Край на политическата кариера на чешкия Мистър Клийн | webcafe.bg
Webcafe

Край на чешкия Мистър Клийн

Webcafe.bg, Economist.com
18.06.2013, 17:29 (обновена 20.06.2013, 12:04)
Петр Нечас

Снимка: © Wikimedia Commons / David Sedlecký

Петр Нечас си отиде след шпионски скандал

Пикантен шпионски скандал запрати чешкото правителство в най-тежката криза, откакто се възкачи на власт през 2010 г. Докато премиерът Петр Нечас се бореше упорито за своето оцеляване, малко хора бяха убедени, че той ще преживее и тази буря.  

В неделя вечерта той пак изглеждаше отпуснат и самоуверен - за пореден път


Тогава Нечас се изправи пред камерите и обяви своята оставка като премиер и като лидер на Гражданската демократическа партия. "Аз съм борец," заяви той, "но винаги съм знаел, че не искам да стоя пред най-доброто разрешение на даден проблем". Нечас официално подаде оставка пред президента Милош Земан ден след изявлението си.

Бившият чешки премиер се оказа доста противоречива фигура. Той допусна полицията свободно да разузнава фискалните престъпления и корупцията, ала междувременно собственият му антураж бе тясно свързан със средите и методите на "политическите предприемачи".

Заради изборите, които направи, той се озова в капан между "практики в стил "Кръстника" и едно ново поколение полицаи и прокурори".

Седем души, включително съветниците на Нечас, генерали и политици, бяха арестувани при голяма полицейска акция в правителствените служби, държавните компании и частните домове и офиси на влиятелни лобисти - ход, който доведе до конфискацията на 150 милиона чешки крони (около 7.8 милиона долара) и големи количества злато, скрити в банкови депозити и сейфове.

Сред заподозрените от високите етажи на властта е и Яна Нагиова, шефът на политическия кабинет на министър-председателя и един от най-доверените му съветници. 

Прокурорите заявиха пред пресата, че Нагиова е свързана с поне две отделни криминални престъпления

Съветничката на Нечас е обвинявана, че е наредила на военното разузнаване да шпионира "трима цивилни" по лични причини - незаконна заповед, на която военните все пак се подчиняват.

Прокурорите отказват да назоват имената на шпионираните, но адвокатът, представляващ друг заподозрян по делото, идентифицира едната от тях като Радка Нечасова - съпругата на премиера.

Жълтите издания открай време спекулират, че Нечас и Нагиова имат романтична връзка. По-рано тази седмица Нечас заяви, че се развежда със съпругата си след почти 30-годишен брак.

Що се отнася до втората криминална проява на Нагиова, твърди се, че тя е предлагала подкупи под формата на ключови места в държавни компании на трима конфликтни депутати от коалицията, в замяна на тяхната подкрепа за кабинета.

Шефката на политическия кабинет на Нечас бе обвинена за организиране на престъпни дейности, злоупотреба с власт и корупция, съобщават от прокуратурата. Ако бъде осъдена, й предстоят до пет години затвор.

Самата идея, че служител на правителството, при това с доста голямо влияние, би могъл успешно да дава частни заповеди на полицейски шпиони, разтърси сериозно цялата държава.

"Никога не сме виждали подобно нещо. Това е безумие," коментира журналистът Мартин Фендрих пред Чешката национална телевизия

Лявата опозиция поиска незабавната оставка на Нечас - ход, който на практика събори правителството му, което и без това не е особено популярно заради мерките за бюджетни икономии. До неделя премиерът не отстъпваше.

След като изчезна от публичното полезрение за доста дълъг период от време, накрая той заяви пред репортерите, че неговото доверие към Нагиова не е намаляло и че неговите съветници, поне доколкото му е известно, не са нарушавали закона. По-късно в парламента, той стартира неуспешна кампания за отблъскване на обвиненията, макар и избягвайки прякото упоменаване на обвиняемите му довереници.

По отношение на предполагаемата злоупотреба с полицейското разузнаване от страна на Нагиова, нейният шеф заяви, че "комбинацията от недоразумение и професионален хъс би могла да доведе до стъпки, които не е трябвало да бъдат предприемани".

Той добави, че "театралният" арест на двама генерали и ветерани от войната в Афганистан "е навредил фатално на държавата". След това той оправда размяната на ръководни постове в държавни предприятия срещу политическа подкрепа като "стандартна политическа сделка, която не бива да бъде криминализирана".

На чехите отдавна им е дошло до гуша от задкулисните връзки между политика и бизнес, които според полицията са основната цел на 18-месечното разузнаване, довело до последните арести. През парламентарните избори от 2010 г., гласоподавателите обединиха в правителството две изгряващи партии (едната от тях е ТОП 09, водена от Карел Шварценберг - настоящият външен министър на Чехия), които развиха предизборните си кампании въз основа на обещанията за край на разхищението на публични ресурси.

Гражданската демократическа партия на Нечас бе строго наказана за подозрителни сделки и връзките си със съмнителни политици. И все пак, партията успя да спечели достатъчно гласове, за да формира правителство с новобранците. 

Нечас, наричан още "Мистър Клийн", бе реакцията на партията на обществените очаквания

Трипартийният дясноцентристки кабинет не престана да парадира с антикорупционния си дневен ред, но активистите често обвиняват действията му в тази насока за половинчати. Те похвалиха правителството единствено за една мярка: овластяването на полицията и прокуратурата да работят по случаи на сериозна корупция, включително сред най-горните ешелони на властта. Този смел ход обаче се стовари като бумеранг върху г-н Чист. "Това е политическият крах на Петр Нечас," заяви Фендрих.

Нечас заяви, че понастоящем неговата партия ще се опита да формира ново правителство, оглавявано от друго лице, което ще управлява до насрочените за следващата година редовни парламентарни избори.

При все това, все още не е ясно дали този план ще спечели достатъчно подкрепа в парламента. Нечас и правителството му ще продължат да управляват като служебно правителство до назначаването на нов кабинет.

Президентът Милош Земан ще има решаваща роля в определянето на техните заместници. Ако след три опита няма сформирано ново правителство, или пък парламентът реши да се разпусне, ще бъдат проведени предсрочни избори.

Oще: арести  власт  кабинет  корупция  партия  петр нечас  полиция  разузнаване  скандал  съветници  чехия  яна нагиова 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.