Непредсказани пророчества | webcafe.bg
Webcafe

Непредсказани пророчества

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
26.03.2014, 19:10 (обновена 14.10.2016, 12:45)
Къщичката набаба Ванга в Рупите

Снимка: © Фондация "Ванга"

Къщичката на Ванга в Рупите отвори врати за посетители

Едно от най-любимите ни и поразяващо точни предсказания за бъдещето принадлежи на граф Аристонидис, направено е през ХVI век и до днес смайва и озадачава и най-заклетите скептици. То гласи: „Две държави ще започнат война, но само едната ще е победител".

Специалистите смятат, че това се отнася до Руско-японския конфликт от 1904 г. Далеч не толкова сигурни са за другото гениално провиждане на феномена: „Истанбулец ще даде шапката си за префасониране и ще му я съсипят".

Всъщност, граф Аристонидис не е съвсем реален персонаж, той е литературно алтерего на зевзека Уди Алън, но иронията тук много точно илюстрира човешкото възприятие на чудодейните пророчества. Когато някой има нужда от знак, той го открива навсякъде, когато няма - и да се блъсне в него, пак няма да го забележи.

Поводът за тези размисли е засиленият интерес тези дни около покойната пророчица Ванга. Домът й се оказа място за поклонение на стотици и те подходиха към него едновременно с езическия дух на суеверието и псевдохристиянски актове като целуване на фотографии. На всичкото отгоре бе отслужена и съответната литургия.

Националните медии обърнаха внимание на събитието, макар използваната лексика да беше толкова объркана, че изобщо не стана ясно за какъв феномен иде реч (не че подобна яснота изобщо съществува, но поне думите могат да бъдат контролирани от рационалността). В същото време тече сериал, посветен на живота й, при това руски (!), а интернет прелива от нагодени предсказания за това или онова събитие, на които и Удиалъновият граф Аристонидис би могъл да завиди.

Някакви незнайни петербургчани пък донесоха новината, че в ход била акция по канонизирането й за великомъченица, но топката била в Българската православна църква.

Как смятате, дали Ванга е предусещала тази истерия и опитала ли се е с пророчество да ни предупреди да не се предоверяваме на пророчествата, още по-малко пък да се заиграваме по такъв безбожен начин с божественото? И ако се е опитала, взели ли сме предвид тези думи или точно от тях сме избрали да се лишим?

В известен смисъл разбираме шумотевицата. Ние имаме нужда от чудеса, но когато не ги виждаме, сме готови да ги измислим. Това също е някакъв вид чудо. Така се създава митологията.

Днес Ванга отдавна е повече мит, отколкото реален персонаж

Говоренето за нея е смесица от боязлив скептицизъм, парарелигиозна риторика и евтина сензация. И макар нищо смислено да не можем да кажем за личността й, ние не спираме да го правим публично, дори официално. Напук на Кантовото предупреждение да не обсъждаме метафизиката, щом е невъзможно да бъдем обективни.

Дали заради неизкоренения си паганизъм или заради тоталното объркване в какво точно да вярваме, ние не спираме да търсим знаците на свръхестественото около нас. Така междувременно подминаваме знаците на естественото; в обществен план, ако щете - предпочитаме някой друг да знае със сигурност какво ще ни се случи, отколкото сами да направим усилие с помощта на свободната си воля.

Тази нагласа ражда пророци, но кои от тях са истински и кои - лъжливи, за това никога не можем да бъдем сигурни. Там е работата обаче, че лъжливите са по-опасни дори от липсата на чудеса. И няма нужда да си провидец, за да го знаеш.

Oще: ванга  вангелия  граф аристонидис  драгомир симеонов  пророчества  чудеса 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

55 sim4o | 30.03.201419:17

Всъщност ЗНАЕ СЕ, ЗАЩО КРАЛЯТ И Е ПОВЯРВАЛ - защото е говорил с Жана няколко часа и тя му е предсказала и разказала много неща и го е убедила ,че има Провидчески дар!
Но ако кралят, беше чел Интелектуалният Опус на Фридето ... и сравнението с Хисарския поп .. нямаше да се върже, много ясно!

П.П.
Фриде, твоят руски ми напомня една много хубава серия .. Равшан и Джумшуд ... я си я пусни, па гледай на здоровье!

http://www.youtube.com/watch?v=BvGHM1qb4Tc
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

54 sim4o | 30.03.201419:06

Фриде ... Русофилите ви уважавам - велик език , браво , че сте го изучили отплеснах се , по мелодичния ти руски език и се емнах да те хваля, извинявай , не ти отговорих по същество ....
----------------------------------
"Frida | 29.03.2014 19:38 оф, не мога да повярвам в деградацията.
а бе, хора... примитивна, неграмотна жена.....едва ли е съзнавала какво са направили от нея. малък, долнопробен отдушник за простолюдието ..... нещо, като хисарския поп....субкултурни ниши в последните, идеологически провалени години на тоталната власт. ... ... .. нещо контролирано и командвано, авариен изход за изкукали и бездарни - интелектулни бойци на идеологическия фронт. ...та , както чалгата тръгна от сватбарските свирни на хисарския поп, така и .... нюейдж индустриално ....експлоатира пресиления слух за - пророческите дарби !! ..... "
--------------------------------

Фриде, сетиха ме твоите думи за Жана д Арк. ... Просто селско момиче, дето се вика -" у стен дворца пасла она гусей -хэ, хэй ... " ( и аз като тебе- на руски!) .. , а остава в Историята?? Дали тя е Девата от Пророчеството на Мерлин?? И много правилно, и много на място е тука сравнението ти на Жана Д Арк с .. ... Хисарския Поп! Ами и двамата са без образование и не са Интелектуалци с Мисия , като тебе !

Вярно ..има и факти, ето ги :
.. В Битката за Орлеан Жана - знаела , че англичаните точно от източната врата ще излезнат, и знаела, че точно в 10 часа! .. и наредила там да са и стрелците ... В Битката при Поатие казала "бягайте от там, тука ей сега ще стрелят" и те избягали и наистина, след 10 секунди се сбъднало .. и с 1500 човека разбила 5000 англичани, щото знаела всеки техен ход и загубила 10 човека, а англичаните - 3000 !
Знаела е и че ще я заловят ...и знаела и кой и как! .. доказано е Фриде, ама пък си права,че е без образование девойката , полуграмотна и от село!

-------------------------------
"Frida | 29.03.2014 19:38 ..че и филми, сериали, руски, евстествено, мистични едни, такива...още малко да им повярваме. и да си кажем,...
------------------------------
И руски филм, имаше май за Жана Д Арк , па и немски е имало, ама мене най ме кефи на Люк Бесон с Мила Йовович!
А който иска - да вярва, който иска и е като тебе Интелектуалец - да не вярва ...!
-------------------------

"Frida | 29.03.2014 19:38 или както симчо твърди, ето на янукович в атон му предсказаха преди две години ...."
--------------------------
Фриде ... за Янукович не само аз го твърдя, ами го има и по телевизията ..

А за Жана Д Арк, що са и повярвали тогава в кралския двор ,че тя ще избави Франция и ще освободи Орлеан - неясно??
Па и кралят наредил - виж му Фриденце акъла - да и изковат доспехи ..??!?!
Орлеан ке падне !!?

Не е ли имало, тогава интелектуалци, като тебе , Фриде та да се провикнат на микрофона :
"Не трябвае нам ни Дева Орлеанская ни Пророчествомами , я хващайтяся за стълбами и щурмуйте крепостной стенами .. Нападаем и намъкваемся вътрей у крепост городой Орлеанома! " ..

Та права си - неука от село ... пък и филми правят за нея , па Мила Йовович я играе ... не бива , някак не става така ..
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

53 sim4o | 29.03.201420:13

..и още ... още- няма насита сърцето ни ..
----------------------------------
... "евстествено ... ... такива, заваражителни ... адним словам. очень братские и славянские - с платочками и вязанъйми рубашками."
-----------------------------------
Браво Фриде ... до сега поне 10 пъти съм те хвалил, заради владеенето ти на Руски - ниво почти майчин език ...!
Но не стигат, не стигат похвалите ... и 50 пъти, предусещам,че ще те хваля!
Закройте джамами- духует ветар!
Так держать!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

52 Симо Петков | 29.03.201420:09

" .. Frida | 29.03.201419:38
... как нада и вставайте. ...
---------------------
Неясно пишела Фрида, тъпа била , като малка бяла патка..
Ползва ли Чужди езици уверено - ползва!
Езикът на Пушкин - ... ей го ... ... .. пред нас написаното на съвършенейший руский !
Млъкнете завистници!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

51 Frida | 29.03.201419:38

оф, не мога да повярвам в деградацията.
а бе, хора, ванга бе една примитивна, неграмотна, с невнятен говор жена.
едва ли е съзнавала какво са направили от нея. малък, долнопробен отдушник за простолюдието през соца. нещо, като хисарския поп.
субкултурни ниши в последните, идеологически провалени години на тоталната власт.
нещо контролирано и командвано, авариен изход за изкукали и бездарни -интелектулни бойци на идеологическия фронт.
та, както чалгата тръгна от сватбарските свирни на хисарския поп, така и североизточно-православната нюейдж индустриално експлоатира пресиления слух за -пророческите дарби- на бабето.
че и филми, сериали, руски, евстествено, мистични едни, такива, заваражителни адним словам. очень братские и славянские - с платочками и вязанъйми рубашками.
още малко да им повярваме. и да си кажем, ето на, руснаците я ценят, а ние- недостатъчно или както симчо твърди, ето на янукович в атон му предсказаха преди две години и се сбъднА, значи, кат падне сирия и България ке падне.
ама сирия е паднала, бе българе, я се вземете в ръце, как нада и вставайте.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

50 sim4o | 28.03.201422:18

"Manuela Gerenova | 28.03.201419:49
симчо, християнството отрича всякакви Ванги, пророци, предсказатели"
-------------------
Извинявай Мануелче, не ти отговорих на по-горното ..

А отговорът е простичък - НЕ ГИ ОТРИЧА ..
Вангите, пророците, баячките и предсказателите, чиито Пророчество и сила идва не от Бог .. не само трябва да се отричат, но и да се пазим от тях ...
Да ..има и не от Бог - да знаеш!

А иначе - щом при посещението на Янукович и живеенето му три дена в Атон, му е направено Пророчество за 2014 и Украйна - това е от Господ, според мене ...
Но не знам .. та аз съм просто един от всички тука на форума ..

Ако си чела повече - ТОВА ДА ДИСКУТИРАМЕ ... прочела ли си за това , какво е станало в 2010 .. кога и как Янукович е бил на Атон и дали в Хилендар, Зограф или друг манастир , какво са чули околните и как така е стигнало Пророчеството до телевизиите в Украйна още в 2010 .. кой от монасите е разказал за 2014 ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

49 sim4o | 28.03.201422:03

Моето дело беше - да кажа ...!
Вашето дело - да чуете!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

48 sim4o | 28.03.201422:00

1.Когато Ограниченият ум се сблъска с нещо което не знае и не разбира - примерно, не е чувал за Павел Глоба и какво е казал, преди 3 години, за петте дни след Олимпиадата - той, Ограниченият ум изпада в прострация, в раздразнение и объркване .. Как успява да реагира ли .. ами така, както е свикнал винаги когато се чувства глупав - с външна агресия, хейтърство и обиди и нападане на околните... Позор ли е, или слава, каквото е написал Глоба??? Това Ограниченият ум не знае..
От една страна - все пак много близо е това което е видяно, през 2011 .. от друга страна - ами не е на 100% точно! ... Позор .. или слава - какво да каже, каква оценка да направи??
И Ограниченият ум, си избира да не коментира ПО СЪЩЕСТВО .. а да плещи глупотевини и грубости?! ...

"с уши ще чуете, и няма да разберете; с очи ще гледате, и няма да видите" ...


2. Мануелче .. вече съм изказвал мнението си .. но пък винаги съм готов любезно да повторя и потретя за недоразбралите! ..
Ей така се прави- пита се и се иска доуточняване!
Самоцитирам се , ето какво съм обяснил Мануелче днес следобяд :

" sim4o | 28.03.2014 17:17
ще има и много Лъжливи Пророци.. това което казват .. ще съвпада на 90% ... 95% .. или и повече , но не бива да ги приемаме! .. А по какво ще ги познаваме ли?
ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАВАМЕ!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

47 Thea Atanasova | 28.03.201421:39

Абе баба Ванга е казала, че Библията е 50/50 истина и лъжа. Това е положението! За да оцелее нещо през вековете, то трябва да има баланса. Трябва да е като Ин и Ян. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

46 Manuela Gerenova | 28.03.201419:49

симчо, християнството отрича всякакви Ванги, пророци, предсказатели, врачки, лечители и прочее. Така че имаш нужда от изясняване на позицията...
   

оценка

+0 -0