Читател или хейтър или за живия член 1 в обучението по литература | webcafe.bg
Webcafe

Читател или хейтър или за живия член 1

Кръстина Манолова
09.03.2014, 20:56 (обновена 23.05.2018, 12:27)
трол

Хейтърът е всичко друго, но не и читател. Чукча, който не се интересува нито от текста, нито от смисъла

Е-общуването е гейзер. Кликваш, бликва нова идея и започва буквално сама да се изписва. Принуждава те да я изговориш, не иска да чака. Сама избира заглавието, което да я представи, затваря устата на уговорките, че не е време, наред е друга задача, и те заставя да седнеш пред компютъра.

Тия дни преживях явлението ХЕЙТЪР. Знаех за него, но не се беше случвало да преживея абсурда. Е, случи се и ме стъписа. Хейтърът е всичко друго, но не и читател. Чукча, който не се интересува нито от текста, нито от смисъла. Безделник, които неизменно жонглира само своята и единствено своята тема, какъвто и текст да срещне в нета. Всяка публикация го провокира да завърти една и съща безсмислена лакардия.

Той не чете. Не му трябва. Мята бръснещ поглед, улавя в ход стръвта и започва да паразитства най-често върху автора, като бъбри по своя тема и за своя истина. Каквато и да е тя. Няма диалог. Монолог и никакъв реален интерес към тезите на текста, към смисъла. Той не се случва, не се обсъжда.

Така е в нашенското нет пространство. Дали навсякъде е така, да кажат, които четат и други езици в мрежата, говоря само за българския хейтър и за българската речева е-сфера. И за една от причините - според моите заключения за корените на явлението.

Разпознах я в скудоумното преподаване на литература в нашето училище. То е, струва ми се, една от причините за масовото хейтърстване - ако е тази думата, защото член първи от нашата бивша конституция въобще не е отпаднал от училищното преподаване на художествената литература, а тя е, която в най-голяма степен учи българчетата защо и как да четат текст с разбиране и как да общуват с него.

Защо мисля така? Достатъчно много учители съм проверявала, за да си позволя да твърдя, че свободата на практическо лично интерпретиране на текста на която и да е творба от учебната програма по правило не се толерира. Не го толерира и изпитната проверка на различните равнища.

Защото тълкуването се предпоставя от идеята за правилната и неправилната интерпретация, а правилната е предопределена и задължително проучва какво иска да каже творецът. Или някой друг/други от системата. Въобще не се интересува от твоята собствена позиция.

Както на времето, когато БКП избираше какво да означават творбите на класиците на българската литература. И беше без значение как Смирненски преживява и претворява метежа в царска Русия, ако червените ескадрони служат на партията майка да налага своята доктрина.

Както нямаше никакво значение, че Вапцаровите текстове почиват на християнската му вяра, щом обслужват идеологемата, която трябваше да се преподава - и то както го разпорежда господстващата идеология.

Е, как при тази ситуация може да се очаква училището да съгражда читатели, които умеят да общуват с текст? Читатели, които знаят как да съграждат творба, когато четат книга, и които вярват, че си струва да градят лична интерпретация, която освен смислена, е и валидна, защото са ги научили да я извличат от фактите в текста.

Как, след като години наред са били обучавани да възпроизвеждат матрица, която обслужва въпроса какво авторът казва, но има само едно правилно казване за всяка художествена творба, те трябва да го назубрят и повтарят, и никой не се интересува какво лично той/тя мисли за авторските послания, излъчвани от текста?

Хейтъри, не читатели възпроизвежда днешната система на образованието по литература дори когато децата случат на грамотен учител и той ги научи, че текстът е нещо, което кани на разговор с другия, конкретна теза, която търси диалог с твоята гледна точка. Който ги обучава на същинско четене. На тази вълнуваща интелектуална игра на въображението, съграждащо от художествените факти съкровена лична творба, собствена интерпретация с автентични, реални и непротиворечиви права.

Новата матрица отново не се интересува от личната творба на читателя. Зададена чрез формите и природата на въпросите, които обслужват проверката на училищните постижения, тя толерира съграждане на папагалстващ хейтър, който е научен да празнодумства и няма нищо общо с мислещата човешка персона.

И като че ли промяна няма да настъпи, докато не минат онези 40 години из пустинята и не си отидат по реда на естествената смяна на поколенията, живелите в робството на идеологемата, за да се отвори мегдан и да се случи съграждане не на хейтърчета, а на мислещи и на свободни откъм матрица читатели, за които всеки текст ще бъде не само повод за кухо изговаряне на нечия идеологема, а покана за равноправен диалог между мислещи хора.

Смислен разговор с различна персона, игра, която обдумва собствена позиция, личен правдоподобен свят, в който твоят поглед се среща и разговаря с конкретни послания на текста.

А той съдържа и ражда най-различни интерпретации, защото се свързва с разнообразни натрупвания и събужда вълнуващи протуберанси от енергия, която дава възможност да мислиш със собствената си глава и да разговаряш с другия за реални разлики в разбирания, разпознати като същинско основание за диалог, а не да паразитстващ с предпоставена истина върху чиято и да е чужда теза или човешка представа.

Място за униние обаче няма, остават само 15. Освен ако по-голямата продължителност на живота не преобрази 40-те в 60.

Oще: литература  образование  ученици  училище  учители  хейтър  читататели 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

24 sim4o | 12.03.201411:38

Danisco | 10.03.201422:47 ..Как се беше изказал другаря акад. Панталей Зарев по повод македонизирането на Вапцаров от страна на Скопие? "Те, скопските псевдолитератури, искат с трици маймуни да ловят..."
-----------------------
За Вапцаров, съжденията на уважаваната от нас Кръстина Манолова на 09.03.2014, 20:56 (обновена 11.03.2014, 09:14) СЛАГАТ ТОЧКАТА НАД И-то!

Ето как : .. "че Вапцаровите текстове почиват на християнската му вяра.. "

.. религиозен автор, оказа се , е Никола Йонков ...
Кръстина Манолова ей така ни докарва до потрес! Ученото си е учено!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.03.2013, 21:17

23 Danisco | 10.03.201422:47

Как се беше изказал другаря акад. Панталей Зарев по повод македонизирането на Вапцаров от страна на Скопие?
"Те, скопските псевдолитератури, искат с трици маймуни да ловят..."
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

22 vickpayne | 10.03.201420:28

Госпойце Манолова, това което сте изписали е толкова досадно, че към средата вече ми идваше да си нарежа вените с тъп нож. От цялата статия разбрах, че мразите хейтъри и, че сте отличничка по литература, която чинно е попила всички безумни тъпотии на учителката си (която, обзалагам се е кльощава лелка със странна прическа и две деца с които обожава да се хвали.

Разбирам, че първия ви сблъсък с т.н. "хейтъри" в ранна детска възраст за вас е фрапиращ и крехкото ви съзнание е изпаднало в тих ужас, но за нас темата е меко казано изтъркана. Обзалагам се, че сте написали нещо което сте намерили за гениално (аз също съм своя си любим автор, няма проблеми), но то е било оплюто по най-низък начин от анонимен чичко. Не забравяйте обаче, че има много тънка граница между градивна критика и хвърляне на воднисто-пенеста субстанция, произвеждана от слюнчените жлези в устната кухина на някои животни и човека. Научете се да изразявате собствено мнение, вместо да копирате някой изкукал професоре, написал учебник по литература за 11 клас, през далечната 77-ма година.

Поздрави!а
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 10.03.201417:51

>Да се измисля нарочна категория ... те в никакъв случай не заслужават

Би ли пояснил защо според теб не го заслужават?
И изобщо защо говорим за заслужаване, все едно категоризирането на тези хора би било някаква чест за тях?
Според мен езикът е сила, и има огромна полза в това да измислиш име, термин, с който да наречеш, например, някаква категория хора.

Дори иначе най-простовати и елементарно мислещи хора като крайните ни националисти осъзнават този прост факт - виж, например, как въведоха думи като "толераст" и "соросоид", като, влагайки в тях смисъла, който им беше най-удобен за пропагандния им дневен ред, превърнаха този смисъл в някаква "реалност".
Да, за нормалните хора това е хлабава, въздушна, измислена реалност, но тя не е предназначена за тях. Предназначена е за индоктриниране на тъповатия електорат на Атака и сие. За тях това работи перфектно - наблюдаемо от дивашкото опиянение, с което такива хора кряскат "толерасти!" - и това, именно, илюстрира силата, която може да има една единствена дума.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

20 Vankata_820 | 10.03.201417:48

След като сте се вкарали в публичното пространство, носете си последствията - всеки има правото да изявява себе си и да критикува, както си иска, когото си поиска, стига да не престъпва закона!!!
Всичко написано в нета е творчество, а качеството му е тема за ред дискусии, но не на ангро принци - силата е в конкретиката(демагогично, но уви правдиво)!!!Усмивка
Гледната точка, Другари, гледната точка е важна и всеки си прави интерпретациите на база отправната си точка, докато всъщност е жертва на историята си!!!
Обичам интересното и различното, но не обичам да нямам предразсъдъци, все пак те сработват и като защитен механизъм, понякога!!!Усмивка
Хейтър или читател, кожата е важна, а тя дава сили да не се разпилееш навън!!!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

19 Зелен Бетон | 10.03.201414:07

Винаги съм намирал за малко прекалено да съществува чак специална категория „хейтър“. Това не е някаква ясно определима прослойка с някакви уникални или поне специфично съчетани характеристики – а съвсем тривиална комбинация от неудовлетвореност, невъзпитаност, пещерна агресивност и благоприятни условия за изява. Да се измисля нарочна категория за индивиди, проявяващи се по такъв начин, според мен е неоснователно величаене, което те в никакъв случай не заслужават. Това едно.

Второ, връзката между обучението по литература и т.нар. хейтърство е доста измислена. Комбинатът за умствени бройлери, наречен „българска образователна система“ (от който уроците по литература са само част), има много по-сериозни прегрешения от това, че бил произвеждал хора с нагласа да мразят. Основното му прегрешение е, че произвежда хора без нагласа да мислят. Това въобще не е едно и също: второто е много по-генерален и много по-съществен проблем.

Трето, за подтикването към омраза е виновно не толкова образованието, колкото самата обществена среда. При тази среда, която съществува в момента, дори в училищата да властва философията на майка Тереза, ефектът би бил твърде слаб.

И четвърто, мойсеевите 40 години нямат нищо общо. Популярността на омразата като тип отношение към света не се дължи на това, което още не сме забравили, а на това, с което сме принудени да привикваме всеки ден. Ако то не се промени, и 400 години да минат, все тая.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

18 паяка | 10.03.201412:34

"Защото тълкуването се предпоставя от идеята за правилната и неправилната интерпретация, а правилната е предопределена и задължително проучва какво иска да каже творецът. Или някой друг/други от системата. Въобще не се интересува от твоята собствена позиция."

Ето затова насочвах и децата си да се занимават с точни науки. Още в миналия век учителката ми по математика в МГ, всепризнатата церберка ..... ......... , имаше търпението да изслуша и изчете всяко решение на задача, независимо колко е различно от нейното, дори да не е най-краткото, дори да не е най-впечатляващото, дори даже да е най-тромавото достигане до доказателството, щом мисленето е правилно, пишеше отличен 6.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

17 sim4o | 10.03.201412:18

Култово ... не е мое, но е по темата - за хейтърството!

-------------------------------
"Dimitar | 10.03.201411:07

Абе "Оня дето го трият" ти наистина си много просто момче. Под всяка статия имаш коментар и плюеш, всички казват А, ти казваш Б .. "
---------------------------------
Вярно бе, Оня, що имаш под всяка статия коментар .. ???
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

16 sim4o | 10.03.201412:11

Приятелю ...
Успя ли да направиш табличката, КОЙ КОЛКО Е ПИСАЛ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ?

Ти - колко си писал??
Аз- колко съм писал?? Простичко изчисление ...

Не успя?? .. нищо ... нека ти е поука и за друг път - важното е, да не говориш неподготвен ..!

Неясно ЗАЩО ОГРОМНА ЧАСТ ОТ ХОРАТА НА ТОЯ ФОРУМ се занимават баш с мене - като не ме четете - недейте , въпреки, че аз ВИНАГИ пиша по същество, изяснявам и допълвам момент някакъв, споменат в дискусията на съфорумците или в статията .. - ето и в случая коментирам написаното в статията - новите и интересни анализи и интерпретации, които авторката прави на Творчеството на Вапцаров..

За какво ви е тогаз, да се интересувате от образованието ми, професията ми, къде живея, нивото ми на интелигентност, да изчислявате последните 15 дена колко печатни знака съм писал аз, колко другите..??
А повтарянето на постове до безкрай е наистина изнервящо .. но има хора с различно интелектуално ниво .. като не са разбрали първият път, нима не е наш дълг, да им обясняваме наново и наново , по по-различен начин??
Ей го - на тебе, ти давах на 3 пъти линкове към Радио Ереван, ама успяхме и двамата .. разбра ме ..сега и аз доволен и ти доволен..
Та - за какво е тоя интерес към мене, недоумявам .. но съм поласкан, ще призная .. тука , този сайт ми е вече едно от любимите места в Нета- като имам време винаги влизам !
Благодаря ви още веднъж!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

15 Оня Дето Го Трият | 10.03.201412:02

Нека бъда хейтър за миг - блокирайте го тоя симчо най-накрая бе бам! бам!
Признавам си, не чета нищо от него, но който има какво да каже го казва на 10 реда, не в по 10 последователни напъна...
   

оценка

+0 -2