Как един руски младеж стана уахабит | webcafe.bg
Webcafe

Един руски младеж, който стана уахабит

Webcafe.bg, по РИА Новости
28.10.2013, 13:26 (обновена 30.10.2013, 11:18)
Асиялова

Наида Асиялова и нейният руски съпруг Дмитрий Соколов

Вече е известно, че вдовиците на радикални ислямисти стават живи бомби. Но е необичайно как един руски младеж не само преминава на страната на исляма, но и прави от собствената си възлюблена - дагестанка, камикадзе.

Това е 21-годишният Дмитрий Соколов, който вече се казва Абдулджабар Соколов, по прякор Жирафа, който, без ни най-малко да му трепне съвестта, измайсторява взривно устройство, поставя го на 30-годишната Наида Асиялова и я праща на сигурна смърт. Тя се взривява в автобус в руския Волгоград и убива шестима, освен себе си, като ранява няколко десетки души.

Наида е родена в дагестанското село Гуниб, известно като последния бастион на имам Шамил по време на Кавказката война. Впрочем днес селото едва ли може да се нарече терористично гнездо. Във всеки случай никой от роднините на Наида, включително сестрите и майка й, не споделя нейната привързаност към уахибизма.

Наида е била най-малкото дете в семейството и до определено време е водела съвсем обичаен за съселяните й начин на живот.

На снимките тя изглежда като момиче, нелишено от привлекателност. Майка й - Равзат Асиялова, не е била във възторг от убежденията на дъщеря си. Пред журналисти тя казва, че по-рано дъщеря й била омъжена за турчин и била "нормална".

"- И после пак се омъжи - за руснак, и сложи хиджаб, започна да се моли, а аз не харесвам хиджабите, винаги й казвах да го свали, - заявява майка й в интервю пред "Известия".

Според данните, с които разполага следствието, Наида не живее в Гуниб от 2010 г. и е общувала с близките си само по телефона. Била е в Махачкала, в Хасавюрт, в Кизляр, но никъде не се е задържала.

Кръгът, в който се е движела, са единомишленици-уахабити, в това число вдовици на бойци, в чийто среди се е ползвала с голям авторитет.

Според една от версиите Асиялова е била вербовчик - човек, който отговаря за привличането на нови членове в редиците на терористите, а така също и за психологичната обработка на тези, които стават камикадзета. Такива спецове като нея високо се ценят и по принцип не вземат участие в терористични актове.

И се появява Соколов

21-годишният Дмитрий Соколов е пълна противоположност на Наида. Роден е в Красноярск, в семейство на военен, заради което е пътувал в детството си из цяла Русия. Накрая баща му получава жилище в Подмосковието.

Познатите и съученици на Дмитрий го описват като затворен човек, доста покорен, не особено общителен, но спокоен и неагресивен. На никой и през ума му не е минало, че Соколов може да бъде привлечен към нелегална банда, при това от радикални ислямисти.

Съществуват две версии как тези двама самотници са се открили един друг. Според едната, Асиялова пристига в Москва и се записва във факултета по горите в един от столичните вузове, където учи и Соколов. Там се и запознават.

Според втората версия Соколов, който активно се е интересувал от дейността на организациите, свързани със Северен Кавказ, се запознава с Асиялова в Интернет, след което тя идва да живее при него в Москва.

Соколов посещава столичните мечети, търси контакси с привърженици на радикалния ислям и едновременно с това започва да се учи как да прави взривни устройства.

- Доста нетипична история, - казва пред Aif.ru източник от московското управление на ФСБ, пожелал анонимност. - Доста често в такива организации попадат руски момичета, омъжени за бойци. Нерядко опитни мъже-вербовчици от Кавказ успяват да оплетат млади руски момчета. Но жена-дагестанка, която превръща в боец руски младеж, десет години по-млад от нея - това е нещо ново.

- В типичното криминале това става рядко, - потвърждава и Александър М., оперативен работник от московската полиция. - Казано на прост език, опитна жена привлича младеж с жълто около устата, който още не е опитал всички радости на плътската любов, след което той ходи като сянка след нея и изпълнява всичко, каквото му нареди. А после, дори и да се опомни, вече е късно. Може би нещо подобно е и този случай.

Талант за терорист

Извън темата кой кого е намерил пръв, семейно-терористичният съюз Соколов - Асиялова вече е факт.

През лятото на 2012 г. Дмитрий Соколов, вече под името Абдулджабар, напуска Москва, без да извести родителите си къде заминава. Заедно с него изчезва и Асиялова.

Според информацията на спецслужбите той се присъединява към терористите в Дагестан. Но родителите не вярват в това. Майката на Дмитрий дори се опитва да го издири с помощта на програмата "Жди меня".

Но пък Наида се обажда на семейството на любимия си, уверявайки го, че е наклеветен, че не е боец, но нищо друго не им е казвала - нито къде е, нито с какво се занимава.

А самият Соколов междувременно става активен член на махачкалинската група на Арсанали Камбулатов, която поема отговорността за серия терористични актове в столицата на Дагестан.

При това в тези среди Жирафа вече си е извоювал име на талантлив "взривател". Смята се, че поясът с взрив на Мадина Алиева, взривила се в центъра на Махачкала през май 2013 г., както и две взривни устройства, избухнали в магазини в Махачкала на 4 август са негово дело.

Според оперативна информация главният организатор на терористичния акт във Волгоград е Арсанали Камбулатов. Не е изключено терористите да имат по-мащабни планове - във Волгоград Асиялова е пристигнала с автобус Махачкала-Москва, което поражда хипотезата, че може би първоначално терористите са нацелили столицата на Русия, но нещо ги е накарало да променят плановете си.

Макар че с подготовката на взрива във Волгоград да са се занимавали петима членове на организацията, основната роля е паднала на Асиялова и Соколов. Руснакът-уахабит е подготвил със собствените си ръце пояса със взрив за жена си, с който после тя вдига във въздуха автобуса.

Защо е избрана Наида

И тук възниква въпросът защо ролята на смъртник е отредена на Наида? По традиция за камикадзета се използват т.нар. черни вдовици. Нерядко някои от тях са въвлечени и насила - първо ги изнасилват, снимат унижението на видео и после, пред заплахата да го направят публично достояние, ги заставят да станат живи бомби, за да не опозорят семейството си.

Асиялова не е била вдовица на боез, освен това се е занимавала с вербовка, което й отрежда висок статус в йерархията на терористите.

Не е изключено причина за това да е тежка болест. Още по време на своето пребиваване в Москва тя е лежала в болница. На роднините на мъжа си тя разказала, че я заразили с някаква инфекция по време на стоматологично лечение, поради което се обостря болестта й. В социалните мрежи преди две години мюсюлмани са излезли с призив за събиране на средства за лечението на Наида. Според описанието, костите й гниели, от раните тече гной, а заради силните болки тя на практика не може да спи.

Възможно е по такъв начин да са събирани и средства за самите терористични групи, но не е изключено състоянието на Наида действително да е било тежко.

И това е накарало радикалните ислямисти да направят от нея жива бомба,  а може би и инициативата да е дошла от самата нея..

Така Абдулджабар Соколов,  по прякор Жирафа, измайсторява взрива, който убива съвсем невинни хора, и сега е в доста необичайно за ислямистки боец амплоа - вдовец.

Oще: волгоград  русия  тероризъм  уахабит 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 29.10.201310:11

"Но да умреш, когато се отърсва земята от отровната си плесен, когато милионите възкръсват, това е песен, да, това е песен!"”
   

оценка

+1 -2