Как променяме Студентски град | webcafe.bg
Webcafe

Как променяме Студентски град

Даниела Врескова
19.12.2012, 12:23 (обновена 19.12.2012, 15:49)
студенти, протест

Снимка: © Sofia Photo Agency

Голямата промяна започва с малки стъпки

Искам да ви разкажа една история за едни млади и събудени хора, осъзнали, че са част от нещо, което искат да променят и осъществяват своята мисия заедно.

Като член на тази общност съм повече от горда да ви разкажа тази история, чието послание е "Голямата промяна започва с малки стъпки". История, в която ще разберете как Студентските куизове се превърнаха в символ на нов имидж на Студентски град.

"Промяна на студентите" е наименованието на тази нова студентска организация, създала редица събития, свързани с младите хора и висшето образование. Началото е през април т.г. със серия дискусии в Софийския университет и УНСС, където младите хора говореха свободно за това, което искат да се случва в Студентски град и в студентската общност като цяло.

Сред тях имаше представители на няколко студентски организации и неформални групи. В резултат се роди "Промяна за студентите" с цел да подобрим студентския живот и качеството на образованието в България. Садихме дръвчета пред блок 52, имаше публично четене в парка, на което всеки донесе любима книга, а в началото на тази учебна година бе и един от най големите проекти "Арт-мегдан" - студентският фестивал на изкуствата. Всичко това организирано от студенти - за студентите. През това време изготвихме един клип, за да представим каузата си (виж вдясно).

Като започнах да пиша този материал, реших да потърся началото на Фейсбук страницата ни, в която комуникираме помежду си, за да си набавя подробностите, които съм забравила. И в този момент осъзнах, скроувъйки надолу и надолу, че това беше нещо голямо и различно, в което немалко хора са положили доста усилия.

Идеята за това да организираме студентски куиз се роди на една от поредицата дискусии. На всички ни се стори като чудесен начин да съчетаем полезното с приятното, а когато заложим и елемента на съревнование, се получаваше нещо страхотно. Провеждахме разговори, в които споделяхме затруднения за намирането на спонсори и участници преди първия Куиз.

В края на миналата учебна 2011/2012 г. се проведе първото състезание със съдействието на клуб "Строежа". Ние се захванахме с въпросите, които сами написахме, намерихме спонсори за награди, направихме презентация, избрахме си водещи и всичко се случи естествено и гладко.

Интересен е и фактът, че на 5 юни един от първоначално заявилите участие отбори не се появи. Спомням си много ясно паниката, в която изпаднах, при което чух до мен спокойният, както обикновено, равен тон на Динев: "Обяви на микрофона, ако има от публиката четирима желаещи, могат да участват." И така четирима съвсем непознати се събраха в един отбор - и почти на шега точто те спечелиха куиза...

Началото на тази учебна 2012/2013 г. започнахме серията от Куизове - състезание от четири поредни куиза, плюс един пети, финален, на който да съберем всички победители.

Единодушно се съгласихме какъв да е наградният фонд, а именно да не е паричен и все пак да има материално изражение, и какво по-добро от книги, научни списания и курсове. Няколко човека от организацията започнаха да търсят спонсори и не след дълго се наредиха до нас безброй съмишленици и партньори, без които това събитие нямаше да бъде същото.

Но нямаше да е възможно без участниците - будните и активни студенти. От разговорите ми с много от тях мога да кажа, че това са хора, които заслужават да я има "Промяна за студентите". Ето и някои от най-добрите от тях: "Шампионите" (шампиони на първия куиз и на серията куизове) "Харвард на Балканите", "Изгубените пророци", "Ва- банк", "Смрадлика", "Бистришки тигри", "АНИС", "4-мата от запаса", "Нещо нормално", "Студентска тройка", "Тамплиерите", "Победа-крю", "Огнеборец" и още много други ... и все със заинтригуващи названия!

Куизовете бяха съпътствани и от благотворителни кампании, които и в момента продължават и можеш да разпространиш сред приятели: кампанията в помощ на Илина и кампанията в помощ на студента Михаил Банков (в понеделник ще има благотворителен концерт, не забравяй!).

Входът винаги беше безплатен, но призовавахме всички присъстващи да дарят колкото могат на импровизираните кутии за дарения, разположени в близост до сцената.

И така изтекоха шест месеца от първия куиз и интересът не намалява. Ние от "Промяна за студентите" сме решени да продължим с проекта. И докато чакате следващата покана за Студентски куиз във фейса, не спирайте да се оглеждате за другите ни инициативи. Подготвили сме изненади, коя от коя по интересни и оригинални.

Oще: инициатива  куизи  студенти  студентски град  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

6 koce | 21.12.201201:09

Бягайте,бягайте далеч от тук
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

5 Dimitar Stamboliyski | 20.12.201213:37

скроувъйки.. Сорье, ни сми сички ут пльейн, та, ко рьечи?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.10.2011, 13:43

4 Вера | 20.12.201213:19

ООООХХХХХ! и аз се поизмъчих с тая думичка "куиз"... Добре че сме учили някога чужди езици... Отегчен Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

3 AlahAkbar | 20.12.201212:45

Да се научите да пишете на български е пожелателно все пак ... Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

2 Bozo Kosmev | 20.12.201211:05

Много добре. Само един въпрос - куиз викторина ли ще рече?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 20.12.201209:16

Браво!Ето че може!
   

оценка

+1 -0