Как една гимназия в Самоков "учи" цял живот | webcafe.bg
Webcafe

Как гимназия в Самоков "учи" цял живот

Албена Митева
23.08.2010, 09:56 (обновена 23.08.2010, 10:43)
СОУ

Снимка: © БГНЕС

Благодарение на европейските програми децата ни могат да учат по-добре и по-качествено още в гимназията...

...Малко преди последната спирка в Самоков, автобусът зави и там видях табелата - "Професионална гимназия по туризъм работи по проект №....". Вгледах се по-внимателно и прочетох, че проектът се осъществява със съдействието на европейските фондове.

Отвън ново, вътре - старо

Щом автобусът спря, мигновено се запътих към табелата - извисяваше се в двора на Професионалната гимназия по туризъм в града. Отвън училището беше ново и модерно, а отвътре - старо. Какъв контраст! Ах, колко приличаше и на образователната ни система!

И там научих доста неща от преподавателката по български език и литература Борислава Хаджийска. Началото беше малко банално, но съществено. "Хората биват уважавани не заради професията, която упражняват, а заради качествата, които притежават, заради отношението към другите и към професионалните ангажименти, заради светоотношението си, заради вярата, която носят, и заради слабостите, които показват", сподели преподавателката.

Тя обаче смята, че титлата "даскал" е чест.

Както и че децата трябва да осъзнаят необходимостта от дисциплина. За целта трябва да се пристъпи към по-строги рестриктивни и наказателни мерки. Дипломите не трябва да са толкова лесно постижими. Не трябва да я има и зависимостта между брой преподаватели в едно училище и брой постъпващи ученици, защото това води до порочност.

Затова, че учениците са все по-слабо подготвени, тя не обвинява самите деца, причината според нея е в лесното преминаване от клас в клас . "Ние определяме правилата, те не са виновни. Научихме децата да се плъзгат по повърхността - интересуваме се повече от външността им, отколкото от душите и интелекта им", призна учителката.

Най-добре се учи по време на игра

А образованието е двустранен процес, трябва баланс - "Можеш да се правиш на маймуна и пак да не достигнеш до тях. Днешните деца просто нямат навик да учат. В последните години се правят опити за въвеждане на интерактивни методи на обучение с цел предизвикване на интерес. Но ако направим сравнение със западноевропейските и американските училища (работещи по тази система), ще установим, че най-добрите резултати не се получават, когато всичко е игра и забавление.

Понякога става, понякога - не. Ученето е процес, изискващ преди всичко усилие и дисциплина. А що се отнася до истинската промяна в училище, тя ще настъпи едва когато образователните промени изпреварват потребностите на учениците и така намират начини да ги задоволяват своевременно, а не както е сега всичко постфактум, казва Хаджийска.

И въпреки че децата са все по-слабо грамотни, според нея европейците като цяло не са нито по-умни от българите, нито по-грамотни: "Не вярвам много на статистиките и изследванията, доказващи малозначимостта ни в света. В тези проучвания винаги има избирателност на изследваните.

А и на този етап не е възможно такова глобално изследване, което да бъде абсолютно обективно: много често параметрите не са съпоставими, резултатите се менят с всяко поколение, данните от едно изследване често опровергава друго. Вярвам, че всяко човешко същество има потребност от знание.

Затова се доверих и на програма "Учене през целия живот" в секторната програма "Леонардо да Винчи" - Мобилност. В провинцията, където тенденциите на слаба или никаква мотивация за учене са ясно изразени и засилени, и където основна грижа на човек е храната, контактът с европейските постижения и опит (който не винаги е по-добър от нашия), действа стимулиращо на всички."

Професионалната гимназия по туризъм кандидатства по проекти, финансирани от ЕС по идея на директора си Теопия Цаловска, а с помощта на Евелин Заркина, учителка по английски език, намерен е и партньор и пътят вече и поет.

Предметът на самата мобилност е предложен от Диана Карабожилова, преподавател по география, а темата е формулирана:"Мениджмънт в семейни хотели", партньорът е организация в Германия. Успешният резултат кара екипа да пусне второ проектно предложение с тема: "Бизнес туризъм - туризмът на бъдещето", а страните домакини са Англия и Франция. Интересът е голям. Еуфорията също.

Това пътуване би било невъзможно без участието на родителите. Как те да са партньор?

"Всеки родител в изискванията си към образоваността на отрочето си достига до нивото, на което е той самият. В повечето случаи не разбират и имат пренебрежително отношение към авторитета на преподавателя", каза Хаджийска.

Родителите вече изпращат децата си на училище с думите: "Не я слушай тая!", не подтикват наследниците си да учат

Но когата стане дума за стаж в Европа, родителският интерес към възможностите на европейските програми вече става коренно различен. Майките и бащите присъстват сто процента на информационните дни, проявяват инициативност и оказват подкрепа. Засвидетелства ни се доверие. Механизмът на учене действа без изкривявания. Коя ли е причината за различния аршин?"

Най-доволни обаче са децата - опита, натрупан в Европа, и от видяното там - ред, внимание и обгрижване, работа, различна култура, усмихнати и приветливи хора. "Научават доста, без да сме максималисти, но това, което споделят със слизането от самолета е, че в Европа много се работи, а качествата, които се ценят и изискват, са бързина и дисциплина.

Национална черта е справянето във всяка ситуация и доказването на личните знания и умения. Учениците ни бързо се адаптират в новата среда и успяват да отговорят на изискванията на работодателите, впечатляват...", разказва учителката.

Уж искаме да се интегрираме към Европейската образователна система, но все още си държим и на старата, която цени повече количественото натрупване, отколкото качеството. Само великите учители, които вдъхновяват и осветяват пътя ни, могат да ни покажат посоката. Но, както каза Борислава Хаджийска, път от цветя няма.

Oще: гимназия  деца  ес  самоков  учене  учители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.06.2010, 20:01

1 Милена | 23.08.201014:56

Браво,Бени!!!! Усмивка Изключително истинска статия...Госпожа Хаджийска е много права 'Път от цветя няма!' ... Такива проекти отварят вратите към света и се надявам все повече проекти да навлезнат в образователната ни система!Усмивка:* Благодаря ти за статията.. Усмивка
   

оценка

+0 -0