DARPA, агенцията на американската армия за комплексни научноизследователски проекти, предоставя грантове на учени, за да помогне в създаването на летяща кола | webcafe.bg
Webcafe

Колата, която кръжи във въздуха...

Lifecafe , По CNN
12.11.2010, 13:43 (обновена 15.11.2010, 11:09)
летяща кола, карнеги мелън

Снимка: © Carnegie Mellon

Концепцията на "Карнеги Мелън" за летящото чудо...

Наред с реактивната раница, летящата кола оглавява списъка на класическите идеи от научната фантастика, които карат легиони фенове да питат: защо още я нямаме?

Сега учените, с известна финансова подкрепа от американските военни, правят стъпка напред към превръщането в реалност на тези кръжащи във въздуха превозни средства, показвани в толкова различни филми - от "Блейд рънър" до "Джетсънс".

DARPA, агенцията на американската армия за комплексни научноизследователски проекти, предоставя грантове на учени, за да ги подпомогне в разработката на програмата Transformer. Стремежът е да се създаде подходящо за пътищата превозно средство, което да може да излита вертикално, подобно на хеликоптер, и да остава в полет.

Тази седмица институтът по роботика в университета "Карнеги Мелън" получи договор за $988 000 за разработка на летателна система за Transformer.

Институтът вече е разработвал автоматични летящи превозни средства, което според учените ще е от решаващо значение за успешното създаване на военен летателен обект, който да може лесно да преминава от наземен бой във въздуха.

"Transformer цели преди всичко гъвкавост на движението - и решаващо за тази концепция е идеята, че превозното средство може да бъде управлявано от войник без пилотско обучение," коментира Санджив Сингх, професор по роботика в "Карнеги Мелън".

"На практика това означава, че превозното средство ще трябва да може да лети само - или с минимална намеса от водача. Което означава, че трябва непрекъснато да бъде наясно с околната си среда - и да може автоматично да реагира на нея."

"Карнеги Мелън" са един от шестимата изпълнители, които DARPA са избрали за програмата Transformer (или TX). AAI и Lockheed Martin са били избрани от DARPA за разработка на цялостни концепции за дизайна на трансформиращото се превозно средство.

DARPA често прибягват към съдействието на фирми от частния сектор и аматьори-любители на технологиите за идеи за иновации, които биха могли да бъдат използвани както на бойното поле, така и извън него.

Сред тях са редовно провеждащи се състезания между роботи и национален "лов" на балони под егидата на DARPA, който присъжда награди на играчи, които най-ефективно използват онлайн мрежи за проследяване на 10 метеорологични балона.

Летящата кола по замисъла на DARPA би трябвало да бъде в състояние да превозва четирима войници и до 450 кг оборудване на разстояние до 400 км, както по земя, така и по въздух.

"Повишената мобилност би подобрила оцеляването на войниците, като прави движенията по-малко предсказуеми - и би направила превозното средство подходящо за много мисии - като разузнаване, редовни доставки и медицинска евакуация", разкриват от "Карнеги Мелън".

Oще: darpa  карнеги мелън  концепция  летяща кола 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

1 ot4eto | 14.11.201015:45

За съжаление това ще си остане в сферата на пожеланията или в сферата на скъпите и неефективни играчки, докато не се реши проблема с достатъчно ефективно гориво или източник на енергия.
   

оценка

+0 -0