Twitter казват, че от старта им през 2006 г. са били създадени милиарди туитове - а 55 млн. биват изпращани всеки ден | webcafe.bg
Webcafe

Туитовете влизат в архива на американския Конгрес

Webcafe.bg , По BBC
15.04.2010, 15:15 (обновена 16.04.2010, 16:08)
Барак Обама

В деня на избора си за президент на САЩ Барак Обама пусна туит...

Библиотеката на Конгреса на САЩ възнамерява да направи архив на всеки туит, публикуван онлайн до този момент.

Twitter казват, че от старта им през 2006 г. са били създадени милиарди туитове, а 55 милиона биват изпращани всеки ден.

Цифровият архив ще съдържа туитове от президента Барак Обама в деня на избирането му, както и първия туит от съоснователя на сайта за микроблогове - Джак Дорси.

"Мисля, че това показва, че туитовете са интересна част от историческите архиви," каза Алекс Макгиливри, съветник по общите въпроси на Twitter.

"Този проект обаче не е за нас, той е за нашите потребите и и фактът, че те използват услугата, за да хроникират тези невероятни събития. Обама наистина изпрати туит, след като беше избран. Това е нещо важно - и е нещо, което той е направил. Това не е нещо, което сме си представяли при създаването на услугата," казва Макгиливри пред BBC News.

В публикация в блога на Библиотеката на Конгреса, озаглавен "How Tweet It Is", Мат Реймънд изтъква причините, поради които тези туитове заслужават да бъдат запазени заедно с по-известви исторически документи като Декларацията за независимост.

"Не съм доктор на науките, но направо ме стряска мисълта какво бихме могли да научим за нас и за света около нас от толкова голямо изобилие от данни."

Макгиливри се съгласява: "Току-що един от нашите съдии от Върховния съд оповести оттеглянето си - и да знаем какво хората казват във връзка с това ще е важно".

"Историците биха желали да бъдат в състояние да погледнат назад и да разберат какво са чувствали хората. Същото е и положението с реформата на здравеопазването в САЩ, която бе гласувана наскоро. Можете да погледнете назад и да кажете за какво говорят хората - и да имате картината на промяната на възгледите им с течение на времето? Смятаме, че това ще бъде наистина полезно."

Услугата за микроблогове се прочу покрай многобройни популярни събития като иранските избори миналата година, терористичните атентати в Мумбай, земетресението в Хаити и аварийното кацане на пътнически самолет в река Хъдсън.

Паралелно със съобщението от Библиотеката на Конгреса, от Google разкриха, че смятат да направят Twitter архива претърсваем за самите потребители. Търсачката представи нова функция, наречена Replay, позволяваща на потребителите да търсят туитове, публикувани в зададен времеви период с точност до минута.

Всеки, желаещ да знае какво туитват хората например за земетресението в Хаити, или за Оскарите, може да пише в полето за търсене, да избере "Show Options" в страницата с резултати, след което да натисне "Updates".

Ще се появи времева линия над резултатите, позволяваща ви да мащабирате върху туитове по часове и минути.

"За първи път потребителите ще имат възможността да се връщат назад във времето и да виждат разговорите на определена тема," казва пред BBC Дилън Кейси, продуктов мениджър на Google.

"Смятаме, че това е много важно, тъй като досега дискусията беше за това, което се случва в момента, а с представения днес бутон Replay хората ще бъдат в състояние да се връщат назад и да виждат за какво са говорили хората всъщност около големи събития."

За момента функцията Replay ще обхваща само последните два месеца с публикувани туитове. Google оповестиха, че по-късно през лятото се надяват да обхванат целия архив от микроблог съобщения - чак до март 2006 г.

Oще: twitter  архив  конгрес  туитове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.