Обществото на Роршах | webcafe.bg
Webcafe

Обществото на Роршах

Драго Симеонов
06.11.2013, 17:15 (обновена 11.11.2013, 10:23)
Плаж

Снимка: © Impact Press Group

Знаете го Роршах, нали?

Това е онзи с петната. Показва ни се някакво леке, абстрактен мастилен разлив, а ние започваме да търсим в него логика, правим връзки, разкриваме смисли.

Петното продължава да си е петно, но за нас то вече представлява картина, която с всяко вглеждане все повече се изяснява. Накрая дори сме убедени, че всъщност не става дума за случайна цапаница, а за нещо съвсем конкретно; способни сме дори да го назовем. После преминаваме към следващата фигура.

От психологическа гледна точка тестът действа безотказно. Пациентът винаги забелязва нещо в тъмния мътен отпечатък. Според това, какво е видял, се прави оценка на личностните характеристики и емоционалното му състояние. За страничния наблюдател обаче картината е по-различна: тя показва единствено хора, които се взират в мърляви петна.

Свикнали сме с разбирането, че политиката е мръсна работа и следователно вече не се учудваме, че политиците са способни да лекьосат всичко по неподражаем начин. С петната им обаче ние сякаш сме длъжни да се държим като с Роршаховия тест: те ги произвеждат, ние ги тълкуваме.

Зяпаме ги и размишляваме какво всъщност представляват, забелязваме в тях пеперуди, кучета и прилепи и това сякаш дава достатъчно основание за съществуването им.

Какво, ако не политическо Роршахово петно,

представляваше внезапното оттегляне на висшия партиен кадър на ДПС и заместник председател на НС Христо Бисеров?

С енигматичното пльосване на оставка и тайнствената си аргументация той подложи на тест всички и ние по навик се втурнахме да мъдруваме върху петното.

Теориите не закъсняха

всеки провидя това, което най-добре пасва на психологическата му нагласа. А самият автор на петното се държи така, сякаш не си дава сметка какво гигантско обществено леке създаде.

Така не е само в неговия случай. Ние непрестанно тълкуваме нечии тайнствени изпускания в пространството и си задаваме купища въпроси. Най-мощният естествено е свързан с Пеевски. Но освен това леке, ние периодично се вглеждаме и в други, по-малки или по-големи, по-разляти или по-компактни, но също толкова мърляви и мътни.

Това е кошмарът на непрестанния Роршархов тест на обществения ни живот. До един сме пациенти в психиатрична клиника, в която вече не можем да различим кое е картина на стената и кое петна по пода на санитарния възел. И влудяващото е, че никой от производителите на лекета не схваща проблема.

Там е работата, че нас вече не ни интересува каква фигура ще разкрие поредното изцапване - цвете ли е или звяр;

ние просто не желаем мърлявщина.

Толкова ли е сложно? Обикновените хора, независимо дали на площада, в окупираните аудитории или умърлушени в къщи, жадуват за чистота в отношенията с управниците, което означава само едно - ограничаване на безконтролното лекьосване.

Това е моралът, за който месеци наред говорим - ако не можете да поддържате чисто политическото си бельо, поне ни спестете задължението да тълкуваме петната от изпусканията ви, все едно проблемът е в нас, а вие ни тествате.

Но това явно е сложно, твърде сложно. Случката с Бисеров го демонстрира за пореден път. Изобщо отказваме да разсъждаваме какво ни разкрива петното, което той остави. Фактът, че го направи по такъв начин, означава, че никой от наличната политическа върхушка не е разбрал на йота посланията на улицата.

И продължават да тънат в недоумение, защо искаме да ги изчистим, след като те оставят такива прекрасни Роршахови тестове около себе си.

Oще: бельо  морал  общество  петната на роршах  петно  политика 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

18 post deluvian | 08.11.201313:23

въпросът ми беше съвсем друг - законите са някакъв вид обществен договор.
Членовете на обществото сключват определен договор, при който всички приемат да спазват определени правила, при определени условия.
Ако обаче отпаднат тези условия, примерно това престане да е общество, фалира, като Детройт, или като сума ти български селища, където препитание няма, всичко е унищожено и 99% от населението са безработни и оцеляват като си продават бебетата, примерно.
Можем ли да искаме от тези хора да спазват въпросния обществен договор, важат ли за тях законите и можем ли да ги съдим че оцеляват по незаконни начини. Щото гледам, че нещо прокурорите вече не искат да повдигат обвинения срещу такива хора, и съдиите са много неохотни, не щат да ги осъждат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

17 Boicho Boichev | 08.11.201311:31

Болшевишката власт намалила броя на индианците на територията на САщ от 30 милиона на няколко хиляди.Американските болшевики изтрепали индианците навремето.Глупости на търкалета, пропагндни клишета.Нито с болшевиките са започнали войните и масовите убийства, нито с тях свършиха.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

16 post deluvian | 08.11.201310:53

аа съвсем на място е темата, редно е да се сетим докъде е докарала болшевишката власт хората в руската федерация,защото явно не искаме да видим докъде са докарани хорицата в българската територия.
Защото всеки ден гледаме как белокоси хора ровят в кофите за боклук, за да оцелеят, а отказваме да видим общата картина. Или репортажи за семейства, които търгуват с бебетата си, продават ги на педофили и прочие.
И кой знае още какви ужасии се случват около нас, без дори да знаем за тях, и е хубаво да си отговорим на въпроса как се е стигнало дотук.
И като става дума за морално, законно и обществено приемливо, не са ли се отместили доста сериозно тези граници някъде по посока на небитието?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

15 Boicho Boichev | 08.11.201310:02

Сега ,да се занимаваме с ланшния сняг/глада в Украйна , или в Занзибар/, или с "левите в Сибир",ли искате?Тоест да се занимавем с глупости?
Ами добре.Първо "левите в сибир", откога стана "левите в Сибир"?Едно време , в началото на 90те беше-"комунистите в Сибир", сега стана на "левите в Сибир".може би защото тогава в коалицията СДС достойно място заемаха и "левите"-и те бяха гръбнака на СДС-социалдемократите на Петър дертлиев и земеделците от БЗНС"Никола Петков".Тогава все още историята от 30те и 40 те години 20ти век беше близко, и да обявиш за "десни" Петър Дертлиев, Кръстю Пастухов, Никола Петков или Гемето, щяха да ти се смеят, защото това не е вярно.Само че хич не им беше удобно на комунистите да признаят, че в БГ те не са единствените леви.Та бившите комунисти първи прокараха измисленото разделение-те били леви- всички против тях-десни.
И успяха!Толкова за "левите в Сибир".Върви ги пробутвай тези приказки на баба ми.
За гладомора в Украйна-нито съм специалист по украинска история, нито някога съм си постявал за цел да науча кой знае колко за тези събития.Знам че и в Русия и в Украйна няма формирано единно мнение и има много спорове.Знам че самите украинци са доста разединени по ммного въпрос, включително и от историята си.Далеч не всички са "бандеровци", делят се на източна и западна украйна, едни с полша, други с русия, трети ... Не разбирам какво му е интересното?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

14 post deluvian | 07.11.201320:39

Като стана дума за "морално уродлив" и "обществено неприемлив" се сещам за една от книгите на Виктор Суворов, в която описва големия глад в Украйна.
И там хората десетилетия по-късно си спомнят за една жена, защото тя изяла собствените си деца. Не помнят людоедството като морално неприемливо, защото много хора са станали людоеди, за да оцелеят, но другите ядяли чужди деца, а тази жена изяла собствените си.
Накъде бия ли, натам, че границите на законно, приемливо и морално са нещо доста разтегливо. И рязко отскачат, преместват се, в моменти на разпад на обществото.
Къде са границите на моралното и неморалното в градовете и регионите с 90 процентова или 99 процентова безработица? Какво се случва там, когато всичко друго се разпада?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 07.11.201318:21

Този Nanny-burn в #8 беше брутален.
Независимо, че е като да стреляш с базука срещу муха-лайнарка.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

12 NannyOgg | 07.11.201316:47

"Съжалявам за невежеството си- кой закон борави с такива понятия-"морално уродлив" и "обществено неприемлив".

Т.е., за да се определи кое е морално уродливо ти е необходимо точно разписание в закона? Нека посоча само едно от проявленията на морално уродливото и обществено неприемливото - уродливо е да измениш закон, за да стъкмиш дреха за неморалното, обличайки го в невероятното "законно е". Понеже е важно да е законно, нали така, трябва да умием очите? Какво като някой си нямал ценз, от какъвто и да е вид, за да заема дадена длъжност? Че лесна работа е това - ще му стъкмим закон по мярка и така вече всичко ще е наред. По този повод, Бойчев, все се каня да Ви питам. За Вас ЗАКОННОТО назначение на успялото 33-г. лице Пеевски в ДАНС приемливо ли е? /за морално не смея да питам .../

"За кого от обществото е неприемливо правителството?"
За всеки, който не желае да живее в лъжа. За всеки, комуто безкрайно много са омръзнали безпринципността, беззаконието /защото привидната законност е точно това/ и изобщо БЕЗОБРАЗИЕТО.


И като край - мошениците и непочтените нямат цвят, Бойчев. Независимо от опитите да се облекат в "законност". Достойни са единствено за присмех и ... логична забрава.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

11 KingoftheROAD | 07.11.201316:11

Бойчев, а "фсихолевите" ко че ги прайм? в Сибирь на каторга аресва ли ти?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

10 Boicho Boichev | 07.11.201314:52

На десничарите от СДС и ДСБ българският народ на последните избори им показа мястото-на бунището на историята!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

9 Boicho Boichev | 07.11.201314:49

Съжалявам за невежеството си- кой закон борави с такива понятия-"морално уродлив" и "обществено неприемлив".За кого от обществото е неприемливо правителството?За гласувалите за СДС-1,3% от гласувалите, за гласувалите за ДСБ-2,9% от гласувалите на последните парламентарни избори?И ще ми кажеш, че не е "морално уродливо" тези няколко процента от избирателите, незначително малцинство, чрез изнудване и извънпарламентарен натиск да съборят правителство и парламент, за които са гласували милиони пълноправни български граждани?Абсолютно несъстоятелна позиция, и вие го знаете,и затова истерясвате.Или ще ми кажеш, че в днешна България, в 21 век е "обществено приемливо" да се правят списъци на хора, които да бъдат преследвани когато вземете властта?
   

оценка

+2 -1