Следващите жертви | webcafe.bg
Webcafe

Следващите жертви

Webcafe.bg, по Les Echos
28.10.2013, 16:12 (обновена 31.10.2013, 08:00)
Технологии

Днес технологиите присъстват във всеки аспект от живота

Коя ще е следващата жертва на технологичната революция? След като елиминира Nokia и Blackberry; унищожи цели сектори на музикалната индустрия и покрай таблетите накара традиционните компютърни производители да изглеждат старомодно, прогресът е, хм, програмиран да прегази още някого.

В много голяма грешка са тези, които си мислят, че цифровата революция ще нанесе своя удар само в световете на високите технологии и медиите.

Прогресът удря навсякъде

Експлозията на технологиите, заради които днес непрекъснато говорим за „облаци" и big data, поставят нови правила за индустрията. Вече всеки по всяка време има достъп до бази данни, в които е събрана информация за милиарди потребители. Вече можеш да излезеш на световния пазар много по-бързо, а малките стартъпи изпреварват гигантите, оковани от собствените си брандове, опит и екипи от много ценни до неотдавна специалисти.

Тенденцията няма изгледи да се промени, защото възможностите на технологиите непрекъснато растат. IBM вече имат системи, които надминават човека в тестовете за интелигентност, някои коли се движат сами, а машини вече поставят надеждни диагнози на пациенти. Софтуерът вече може да превежда и пише в реално време. Докторите, преводачите и журналистите има защо да се притесняват... а и не само те.

Прогресът има ефект и на неочаквани места. Парижките таксита, които на теория нямат нищо общо с технологиите и социалните мрежи, са една от жертвите. Днес всеки може да стане таксиметров шофьор - само си сваля приложение, което осъществява връзката между водачите и хората, които се нуждаят от превоз. Даже и властите да защитят монопола на традиционните превозвачи, цифровото цунами вече е трудно да се спре.

Особено предвид, че „Такси 2.0" е просто по-ефективно. Курсът се заплаща по електронен път (явно не само в София размерът на бакшиша се определя от наглостта на шофьора-бел.ред), цените са фиксирани (и най-вече не се влияят от задръстванията) и клиентът винаги знае докъде е стигнала колата, която ще го вози.

С помощта на новите технологии по същия начин се появят нови и нови конкуренти изпод краката на хотелите.

Софтуерът vs старите навици

В света на рекламата Интернет също променя правилата - директорът на агенцията вече просто споделя поръчката на клиента в уеб платформа и хиляди професионалисти могат да предлагат идеи. По този начин постоянните служители остават на санитарния минимум. Краудсорсингът вече стабилно навлиза и в журналистиката.

Даже автомобилната индустрия не е имунизирана от тежки промени по давлението на технологията. Софтуерът, който контролира колите, ще става все по-важен през следващите години - вероятно, до степен, в която да е по-голям приоритет от хардуера на четири колела. В ерата на автомобилите, които се движат сами, 8-цилиндровият двигател на Америка може да се окаже не Детройт, а Силициевата долина.

Естествено, в IT сектора подобни въпроси са най-наболели. Един iPhone днес е по-мощен от професионална работна станция от преди десетилетие. Колко гъвкави ще се окажат по-големите играчи на пазар, където възможностите на устройствата се удвояват на всеки 18 месеца?

Като цяло, за компаниите историята може да се превърне в ненужно бреме. Какво ще правят търговските вериги с изгражданата си години наред инфраструктура, ако някой като Amazon се опита да овладее пазара?

В исторически план, прогресът е помагал на тези, които са в състояние да го преглътнат. Днес ние трябва хем да се адаптираме, хем да приемем, че технологичната революция ще ни промени из основи - в много по-голяма степен, отколкото всеки предишен път.

Oще: краудсорсинг  приложения  прогрес  революция  такси  технологии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 29.10.201317:41

Да не забравяме и горките производители на парни машини - и тях по-рано ги е прегазил прогреса. Усмивка
Още от времето на каменните сечива прогреса прегазва добрите порядъчни производители. Не разбирам с какво даречем Нокиа е по-различна от най-добрия производител на лъкове.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.05.2012, 10:11

2 Алекси Николов | 29.10.201315:54

сбит преразказ на Физика на бъдещето от Мичио Каку .........
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 29.10.201309:34

"Всичко се променя, само не и страстите човешки"
   

оценка

+0 -0