06.2011, 12:30)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Колкото и да се опитва Стефан Константинов да облекчи пациентите от доплащанията в болниците, с административни методи няма как да успее.

Преди близо 10 години ръководният кадър в тогава управляващото НДСВ Атанас Щерев оповести скандална и еретична за времето си идея - в болниците да се въведе регламентирано доплащане за лечението. Те са недофинансирани, а пациентите така или иначе плащат какво ли не, включително и нерегламентирани рушвети - нека по-добре всичко това да се легализира и да излезе наяве, мотивираше се той.

Естествено, няма партия, която да гласува подобен самоубийствен закон и идеята на Щерев не мина. А и тогава все още имаше достатъчно хора, които вярваха, че лечението в България може да е безплатно.

10 години по-късно вече е ясно, че доплащане в болниците има,

при това съвсем регламентирано, а "безплатното" здравеопазване е носталгичен спомен. Без гласуване на скандални закони, няколко тихи поправки и наредби легализираха кофинансирането на лечението от страна на пациентите. С малки изключения вече никой не иска подкупи от болните по кьошета и коридори, нито пък да внасят съмнителни "дарения".

Всички си плащат най-законно на касата на болницата - за избор на екип, избор на лекар, ВИП стая, собствена медицинска сестра, гледка, телефон, телевизор, психологични консултации и какво ли не. Позволява го наредба на здравното министерство, съществуваща от години.

Законът за здравното осигуряване пък казва, че здравната каса не плаща скъпи лекарства и консумативи, като на всяко лечебно заведение е оставена задачата само да прецени какво е "скъпо". Благодарение на което пациентите си купуват и медикаменти, и медицински изделия. Е, има и късметлии - в зависимост от диагнозата и ако болницата е в по-малък град, има хора, които не плащат нищо.

За останалите обаче това е най-дразнещото нещо в здравната ни система. Всеки досег с болница води до стабилни разходи. Толкова стабилни, че има хора, които не искат да бъдат хоспитализирани, защото нямат нужните пари. Често става дума за сума, която дори не е обявена ясно и постоянно набъбва в хода на лечението. При това за пациентите няма никакво значение, че това е легално - парите са си пари.

Защо болниците искат тези пари?

Най-простото обяснение е - защото могат. Това е напълно законно. И защото са свикнали и от години се обяснява колко са недофинансирани. За държавните и общинските болници обаче никой не може да каже дали са действително недофинансирани или просто са нереформирани и липсата на пари идва от прекалено високата норма на кражба.

В частните клиники пък никой не краде, но те имат право на печалба и е нормално при липса на други източници на пари освен НЗОК собственикът да оправдава инвестицията си и през джоба на пациентите.

Оттук следва и най-сериозният проблем. При положение че от години болниците имат приходите от избор на екип и хотелски услуги, а лекарите - допълнителните доходи от продажба на стави и импланти на пациентите, е почти невъзможно тези плащания да бъдат ограничени. Далеч по-логично е да бъдат компенсирани или поети и контролирани от друг.

Какво обаче прави ГЕРБ и настоящото ръководство на здравното министерство? В опит да натрупа политически дивидент здравният министър Стефан Константинов от няколко месеца обявява как ще облекчи пациентите, като ограничи по административен път различните доплащания и ще сложи ред в толкова болезнена сфера на системата.

И постанови с промени в наредба, че за раждане не може да се иска повече от 350 лв. за избор на екип, а за сърдечна операция - повече от 950 лв. И тъй като има болници, които са определили далеч по-високи цени, те просто вече компенсират разликата с друго - карат да "избираш" стая, гледка, грижа и т.н.

На книга пациентите плащат по-малко, на практика няма нищо подобно. Затова сега ще се регламентират и немедицинските плащания - ще се опише в наредба за какво болниците могат да искат пари, така че да не се измислят всеки месец нови и нови "услуги". Но за да е ефективна тази мярка, МЗ се кани да определи и пределни цени на ВИП стаите и ползването на телевизор.

Което пък вече си е напълно незаконно - няма как държавата да спуска на търговски дружества цени, при положение че не тя ги плаща. Ако беше толкова лесно, земеделският министър Мирослав Найденов отдавна щеше да е постановил, че бананите струват 50 ст., а агнешкото по Великден - 3 лв. килограма.

В този дух са и обещанията, че за ин витро, поето от държавния фонд за асистирана репродукция, няма да се искат допълнително пари, както и особено наглото - че ще има пределни цени на медицинските изделия, които ща спрат досегашната практика за една и съща става в различните болници да се плаща различно, но задължително - ужасно скъпо. Нагло е, защото самите законови поправки на МЗ позволяват това да не се случи.

Всичко това, естествено, е евтин пиар за пред здравите

Болните няма как да бъдат излъгани, защото те си плащат както и преди, независимо какво им обяснява министър Константинов от телевизора.

Ако някой иска да сложи ред в плащанията за услугите извън поетите от здравната каса, трябва да следва същата логика като на здравното осигуряване, а не да спуска некадърни и неработещи решения по административен път.

НЗОК сключва договори с болниците, в които са включени услугите и съответните цени, на които касата ги плаща. Т.е. те не са задължителни - когото не устройват, не сключва договор. Разбира се, не е редно здравната каса да плаща за избор на екип и ВИП стаи.

За тази цел си има доброволно здравно осигуряване. То може спокойно да поеме тези услуги, да налага поне елементарен контрол върху тях и дори - да намали цените им. В закона обаче, противно на всяка логика, пише, че частните здравни дружества поемат услуги както извън платения от НЗОК пакет, така и от него.

Тоест - един и същ гражданин се осигурява два пъти на две различни места за едно и също нещо. Което пък означава, че огромната част от разходите на частните фондове в болниците са за вече платените от НЗОК дейности, а допълнителните услуги извън клиничните пътеки отново - в масовия случай - остават непокрити и за сметка на пациента.

Безплатно здравеопазване няма никъде и никога не е имало. Има обаче уредени и неуредени системи. Ясно е българската към коя част спада.

http://www.segabg.com

Oще: болници  здравеопазване  нзок  плащане  стефан константинов 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.