Служебен популизъм | webcafe.bg
Webcafe

Служебен популизъм

Webcafe.bg
09.09.2014, 18:20 (обновена 10.09.2014, 20:35)
учебници

Редактирането на учебници "служебно" има неясно обяснение, нито ясен смисъл

Достатъчно беше един разговор в сутрешен блок на тема учебник по „Човекът и обществото" за 3. клас, за да пренареди Министерство на образованието приоритетите си за месец напред. Сега Министерство на образованието, под егидата на служебния министър Румяна Коларова, ще се хване да „редактира" „техническите" неточности в учебниците цял септември.

Нито е ясно какви ще са тези редакции (освен че няма турски полицаи, а заптиета), нито кому е нужно цялото упражнение в този момент.

Докато излязат поправките на бял свят, учебната година ще е започнала, затова корекциите ще бъдат отпечатани в отделна притурка. А докато стигне до всички ученици в страната, нищо чудно първият срок да е минал.

През октомври, живот и здраве, ще си имаме истинско правителство, редовно избрано, което да прави разтърсващи промени в който сектор пожелае. Така излиза, че Румяна Коларова подема инициативи, за да успокои обществения дебат и МОН да симулира дейност, чийто ползи са спорни.

Години наред повтаряме, че всичко в системата на образованието куца, но нищо не се променя. По същия начин сега МОСВ реагира светкавично на партийни искания за забрани, за да избегне протест и обществена реакция. По същия начин Министерство на културата насърчава четенето чрез селфита с книга.

Ако подобни популистки действия са характерни за партиите, които се борят за доверието на избирателите, то са неразбираеми за управляващи, чиято основна роля е да гарантират протичането на изборите през октомври. Те не се борят за обществено доверие. Техният рейтинг не се следи от политически централи (поне на теория).

Тяхното мнение важи за два месеца, а после стават посланици в Рим и Малта (справка - Марин Райков), връщат се в университета, в банката, на предишните си работни места.

Ако от популизъм печелят партиите преди избори, в случая не печели никой, най-малкото обществото.

Oще: коларова  образование  редакции  румяна коларова  служебен кабинет  служебно правителство  учебник  учебници  училище 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

1 vanko | 10.09.201410:10

"Години наред повтаряме, че всичко в системата на образованието куца, но нищо не се променя."

"Нито е ясно какви ще са тези редакции (освен че няма турски полицаи, а заптиета), нито кому е нужно цялото упражнение в този момент."

Значи... от години искате промени в системата на образование, но когато някой рещи да предприеме такива - започвате да тръбите, че сега не е момента!

Типично поведение на човек, който НЕ ЗНАЕ КАКВО ИСКА Смее се

Всеки момент е подходящ, щом става въпрос за подобрения, свързани с Образованието!!! И престанете с жалките опити да политизирате всеки въпрос, свързан с просперитета на нацията!!!

Това, че от години пишете общи приказки или отразявате нечии действия не показва ангажираност по проблема с Образованието.
   

оценка

+3 -0