Питай ме някое drug-о въпросче | webcafe.bg
Webcafe

Питай ме някое drug-о въпросче

Елица Николова
25.05.2010, 09:30 (обновена 31.08.2010, 12:30)
Двама - на червена светлина

Снимка: © Getty Images

Party pills road...

Все още можеш да си купиш Diablo от всяко шано магазинче, в което продават изчанчени аксесоари като обеци под формата на роботчета и други. Две червени таблетки те зяпат подкупващо от черен блистер със стилен дизайн измежду още няколко шарени опаковки. Определено не приличат на бонбонки за освежаване на дъха. "Хапче за по-висока сетивност, вълнение и еуфоричност", пише с дребен шрифт на гърба на картончето, на което новозеландските производители предупреждават да вземеш само едната таблетка, ако си под 60 кг, да не ги употребяваш с други стимуланти и че действието е по-силно на празен стомах. 

Най-много да се влюбя неподходящо, да ми стане ужасно тъпо или да заспя чак на другия ден, както обикновено се случва в редките случаи, когато тествам някакъв наркотик. Diablo обаче си го бива. Петък е, малко преди беглото слънце да се стопи съвсем, вървя си по "Арсеналски" като в най-красивата реклама на Sony Bravia - онази с лежерно подскачащите шарени топки: colour like no other. От време на време се спирам и ги гледам учудено като котката на перваза в рекламата. 

Чак пък толкова... Все нещо трябва да ме ядоса, но стигам до "Лозенец" без нито една мрачна мисъл докато качвам отвесния баир на "Богатица". У дома компанията вече е създала небрежно настроение - бяло вино, леко ферментирали ягоди, тютюн с аромат на ванилия, от единия лап топ Шаде едва се чува заради бръмченето на PacMan от другия. Приятел се гони с оцъклените изчадия в лабиринта на логото на Google и след като му пробутвам другото червено хапче нищо повече не може да го откъсне от врещящата онлайн игра, с чиито човечета започва да се надвиква. Хиля му се с чиста съвест - хапчетата се водят за "натурални", а той има навършени 18. 

Е, колко пък да са натурални?

Таблетките Diablo са представителна извадка на серията Еuphoric от богатия асортимент на Party Pills - заявени за легален и натурален аналог на клубните наркотични вещества. Разпространяващата се от уста на уста реклама е в патетиката на същата тая клубна дрога - повишават енергията и издръжливостта, засилват звуковите и визуалните възприятия, стимулират мозъчната дейност и нервната система, правят те по-уверен, може да предизвикват халюцинации в по-големи дози, намаляват или напълно премахват бъдещия махмурлук и други ефекти... 

Блистер с две таблетки струва 20 лева, а продължителността на действието им според указанията на опаковката е 4-5 часа - без последващ обратен ефект. Прекрасни за нощния градски живот или да си направиш деня също толкова хубав, продължават реклманите атаки. 

Съставът на Diablo включва салвия (известна още като мискетова тревичка, меча пета или градински чай), горчив портокал, свободни аминокиселини, дъхаво мушакто, теобромин (алкалоидът, който се съдържа в какаото), безводен кофеин, свободни аминокиселини и фенилаланин - незаменима аминокиселина, естествената алтернатива на стимуланти като амфетамин и кокаин, която забавя разпада на хормоните на удоволствието. За всички тези съставки Google казва почти само добри неща, но всеки, на когото му се иска да вярва в безопастността на стимулантите, би трябвало да потърси последната дума от химиците.  

Insomnia

Решаваме да преживеем ефекта на Diablo извън клубния амбианс, в който на фона на силната хаус музика и нахапчената тълпа наоколо няма как да не се поддадеш на ефекта му. Какво обаче е действието му без спомагателната енергийна обстановка на някое заведение? 

След един час PacMan и бутилка вино, вземаме спонтанно решение да гледаме "Принцът на Персия", а след прожекцията пием по бира с приятели пред няколко заведения по цялата линия на "Шишман". На пръв поглед ни няма нищо, освен че не ни свърта на едно място, а бирата никога не ни е била толкова вкусна. Леко ни е, не ни се спи, бърборим повече отколкото другите могат да асимилират, но към три през нощта другият експериментатор млъква и почва да гледа в една точка. Разотиваме се по къщите. 

У дома ме чака със седмици трупан хаос, а след няколко часа тук вече прилича на място, през което е минала фея, яхнала вълшебна метла. Започвам с прахосмукачката и завършвам с ваната - колкото по-бяла става, толкова повече се унасям в чистенето. Изпитвам необяснимо удоволствие от вманиаченото внасяне на ред в къщата, което приключва в шест сутринта с утихването на грамотевичния шум от пералнята. 

Събуждам се на обяд без никакви признаци за махмурлук, а споменът за снощния кик ме държи в приповдигнато настроение още час-два. Вечерта обаче бирата не ми е толкова вкусна, обхваща ме обичайния нихилизъм и добре че е мъжът, когото обичам, за да се откъсна от мисълта за очите на Diablo. 

Лале ли е, наркотик ли е...

Diablo не е типичен наркотик, заради липсата на всякакви осезаеми физиологични промени в организма. Заради силния му еуфоричен ефект обаче, не изключвам възможността да те вкара в лека форма на психологична зависимост при по-редовна употреба. Някои от веществата, които съдържа, като кофеин и теобромин например, могат да развият такава пристрастеност. Няма как да потвърдя със сигурност само с този пръв (и единствен) опит с т.нар. легални хапчета, но едва ли може да се говори за вероятност от абстинентна криза, ако се пристрастиш към тях.   

Изборът, който предлага натуралният наркотичен бранд Party Pills, включва още пет серии с по няколко вида продукти освен тези в Еuphoric. Има такива с високоенергиен микс, хапчета за повишаване на либидото (и по-продължителен и силен оргазъм за жените), психеделични варианти, сред които специалния Giggle за пристъп на смях, от който се препоръчва строго само една таблетка (смехът, според указанията на опаковката трае 3-5 часа). Party pills включва още тютюн с аромат на тропически плодове и най-интересното - "покритие" за ефекта на всички изброени продукти, като таблетките Elevate. 

Те се взимат час преди гълтането на хапчето (за по-интензивно действие) и един час след изтичане на ефекта му (за отпускане на съзнанието). Тези "превантивна" таблетка съдържа 100 мг серотонин (5HTP) - химическо сигнално вещество, което в централната нервна система играе важна роля при регулирането на гняв, агресивност, телесна температура, настроение, сън, повръщане и гадене, сексуалност и апетит. Ниските нива на серотонин предполагат нарастването на агресивното поведение, клинична депресия, мигрена, раздразнителен стомах, различни нервни разстройства. 

Легални до доказване на противното

Сигурно е въпрос на време някой да се заяде с продажбата на тези "бонбони", тъй като законовата ситуация около търговията с "легална" дрога у нас е твърде неясна. В Нова Зеландия, откъдето идват почти всички "легални" парти хапчета, правителството подкрепя алтернативната дрога. Там има и неправителствена асоциация, която популяризира подобни по-безопасни начин за забавление. 

Можеш да си поръчаш от тези хапчета за консумация на официалния сайт на марката, тъй като те не влизат в списъка на забранените в България. В същото време обаче Законът за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите прилага същите мерки за контрол на аналозите, както за наркотичните вещества. "Аналог" е всяко вещество, което не е включено в приложенията към този закон, но има сходен химически строеж с някое наркотично вещество и предизвиква аналогично действие върху човешкия организъм. 

В страни като Англия и Холандия, в които има магазини за продажба на алтернативни на забранените вещества хапчета, има и специални закони, регулиращи тяхното съществуване и търговия. Тук няма такъв закон - за да се продава едно вещество, то трябва да влезе в някаква категория. 

Най-голямата ирония е, че в рамките на Националния фокусен център за наркотици и наркомани има система за ранно предупреждение (http://www.ews-nfp.bg/), чиято цел е да създаде механизъм за бърз обмен на информация относно производството, разпространението, употребата и рисковете, свързани с появяващи се нови видове психоактивни вещества. 

За да влязат (или не) тези хапчета в списъка със забранените вещества обаче, тази система трябва наистина да се активира, а парламентът да се размърда. Но той засега е зает да проверява сам себе си как мистичната поправка, позволяваща у нас да се рекламират продукти с изображението на наркотични вещества, беше обнародвана в Държавен вестник без подписа на президента... 

Във форуми по темата потенциални предприемачи изказват опасения да отворят онлайн магазин за подобни хапчета у нас, заради зачестилите полицейски операции. Засега тази полутайнствена полулегална продажба на Diablo е толкова забавна на неофициалния фон, на който се развива, че една операция под кодово наименование "Купонджиите" би изиграла доста лоша шега на рейтинга на Цветан Цветанов.

Oще: diablo  наркотици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.