От махмурлука се затъпява | webcafe.bg
Webcafe

От махмурлука се затъпява

Webcafe.bg, по Telegraph
02.08.2013, 16:19 (обновена 03.08.2013, 07:56)
алкохол

Не заради главоболието. Пречи да се обработва информация

Всеки, който се е будил след тежък нощен запой, вероятно го е подозирал, но вече е и научно доказано, че махмурлукът наистина влияе на способността ви да мислите пълноценно.

Психолозите, изследващи ефектите от махмурлука, който те описват като "симптоми, след като нивата на алкохол в кръвта се понижат до нулата", установяват, че той вреди на функционирането на мозъка.

Констатациите им показват, че въздействието от нощ на прекомерно пиене може да трае много повече от времето, необходимо, за да изтрезнеете отново. И определено всички, събудили се с мъгляви спомени за действията и поведението си "на градус" познават кофти усещането, което носи махмурлукът.

Новите изследвания твърдят, че наравно с замайването, призляването и тревожността, които махмурлукът може да предизвика, той прави и мозъка по-неспособен да функционира пълноценно 

Предварителните резултати от изследванита, които предстои да бъдат представени на конференция в университета "Кийл", показват, че махмурлукът засяга пряко "работната памет". Тя отговаря за способността за задържане на информация от мозъка и обработването й, като хората, при които тя е засегната, са по-неспособни да извършват задачи като смятане наум.

Д-р Лорън Оуен, докторант в школата по психология в университета "Кийл" и ръководител на изследването, коментира: "Повечето хора познават нежеланите ефекти от махмурлука, които възникват в деня след прекомерната консумация на алкохол.

"Изследването обаче потвърждава, че симптомите на махмурлук не са само физиологически - те влияят на когнитивните функции и настроението и може да доведат до многобройни нежелани последици в житейски план.

"Въпреки че многобройни научни изследвания разглеждат конкретните преки ефекти от консумацията на алкохол, учените като цяло игнорират въпроса с махмурлука."

Ако сте се напили много снощи, на сутринта няма да можете да смятате наум

"Отчетохме широка гама от когнитивни функции чрез изчерпателен набор от невропсихологически тестове, които разкриват мозъчните функции, които са засегнати. Засега констатациите ни са предварителни, но наблюдаваме, че задачите, разчитащи на това, което психолозите наричат "работна памет" са най-стабилно засегнати у всички.

"До момента сме установили, че има статистически значими разлики при тези задачи в сравнение със състоянието 'без алкохол', но мащабите на тези разлики няма да бъдат напълно ясни, преди да разполагаме с пълните данни."

По думите на Оуен, ранните резултати показват 5-10-процентен спад на ефективността на работната памет и нарастване на грешките с около 30%, когато участниците са с махмурлук.

Времето на реакция също е малко по-бавно при тези, които са с махмурлук, и приблизително забавя реакциите на хората на около 20 години до степен те да се изравнят с еквивалентното време на реакция у 40-годишните.

На конференцията ще бъдат представени и нови анализи от Холандия как махмурлукът може да има ефект върху реакциите при шофиране. Учените също така изследват дали махмурлукът спада с увеличаването на възрастта на участниците в експеримента.

Ричард Стивънс, преподавател по психология в университета "Кийл" и организатор на конференцията, казва: "Хората мислят, че махмурлукът се засилва с възрастта, но нашите наблюдения са, че в статистически план хората с остаряването като цяло по-рядко имат махмурлук.

Възможно е и причината за това да е, че по-възрастните хора научават какво могат да пият без проблем и от какво се напиват бързо и тежко. По негови думи, "предстоят ни експерименти за съпоставка на възрастни и по-млади хора, които да консумират една и съща алкохолна напитка."

Научните причини за появата на махмурлука все още не са напълно установени

Въпреки че се смята, че махмурлукът донякъде е симптом на дехидратирането, химикалите в напитките също играят роля за появата му. Основната форма на алкохол, присъстваща в напитките, е етанол, който организмът разлага до вещество, наречено ацетат, така че да бъде отделен от тялото.

За кратко обаче в рамките на този процес той може да образува токсична молекула, наречена ацетилдехид.

Ниски нива на метанол също присъстват в някои алкохолни напитки, а при разлагането им се образуват още токсични съставки. Сложни органични молекули, известни като конгенери, също така присъстват в по-тъмните на цвят алкохолни напитки и се смята, че утежняват махмурлука.

Това вероятно донякъде обяснява защо пиенето на уиски причинява по-силен махмурлук от консумацията на водка.

Изтрезняването с биричка работи, но е само отлагане на неизбежното

За всички, четящи тези редове и страдащи от видим махмурлук, Стивънс твърди, че има известни доказателства, подкрепящи ефективността на едно разпространено решение на проблема.

По негови думи "ензимите в организма преимуществено разлагат етанола, и едва след това метанола. "Така че ако те разлагат метанол и генерират тези токсини, консумацията на още малко етанол помага за по-лек махмурлук. "Така че има научна обосновка на изтрезняването с биричка."

Според него обаче това само отлага неизбежния ефект - а има доказателства, че алкохолиците страдат от осезаемо по-тежък махмурлук.

Oще: алкохол  експеримент  изследване  информация  махмурлук  мозък  памет  пиене  пиянство  психология 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

5 скучко | 06.08.201314:16

А,Бобо! Кат каза за малката глава та се сетих:

Неква си редовно посещавала местния бар и се напивала яко с водка. Догледал я персонала- се яки мъжаги- и един ден след запоя я дръпнали в задната стаичка, и и ударили яко ебане. Иде на другия ден нашта и си поръчва уиски:
- Е, що сменяш пиячката!? - пита бармана.
-Ми нещо от водката путката ме боли напоследък! Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

4 Бобо | 05.08.201317:37

Допросот е дали големата глава боли повече от малката след препиване? Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

3 Lucky Stike | 05.08.201316:00

корейяетата пък са измислили вече да няма ни махмурлук ни поражения за дробчето Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 05.08.201314:38

Пернишки учени всеки момент ще открият неизвестен досега повод за пиене… а те за махмурлук ми говорят... Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 04.08.201311:12

празна глава не боли muhihihihi
   

оценка

+1 -0