Медийни компании искат екстрадиция в САЩ на собственици на "пиратски" сайтове | webcafe.bg
Webcafe

Най-новото оръжие срещу пиратството: екстрадиция

Webcafe.bg , по Ars Technica
27.07.2011, 16:25 (обновена 29.07.2011, 08:56)
Ричард

През последните два месеца обаче американските власти са открили нов фронт в тази борба, като се борят за екстрадицията на британеца Ричард О'Дуайър

Докато организациите за защита на авторските права в САЩ продължават дълготрайната си борба срещу споделянето на файлове, акцентът в дебата все повече се измества от другата страна на океана.

Американски имиграционни власти са започнали да изземват имена на домейни на сайтове, които се хостват извън САЩ. А праводържателите се опитват да наложат гласуването на т.нар. PROTECT IP Act, който ще включи различни посредници от рода на DNS оператори, в битката срещу такива сайтове.

Ако не можеш да победиш пиратството другояче, доведи в САЩ извършителите му

През последните два месеца обаче американските власти са открили нов фронт в тази борба, като се борят за екстрадицията на британеца Ричард О'Дуайър. 23-годишният английски студент в момента работи по своята дипломна работа по интерактивни медии и анимация.

Но до м.г. е поддържал "сайт за линкове", който е помагал на потребителите да намират безплатно филми и тв шоута, много от тях с неуредени авторски права. И сега американските власти се опитват да го изправят пред съда по обвинения за нарушаване на авторски права и сговор с други "пирати".

Искането за екстрадиция е забележително само по себе си - О'Дуайър няма никакви видими връзки със САЩ. Той не е стъпвал в Америка, откакто е бил малко дете, сървърите му в какъвто и да е момент не са били разположени в САЩ, не е ясно дори дали е нарушил британски закон. Понастоящем с подкрепата на семейството си той се бори срещу екстрадицията и иска да бъде съден в родината си - Великобритания.

Случаят гарантирано ще стане поредната повратна точка в неспирния глобален дебат, избухнал през 90-те години сред юристите и учените и неразрешен и досега - под юрисдикция хора могат да бъдат съдени за престъпления, извършени изцяло онлайн.

Обикновено екстрадицията се запазва за най-сериозните престъпления - и критиците спорят, че поддръжката на сайт за връзки към пиратско съдържание няма как да попадне в такава категория.

Ако О'Дуайър бъде екстрадиран в САЩ, той би създал прецедент, задължаващ поддържащите уеб сайтове по цял свят да се съобразяват с американското законодателство, дори ако то се разминава със законите в родните им страни. В противен случай всички те биха могли да бъдат изправени пред американското правосъдие.

Безплатни пиратски филми и тв предавания

Наскоро избухна поредната съдебна битка за Hotfile, онлайн "хранилище", което според холивудските студиа улеснява масираните незаконни изтегляния на техни филми. В иска си студиата заявиха, че Hotfile разчита на "сайтове за връзки" да "хостват, организират и промотират URL връзки" към съдържанието му.

Сайтът на О'Дуайър - TVshack, изглежда е бил точно такъв сайт за връзки. Той е служил като средство за обмен от потребителите на връзки до филми и телевизионни шоута, достъпни за безплатно (но не и законно) изтегляне.

Сайтът вече не съществува онлайн, но кеширани негови копия показват, че повечето от връзките в него наистина са били към холивудски хитове като "Играта на играчките 3", "Трансформърс 2" и епизоди от "Family Guy". Няма нужда да поясняваме, че тези копия не са правени с одобрението на праводържателите.

Сайтът определено е бил на печалба. С нарастването на трафика към TVshack, O'Дуайър започва да продава реклами на сайта си. Първата, която започва да се безпокои от това, е майка му Джулия, когато научава колко пари печели синът й. "Очевидно беше, че тези доходи стават все по-големи и по-големи," коментира тя. "Той не се интересуваше особено от извличането на печалба - и мисля, че беше малко уплашен."

Когато властите почукат на вратата...

В края на юни 2010 г., домейнът TVshack.net е иззет в рамките на виртуална акция от американската Имиграционна и митническа служба (ICE), което е възможно, доколкото всички .com и .net домейни се регистрират чрез американски компании.

Както обикновено, ICE пренасочват TVshack домейна към статична страница, съобщаваща, че името на домейна е иззето от федералните власти. (ICE преди са отбелязвали, че повечето от тези искания за премахване на сайтове идват от самите праводържатели, както и че работят в сътрудничество с организации като MPAA.)

O'Дуайър обаче не се отказва. До няколко дни сайтът му е възстановен - на нов адрес, TVShack.cc, който не се нуждае от американски регистратор на домейни. Той поставя съобщение отгоре на новия сайт, приканвайки посетителите да обновят връзките си към новия адрес. Властите не са особено приятно изненадани - и през ноември 2010 г. британската полиция посещава O'Дуайър у дома му.

Ето какво разказва майка му: "С тях имаше двама американци, които според Ричард са били представители на ICE," твърди тя. "Те го разпитаха за уебсайта му. Разговорът им трая не повече от час." Полицията също така изземва два от компютрите на студента. "Хората от ICE му стиснаха ръка, когато си тръгваха," спомня си тя.

"Единият от тях заяви: "Не се притеснявай, няма да се налага да ходиш в Америка"." Полицията и представителите на ICE така и не поискват от младежа да прекрати съществуването на TVShack, но той го затваря сам. Въпреки това, домейнът TVShack.cc също в крайна сметка е иззет от ICE.

"Големият шок" половин година по-късно

На 23 май т.г. О'Дуайър е приканен да посети местното полицейско управление. "Взехме си адвокат и уговорих двамата с него да отидат в полицията," разказва майка му Джулия. "Мислехме, че евентуално ще бъде обвинен за престъпление във Великобритания, или ще бъде разпитван допълнително."

Вместо това семейството научава, че британското разследване срещу Ричард е прекратено; за сметка на това от американска страна е поискано екстрадирането му в САЩ. "Беше тотален шок," спомня си майката. "Очевидно в какъвто и да е момент не ни е хрумвало, че може да се случи нещо такова."

Американските власти отказват коментари по случая, но зам.-директорът на ICE Ерик Барнет е заявил пред Guardian, че САЩ смятат който и да е уебсайт с контролиран от САЩ домейн като .net в рамките на своята юрисдикция.

Досега кампанията на ICE срещу тези сайтове е била концентрирана върху изземването на домейни, но случаят с O'Дуайър вероятно е първата стъпка към развитие на кампанията им и в насока екстрадиция на собствениците на сайтове.

И все пак идеята за екстрадиция на О'Дуайър е почти безпрецедентна. Досега има само два примера за хора, екстрадирани в САЩ за компютърни престъпления, без когато и да било да са стъпвали там. Единият от тях - британецът Гари Маккинън, е бил обвинен в хакване на компютърни системи на Пентагона и НАСА, случай, който очевидно е имал много по-ясна връзка с Америка. И до момента той още се бори във Великобритания срещу екстрадицията.

Другият случай е австралиецът Хю Грифитс, който е изпратен в САЩ по обвинения в разпространение на пиратски софтуер през 2007 г. след тригодишна борба срещу екстрадирането му. Той е осъден на 51 месеца затвор заради лидерската си роля в групата за разбиване на защити на софтуер DrinkOrDie.

До каква степен е законна подобна екстрадиция

Юристи коментират, че не е ясно дали O'Дуайър въобще е извършил престъпление според британското законодателство. Той не е обвинен в хостване на съдържание с неуредени авторски права на свои сървъри; вместо това сайтът му е осигурявал връзки към съдържание, намиращо се на други уебсайтове.

През декември във Великобритания дело приключи в полза на TV-Links, сайт, който подобно на TVShack е предлагал връзки към видео-съдържание, в някаква степен нарушаващо авторски права.

Как стоят нещата в САЩ? Според решение на Върховния съд на САЩ от 2005 г., обвиняемите могат да бъдат държани отговорни за "убеждаване" на потребителите си да нарушават нечии авторски права.

Ако O'Дуайър е "поставял многобройни връзки към съдържание, което е изцяло или почти изцяло нарушаващо такива права," O'Дуайър е възможно да подлежи на "вторична отговорност" по американското копирайт законодателство.

И все пак е изключително необичайно подобни дела да се водят по наказателна процедура. Обикновено наказателни дела за авторски права се водят най-вече срещу производители или вносители на пиратски DVD.

Освен това делото би могло да има доста мащабни последици - тъй като огромен дял от праводържателите са американски компании, това би направило съдилищата в САЩ еквивалентни на световен съд за нарушения на авторското право, твърдят юристи.

А ако хората могат да бъдат екстрадирани за нарушаване на авторски права в страни, в които никога не са стъпвали, "всеки подобен уебсайт би могъл да бъде преследван под няколко юрисдикции - и би станало невъзможно собствениците му да се защитават в съда, без да похарчат милиони долари."

Американските власти просто отстъпват на натиска от MPAA

Корин Макшери, директор по интелектуалната собственост във фондацията "Електронна граница" (EFF), е съгласна с тази теза. "Би трябвало сериозно да обсъдим въпроса дали въобще интелектуалната собственост е нещо, за което би трябвало хора да бъдат подлагани на трансгранично екстрадиране," коментира тя.

Като пример тя сочи делото срещу Rojadirecta.org, испански сайт, чието име на домейн бе иззето от ICE по-рано тази година. "Две отделни съдилища стигнаха до решението, че сайтът е законен" в Испания, допълва тя. "И все пак мерки за затварянето му бяха взети от американска страна.

Ако беше направен опит за екстрадирането на собствениците му в САЩ, какво послание на уважение към чуждите съдилища би изпратила САЩ?"

От EFF също така предупреждават, че подобни прецеденти не е изключено да имат и обратен ефект. Например ако "направите нещо, което нарушава френските закони за авторското право, там няма Първа поправка в конституцията, а режимът за защита на авторските права е коренно различен.

Американците в такъв случай биха могли да бъдат застрашени от екстрадиция във Франция и изправяне пред френски съд." Според Макшери вината за агресивната позиция на ICE е изцяло в опита им да угодят на праводържателите в САЩ.

"Има огромен натиск от страна на кино, музикалната и ТВ индустрия, както и от медиите "да се направи нещо" по въпроса с пиратството онлайн," коментира тя. "И това е пряка реакция на този натиск. Остава обаче въпросът дали тази реакция не причинява косвени щети на много други интереси."

От Асоциацията на кинематографската индустрия на САЩ (MPAA) отказват коментар.

Oще: авторски права  власти  дебат  домейни  екстрадиция  законодателство  линкове  обвинения  пиратство  сайтове  сащ  споделяне  съд  съдържание  сървъри  файлове  юрисдикция  юристи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

3 lele male | 29.07.201114:23

Дано не се случи това екстрадиране, че сложат ли прецедента веднъж... свърши ни безплатния рай.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

2 Мишуга | 28.07.201119:49

Глупости.
Баш САЩ са №1 в пиратството.
Просто вижте на торент клиента си от коя страна са мнозинството ваши пиърове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

1 skd911 | 28.07.201115:15

Фашистки режим прикриващ се зад благите думи свобода и демокрация......... това са САЩ. Лош или много луд Лош или много луд Лош или много луд

Освен това си нарушават собствената конституция с тези си действия.
   

оценка

+0 -0