Давос: Рано е светът да се отпуска | webcafe.bg
Webcafe

Давос: Рано е светът да се отпуска

Webcafe.bg, по The Daily Beast
25.01.2013, 16:04 (обновена 28.01.2013, 16:05)

1 от 4 снимки Назад Напред

Кристин Лагард

Снимка: © Getty Images

Политиците да не спят, зове Лагард

2013-а ще е решаваща за глобалната икономика, твърди шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

"Изминалата година беше наистина много тежка и се случиха много неща - от опити за нови политики в Европа до промяна на лидерите в Китай. В предстоящите месеци опитите да бъдат успокоени финансовите пазари би трябвало да дадат плодове в реалната икономика", прогнозира тя, но с едно важно уточнение: "Въпросът е дали политиците и правителствата ще продължат да реализират политиките, които огласиха."

Лагард произнесе официална реч пред участниците на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, където традиционно се събират политически лидери, бизнесмени и мислители от световен мащаб.

Придържайки се към заявената тема "Здрав динамизъм," Лагард, първата жена начело на МВФ, демонстрира предпазлив оптимизъм. Тя подчертава нуждата от бдителност и стремеж на политиците да продължат да се стремят към по-добри решения.

В речта си тя отбеляза, че МВФ очаква глобален растеж от само 3.5% за тази година. "Краткосрочният натиск може и да е понамалял, но дългосрочният е все така налице," обяви французойката.

Конгресът на САЩ оповести на 23 януари отлагане на дълговия таван до 18 май. Това е положителен знак, но не е достатъчно, коментира Лагард, като поясни, че и САЩ, и Япония трябва да се концентрират върху средносрочен план за намаляване на дефицитите.

В Европа, по нейни думи, се случиха много неща - "твърде бавно наистина, но все пак бе направено много". Тя изтъкна като постижения на 2012-а създаването на Европейския фонд за стабилност и агресивната валутна политика. Въпреки че сривът през 2012 бе избегнат, "трябва да се уверим, че внимаваме за повторението му през 2013".

В този дух се изказа и Ангела Меркел, изявен защитник на политиката на строги икономии и свиване на публичните разходи. Германският канцлер също вижда опасност Европа отново да залитне в кризата, ако твърдите мерки не бъдат продължени.

С други думи, рано е световните лидери да се отпускат

Рядко се среща шеф на глобална институция като МВФ да бъде описвана като "подривна". Като че ли това описание най-добре отива на 56-годишната юристка.

Лагард е подривна в най-добрия смисъл на думата, като говори с прости изрази и неведнъж е декларирала "готовност да се бори със самодоволството" в средите на глобалната политика.

Лагард вече се опъна на европейския финансов елит, говорейки открито срещу икономиите. В речта си на Световния икономически форум, Лагард каза, че Европа трябва да продължи "необходимите фискални корекции на ниво отделни държави" и да стимулира потреблението, особено чрез допълнително парично облекчение.

Продължаващият дебат за икономиите подчертава общата заплаха, която политиката създава за възстановяването на икономиката

"В много страни цари тирания на малцинството," обяви провокативно французойката. В САЩ и други държави ограничен кръг от политически лица не желаят да възприемат глобалната икономика като тясно свързано цяло и предпочитат да гледат само в собствения си заден двор.

"Нужни са смели хора, които да надигнат глас и да заявят - всички ние сме важни едни за други", каза тя.

Ролята на жените е подценявана

Кристин Лагард заговори и за нуждата жените да бъдат оценявани на работното място и в ежедневието. И за жените в голямата политика, както по най-високите етажи на финансовата система.

"Ето няколко цифри: 50% от автомобилите, 50 процента от компютрите и 85% от потребителските стоки се купуват от жени," коментира тя. Това не е необосновано твърдение, а просто пазарна реалност.

За да продължават да просперират, всички държави трябва да намерят начини да направят пазара на труда и образованието по-отворени за жените.

Лагард отбелязва, че когато е провеждала срещи с ръководители на големи корпорации, е разпитвала за представителството на жените в бордовете. Дори непрекъснато носила в задния си джоб списък с жени с подходяща квалификация за места в бордове.

Според шефката на МВФ единствената причина да няма жени, ръководещи големи банки, са бариерите, наложени от силните връзки във финансовия свят, както и "бариерите в нашите собствени умове."

Даде за пример две жени, ръководещи банки в Исландия, които са фалирали през финансовата криза, но сега са в период на възстановяване.

Честите пътешествия на Лагард до „горещи финансови точки" като Африка, Азия и Брюксел й осигуряват уникален поглед към тенденциите, оформящи глобалната икономика.

Икономическите и политическите системи се преобразяват от огромни глобални тенденции - стремеж към индивидуално повишаване на компетентността, миграция на политическа и икономическа власт по света, цялостен недостиг на ресурси.

Независимо дали в Бирма или в Арабската пролет, отделните хора са основният двигател за промяна и прогрес

"Всеки от нас може да променя света," твърди тя. Най-добрият момент в кариерата й е, когато е връчила награда на Аун Сан Су Чи, носителката на Нобелова награда за демокрация и човешки права. "Тя е изключителен човек и герой, но е крайно скромна и не се стреми да привлича ничие внимание към себе си," казва Лагард.

Oще: брик  давос  икономии  криза  кристин лагард  мвф 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 26.01.201323:25

света мое се отпусне... скотите ще стиснат гъзо muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 25.01.201320:05

А, извинявам се, статията не сте я писали вие. Преписали сте я, обаче със съкращения явно - ами гледайте като съкращавате какво излиза като резултат, не може два последователни параграфа да си противоречат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 25.01.201320:02

Пак статия, посветена на икономически въпроси, която звучи като събрана парче по парче /абзац/ от тук от там. В единия параграф твърдите, че и Меркел се била изказала в "този дух" - за продължаване на политиката за строги икономии, от което следва, че "този дух" е това - още икономии, а в следващия - как Лагард смело критикувала някой политики и политици, например строгите икономии.
Въобще, като ги пишете тези статии четете ли ги? Или на принципа - чукчи не читатель, чукчи писатель?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 25.01.201317:39

Кризата НЕ Е ПРОБЛЕМ на капитализма.Кризата е негово СВОЙСТВО!
Заблудата произтича от факта,че капитализма се преструва на демокрация.Но при демокрацията управлява ДЕМОСА,докато при капитализма управляват ПАРИТЕ и банките.За това на простолюдието предлагат правителства,а пък правителствата ги управляват...банките.Тази истина я разбраха дори хората на Запад,които никога не са помирисвали социализъм.Лъжем се само ние,УМНИТЕ!
   

оценка

+2 -0