Дълголетието зависи от гените, не от диетите | webcafe.bg
Webcafe

Иде поколение на супер мамчетата

Webcafe.bg , По Telegraph.co.uk
13.07.2010, 16:39 (обновена 18.04.2012, 16:54)
Ирен Онтева

В бъдеще много жени може да изглеждат супер благодарение на новите открития - като модела Ирен Онтева, за която красотата е природен дар

"Колко непрестанни и огромни са страданията," пише Клайв С. Люис, цитирайки Ювенал, "с които е изпълнена дългата старост." И все пак, като се има предвид, че писателят умира на 64 години, в наши писателят би могло да се смята, че е умрял сравнително млад.

От смъртта на Люис през 1963 г., дефиницията за старост се е променила - наистина повечето от нас сега не толкова се надяват на дълъг живот, колкото го очакват. Изследователи от Центъра за изследване на остаряването в Университета на Южна Дания твърдят, че продължителността на живота ще продължи да се увеличава безкрайно: половината от децата, родени във Великобритания през 2000 г., ще живеят над 100 години, а половината от бебетата, родени в Япония през 2007 г. ще доживеят 107 г.

Това повдига цял куп въпроси.

Как ще се справим с по-старо общество?

Дали достигането на старост в достатъчно добро състояние, за да бъде това удоволствие, е въпрос на гени, диета или начин на живот? И дали продължителността на живота ще продължи да расте, или човешкото тяло е с вграден лимит?

Отговорът на втория въпрос, разочароващо за маниаците на тема здравословен живот, изглежда е в генетиката. По-рано този месец екип от учени от Бостънския университет обяви, че е в състояние да предскаже - със 77% точност - кои от нас ще доживеят до 100 години.

Чрез изучаване на ДНК на над 1000 души, достигнали тази възраст, и сравнявайки го с това на масовото население, те са открили генетични белези, които снабдяват хората с "изключително дълъг живот".

Откритията на изследователите, публикувани онлайн в сайта на списание Science, изглеждат добра новина за хората с тези "белези". Но техните методи и изводи бяха разкритикувани от други учени, а и те не предлагат познание колко чест е този набор от генетични варианти, нито как отделен човек може да бъде тестван за тях.

Но дори и ако изследването се окаже точно, хората без съответните гени не е нужно да се отчайват. Нови открития от Япония показват изумителен начин за удължаване на живота - ако сте жена.

Японските открития

Д-р Норико Кагава, заместник-директор на дамската клиника "Като" в Токио, разкри пред Европейското общество за човешко възпроизводство и ембриология в Рим, преди две седмици, че трансплантацията на тъкани от яйчници в мишки не само възстановява тяхната плодовитост, но също така удължава живота на гризачите с повече от 40% (до еквивалента на 120 човешки години).

Когато Кагава трансплантира незначителни частици от тъкан, взети от по-млади мишки, в по-стари екземпляри, тя с изненада открива, че не само, че мишките живеят по-дълго, но и стават по-млади. "Всички мишки, които са получили трансплантации, възобновяват нормалното репродуктивно поведение на младите мишки," коментира тя.

Но не само менопаузата им изчезва: "Те демонстрират интерес към мъжките мишки, чифтосват се и неколкократно раждат. Нормално старите мишки остават в ъгъла на клетката и не се движат много, но тези мишки възобновяват бързото си движение. Артритът им е излекуван."

Тя отбелязва също така, че нормално изтънялата козина на мишките отново става по-дебела. Всъщност резултатите са толкова изненадващи, че тя и колегите й изследователи си мислят, че са объркали етикетите на клетките на животните - толкова млади, здрави и игриви стават по-старите мишки: "Те направо налитаха на мъжките мишки," разказва тя.

Прилагането на откритието върху хора може да бъде трудно, но е във висша степен възможно. "Жените, които имат замразена тъкан от яйчниците на младини - в случай че се нуждаят от лечение на рак един ден, могат да получат трансплантация на тъканите си, когато остареят," разказва Кагава.

"Нормално бихме направили това, за да запазим плодовитостта им или да удължим репродуктивния им живот - но нашият експеримент с мишките показва, че това може да подобри цялостната продължителност на живота."

Трансплантацията на тъкани от яйчници удължава живота на жените

Д-р Шърман Зилбър от болница "Св. Лука" в Сейнт Луис, Мисури, който е сред пионерите в трансплантациите на яйчници и си е сътрудничил с Кагава и екипа й, е още по-уверен. "Това е начин жените да живеят по-дълго," твърди той. "Има реално човешко приложение на това откритие. Всяка жена - не само пациенти с рак - би могла да има полза от това частица от нейния яйчник да бъде замразена на 20-годишна възраст, не само за да отложи във времето раждането на деца, но и за да се удължи животът й."

Причината, поради която тъканта на яйчника има този ефект, изглежда е в начина, по който стимулира производството на естроген. Когато жените преминат през менопаузата, техните нива на естроген спадат драстично, причинявайки появата на горещи вълни, загуба на коса и либидо, изтъняване на костите, промяна на настроенията и влошаване на състоянието на кожата - които са добре документирани.

Преди столетия жените умирали след менопаузата

В света на животните - и сред примитивните хора - жените са били програмирани да умират не много след появата на менопаузата, тъй като повече не са били необходими от генетична гледна точка.

Благодарение на съвременната медицина и по-доброто обществено здравеопазване, жените сега живеят почти толкова време след менопаузата, колкото и преди нея, но яйчниците им не са наваксали в скока на дългия живот.

Това означава, че втората половина на живота им може да бъде болезнена и често изпълнена с недъзи. Както обяснява проф. Барт Фаузер от Утрехтския медицински център в Холандия, "не е било предвидено жените да живеят без естроген в продължение на 40-50 години."

В резултат на новото изследване, д-р Зилбер смята, че в краткосрочен план жените би трябвало да преосмислят хормоно-заменителната терапия: "Не чакайте, докато станете на 55 и сте в средата; вредите за тялото ви тогава вече са нанесени. Трябва да взимате естроген на 45 години, преди да започнете да усещате симптомите."

Също така той може да си представи как млади жени в бъдеще ще замразяват частица от тъканта на яйчниците си - с размерите на нокът, която се сваля в кратка хирургическа процедура, за да им бъде трансплантирана отново, когато навлязат в менопаузата - и може би отново на 60-годишна възраст.

Поколение от супер-мамчета

Дори за тези, които са преминали този етап, той не изключва трансплантациите от дъщери или племенници. "Те трябва да бъдат с близко съответствие по тип тъкан, но пък тогава биха били необходими само малко имунопотискащи лекарства, за да се предотврати отхвърлянето; а вече ставаме по-добри в това."

Това поражда леко обезпокоителната перспектива да създадем поколение от "супер-мамчета" - жени, които никога не остаряват, докато връстниците им от мъжки пол окапват като мухи. Зилбер обаче има надежда и за своя пол. "Уролозите все повече смятат, че всички мъже имат нужда от заместваща терапия с тестостерон," твърди той - производството на този хормон също се забавя с остаряването.

За тези, които нямат желание да се подлагат на хирургически техники, изследване на школата по медицина към Вашингтонския университет в Сейнт Луис показва, че ограничаването на калориите може също да удължи продължителността на живота.

През април учените съобщиха, че намаляването на потреблението на калории между 10 и 50 процента сериозно увеличава времетраенето на живота при животните - и води до по-малко проблеми със състояния, свързани с остаряването, като рак и сърдечно-съдови заболявания. За мъжете, които искат да бъдат в крак с напомпаните си с естроген съпруги, отказването на десертите би било добро начало.

"Хората ще кажат, че не е естествено да се живее до 100 години," казва Зилбер, "но не е естествено и да преживееш рак. А не чуваме някой да се оплаква от това."

Но пък отново, както Ювенал изтъква преди векове, старините са нещо желано само ако са в добро здраве. Искаме ли да получаваме трансплантации на тъкани от яйчниците и да живеем до 120 години, само за да прекараме последните години в драстично влошаващо се здраве?

За щастие, опитът на японските мишки показва, че това няма да се случи.

Д-р Кагава отбелязва, че ефектите от трансплантацията изчезват бавно, а мишките изпитват нормална втора менопауза преди смъртта си. Тя обаче смята, че 120 години е максималната цифра, която останалата част от човешкото тяло може да понесе, преди да се износи.

За всеки случай обаче тя сега обмисля последователни трансплантации на мишки, за да изпробва до пределите им вълшебните подмладяващи сили на тъканта от яйчници.

Oще: гени  дълголетие  естроген  жени  мамчета  старост  столетници  трансплантации  яйчници 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.