Срещата на Г-20: Победители и губещи | webcafe.bg
Webcafe

Срещата на Г-20: Победители и губещи

Webcafe.bg , По Telegraph и FT
28.06.2010, 13:10 (обновена 29.06.2010, 17:09)
Барак Обама

Снимка: © БГНЕС

На срещата на Г-20 в Торонто президентът на САЩ Барак Обама беше принуден да отстъпи пред европейските искания за бюджетни икономии

Групата на 20-те най-развити страни приключи срещата си в Канада през уикенда, заявявайки, че главният приоритет на най-силните икономики в света е засилване на нестабилното икономическо възстановяване. Освен това великите сили обещаха да изчистят обременените с дългове публични финанси - разбирай да намалят бюджетните дефицити, без да бъде спънат растежът.

Групата на големите и развиващите се икономики имаше различни приоритети на срещата в Торонто - и някои успяха да постигнат повече от другите за времето на двудневната среща на високо равнище.

Ето списък някои от печелившите и губещите:

Канада - равен

Страната-домакин Канада, която се оправдаваше, че банките й са преживели финансовата криза без държавна помощ, беше твърд лобист срещу глобален данък върху банките. (Идея, покълнала първо в Европа, зад която стоят Германия и Франция и се възпротивяват Великобритания и САЩ.) Предложението за новия данък беше с цел финансирането на бъдещи спасителни програми да се плаща с парите на трезорите, а не с парите на данъкоплатците.

Канада е сред големите печеливши, тъй като Г-20 просто спомена идеята за данък като един от вариантите, които страните биха могли да възприемат. Канада също така получи одобрение от Г-20 на стремежа си към конкретни цели за намаляване на дефицита и задлъжнялостта.

Но срещата на високо равнище се разви не особено добре за самата страна, където новините за протестиращи антиглобалисти, подпалващи полицейски коли, често засенчваше политическите и финансови дискусии на самата среща. Над 2000 души се включиха в поход до центъра на Торонто, за да протестират срещу срещата на силните и велики държави. Въпреки близо 1 млрд. долара, които правителството отдели за сигурността и реда на форума...

САЩ - губещ

Американският президент Барак Обама пристигна на срещата с надежда от страна на Белия дом за триумфална нота, след като Камарата на представителите и Сенатът договориха окончателен компромис по законопроекта, който ще доведе до най-голямата ревизия на финансовите правила от 30-те години насам. Но Обама си тръгна, постигайки много малко по фискалните проблеми, които доминираха на срещата.

САЩ бяха принудени да отстъпят пред европейските искания за нов акцент върху бюджетните икономии, за което предупредиха, че застрашава да торпилира крехкото икономическо възстановяване.

Китай - победител

Пекин взе надмощие в искането си езикът в проекта за комюнике на Г-20, хвалещ Китай за подобряването на гъвкавостта на обменния курс да бъде премахнат от окончателната версия.

Макар и на пръв поглед странна позиция - кой не обича комплиментите, Китай не искаше да изпада в прецедент неговата валута да се открои, дори и в положителна светлина, в официално изявление от Г-20.

Победата на Китай по въпроса не беше пълна. Китайската валута все пак продължава да е обвързана с долара. Заплахата за силна и координирана критика беше решаваща за натиска върху правителството да освободи юана миналата седмица.

Обама приветства съгласието на Китай за "по-гъвкава пазарна политика", която да отговори на пазара, и обеща следващите месеци да се проследи доколко Пекин ще сдържи обещанието си. Американските компании се оплакват от загуби на милиони работни места, в резултат на политиката на Китай спрямо юана, която държи изкуствено нисък китайският износ.

Германия - победител

Германия и други европейски страни изглеждаха като победители, тъй като успяха да наклонят баланса в окончателното комюнике леко накъм фискалното затягане. Както и да вкарат в него, че канадските цели за консолидация, приети от Г-20, са минимумът за развитите икономики.

Въпреки че Европа не получи глобалното одобрение за данък върху банките, все пак получи поне подкрепа от Г-20 за някаква форма на помощ от финансовия сектор - за изплащане на получената от финансовите институции държавна помощ. На база набор от общи принципи все пак.

Русия - равен

Русия се бореше за реформа на международните финансови институции, но не се очакваше сериозен напредък по този въпрос на срещата в Канада. По значителен кръг от въпроси тя успешно отстояваше позициите си. Но представителите й неофициално коментираха, че естеството на големите проблеми - правителствените дефицити и бавните темпове на растеж в развитите икономики, означават, че позицията на Русия е периферна.

Великобритания - победител

Сравнително пресният все още британски министър-председател Дейвид Камерън може да обяви победа на първата си среща на Г-20. Той получи част от това, което желаеше, включително изрично признаване в комюникето на Г-20 на стриктните бюджетни мерки на неговото правителство, оповестени миналата седмица.

Освен това консерваторът Камерън изглежда изгради лесна връзка с Обама - и дори си издейства пътуване с президентския хеликоптер. И успя да избегне публични спорове за британския петролен гигант BP и цената на петролния разлив в Мексиканския залив - спор, който обтегна отношенията Лондон-Вашингтон напоследък.

Бразилия - губещ

Бразилският президент Луис Игнасио Лула да Силва пропусна срещата в Торонто, избирайки да остане в родната си страна, за да се справя с последиците от тежки наводнения. Проблем за изгряваща икономика, която се надява да си спечели по-голяма роля в глобалните въпроси.

Япония - равен

Япония, която дойде на срещата с ясна позиция срещу глобален данък върху банките, взе присърце заявлението от Г-20, че идеята за данък е само вариант. Япония твърдеше, че националната й схема за застраховане на депозитите е алтернатива на банков данък.

Но Япония няма да бъде в състояние да постигне целите за развитите страни да намалят наполовина дефицитите си до 2013 г. и да стабилизират или намалят съотношението дълг/БВП до 2016 г.

Заключителният документ от срещата на Г-20 приветства скорошните планове за фискална реформа в Япония и растеж, но специалното споменаване на "обстоятелствата" за страната подчерта тежкото състояние на финансите й - в сравнение с нейните партньори от развитите страни.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.