На учениците с любов | webcafe.bg
Webcafe

На учениците с любов

Ана Клисарска
23.11.2010, 07:55 (обновена 25.11.2010, 08:43)
Униформи

Снимка: © Pgplt.com

Ама те, милите, не милеели за образованието...

Когато за първи път чух, че учениците готвят стачка, искрено се зарадвах. Ето, казах си, будните дечица са следващите след студентите, които се сетиха, че нещо куца в образованието. И не става дума само за липса на пари, а за пълното неглижиране на проблемите му, които управниците явно възприемат като нещо треторазрядно, което може да почака, докато се изредят всички операции на МВР с гръмки имена (копирайтърът на това ведомство трябва спешно да се прегледа).

Просто управниците си имат други приоритети и така се смениха няколко комплекта кабинети с все министрите им на образованието и цяло поколение деца/ученици/студенти, загубени в псевдореформата.

На следващия ден вече изгледах репортажите и се втрещих. Ама те, милите, не милеели за образованието, а байгънясали от него. Ето какво е събудило все още чувствителната им гражданска съвест. Искали да се удължи коледната ваканция, защото смятали, че е заговор срещу световната младеж първият работен ден след Нова година да се пада на 3 януари. Редно било да е на 10-и. Поне.

Един нахъсан млад стачник се аргументира пред bTV, че иска по-дълга ваканция, за да разпусне и да има време да учи за матура и кандидат-студентски изпити. Но на въпроса как обикновено прекарва ваканциите, бодро отговори, че "излиза напред-назад", без да се застоява вкъщи. Един друг недоволник викаше, че щом на депутатите може да им е дълга ваканцията, неговата също трябва да е такава. Хващам се на бас, че това го е чул вкъщи.

Помня, че в Германия например миналата година ученици и студенти заедно стачкуваха пет дни поред в знак на протест срещу увеличаването на университетските такси и намаляването с една година на курса на обучение в средните училища. Учи им се на тях, един вид.

В Италия също децата стачкуваха заедно с големите, защото Берлускони заплашваше да остава много от учителите без работа и да съкрати училищата. И у нас затварят училища. Това обаче едва ли ще трогне нашите тийнове (както сами се наричат).

Не искам да съм дребнава и да развявам пръст от камбанарията на предното поколение, което все знае повече. Аз още помня сладостта на бягството от час. Но помня също, че учението беше нещо, срещу което дори и не помисляхме да роптаем.

Да стачкуваме, защото ни е къса ваканцията беше точно толкова немислимо, колкото и да снимаме порно филмчета с камера в тоалетната на училище. Все неща, които днес явно са на мода. Но заедно с подобни моди идват страшни времена на неграмотност, които няма как да не са свързани с отношението на всички вкупом към училището.

Според последното огласено международно изследване на "Програма за оценяване на учениците" 51 % от завършилите средно образование у нас дори не познават буквите и могат да изпълняват само най-нискоквалифициран труд. Според данни на PISA и ОИСР, която оценява знанията на 15-годишни ученици в страните-членки на ЕС в три категории - природни науки, математика и четене, резултатите на България са отчайващи. Ние сме на последно място в ЕС по математика, на предпоследно по четене и делим последното място с Румъния по природни науки.

Това, мисля, че обявява официално смъртта на мита за начетените българчета. Които, най-вероятно, имат нужда от още ден-два ваканция, за да изтрезнеят от празниците, ако се вярва на статистиката в "Пирогов" за приети пияни тийнове.

Главата на държавата, изненадващо адекватно, този път не послуша вътрешния си глас, който постоянно му нашепва да даде да всички всичко. "Това е извращение не демокрацията", каза Борисов за ученическата стачка. Прав е. Но не бива да подминава случая само с усмивка.

Демокрацията е нещо, което се учи в училище. Веднага след четмото и писмото.

Oще: образование  реформа  стачка  студенти  ученици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.09.2010, 17:14

25 Natalia Yankova | 02.02.201121:35

"Да стачкуваме, защото ни е къса ваканцията беше точно толкова немислимо, колкото и да снимаме порно филмчета с камера в тоалетната на училище. Все неща, които днес явно са на мода." -- много добро попадение!
Аз доколкото съм забелязала в БГ едиствените работещи ученици са 15-16-17 годишните сервитъорки по кафетата и дискотеките. И го правят НЕ от нужда, ами по ред други причини - да имат извинение, че не са учили -"бях на работа до късно", за да се правят на по-големи, да си купуват глезотии и не на последно място - да се запознаят с някой по-голям младеж с цел връзка....пък и да не е младеж.....важното е да дава парички....
Тъжна работа тази стачка...тъжно е, че не взимат образованието си насериозно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 13:03

24 Божидар Кирилов | 28.12.201013:13

Преди година и половина помагах на студент-първокурсник (бъдещ инженер) да учи за изпит по "Висша математика - 1 " ... Когато трябваше да умножи или раздели две числа , по-големи от пет , се объркваше ... Когато трябваше да събере или извади две числа , по-големи от 9 , се объркваше ... Ако някъде в сметките имаше отрицателно число , макар и само едно , резултатът беше непредсказуем ... За степенуване, корени и логаритми да не говорим ... За квадратни уравнения и разкриване на скоби - още по- ...

Както се казва - коментарът е излишен !! ...

Нека си стачкуват !!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 22:27

23 Владилена Катинова | 05.12.201012:38

Да, учениците ни са безотговорни, но ние ги направихме такива, да, не уважават ценностите на образованието и знанието, но ние ги направихме такива, и защо сега се сещате за неорганизираната им същност, а когато дойдете в училище, и ние ви говорим за същата, вие или ги оправдавате, или ни обвинявате, че не сме си свършили работата ние, учителите, и само ние, но децата ни за съжаление са продукт на обществото и времето, в което живеем, не може мутрата без диплома да управлява или наглия хитрец да ти се присмива и ти да говориш за нравствени ценности, така деликатни и невидими с просто око и да изскваш от тези, които още не са се самоопроделели поради крехката си възраст, да постъпват другояче и да ценят образованието. Но затова не са виновни децата ни, в една статия, която прочетох наскоре се казваше: детето ти е прекрасно, ти не ставаш. Но на темата за ваканцията и стачката, това е поредното доказателство за обърканите сигнали, които даваме на учениците, ваканцията ще е до 3 януари, защото така ни е удобно на нас, родителите, после няма да учим защото има избори и училищата се превръщат в избирателни секции, и то в момент, когато се приключва учебна година, но какво пък толкова, това е общественополезно дело, нищо, че в училищата политика и пряко, и преносно не трябва да влиза и т н. А колкото до това за какво се ползва ваканцията - всички сме се вторачили в лошите примери, но не се сещаме, че има и други, а може би те не са малко - например на мен ми е необходимо да заведа сина си на специализиран преглед, който не може да бъде осигурен в моя град, но в така наречената зимна ваканция няма толкова работни дни, занчи ще се наложи да отсъстваме от училище или пък не можем да отидем на ски, защото в дните между Коледа и Нова година всички хижи са окупирани за празниците. Кога децата ни ще карат ски? За някои може да не е проблем отсътвието от училище, но аз смятам, че без повод е нередно, дори и за ски. Так че пак питам - ще имат ли децата ни време за ски ? А вие, господа министри, ще имате ли това време ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 12:44

22 Лични финанси | 29.11.201011:43

Забележете обаче как Raven е измислил нова дума: "ВАЩО" (може би е искал да каже "вашето").

А относно останалата част на коментара му, от която лъха една невероятна увереност и разбирачество Много щастлив Много щастлив Много щастлив ще използвам една поговорка: "Вече не съм толкова млад, че да знам всичко". Хубаво е да помисли човек и над това Усмивка

Може би наистина има деца, които работят на 2 места, за да се прехранват, за което мога само да съжалявам. Повечето обаче работят, за да си купуват глезотии. Поне в това мога да се съглася с Raven - да не слагаме всички под общ знаменател.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 20:28

21 Raven Freeman | 26.11.201020:44

Хейтвайте бачкатори.Хейтвайте заради нещастния си живот.Отрочета,лапета,недоносчета ни наричайте и си лапайте лютеницата и хляба.Ващо време е било коренно различно затова да не си вадим кирливите ризи.Слагате всички под общ корен.Не всички са с коефициент на интелигнетност по-малък от този на стайно растение(или теб дето ще се пробваш да ме опровергаеш).За задължения да не говорим - наистина има такива,които са пей шапка ама айде да не забравяме ,че има и такива дето дори през учебната година бачкаме да свържем 2та края.
Ако ще съдите някой,айде моля ви се целете се по - високо.Жалко е.Захванали се милите да обсъждат колко са недорасли младите хора в държавата.
Именно ТОЗИ начин на разединено мислене ни държи в примирение като бич.
Цялата тази статия ,както прочетох в някой от коментарите, е просто едно мазнене към ББ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

20 Pavur Pezev | 24.11.201014:17

+това,драги,не те знам кога си завършил школо,ама аз не знам някога някой да се е готвил за класни и матури през ваканциите.Те като че ли са на целодневен режим,като в Америка.!-ва,2-ра смяна-после имаш половин ден,за четене,сранье,ебанье и друсане на гьобеци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

19 Pavur Pezev | 24.11.201014:08

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/11/23/stachka-chakame-i-nii-red-za-vakanciia.104586,play

Олаф,друже.Изгледай тоя клип,и ми кажи-ония със средните пръсти,невръстната пушачка дето опъва фаса,като дъртютюнджия,тъпите алегории с други ваканции,арогантността...Тия за какво протестират-за некачествено образование,или за още няколко дена,за да гасят махмурлука,а?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 12:44

18 Лични финанси | 24.11.201013:55

@Олаф - и как ваканцията е право, съпоставимо с полагащия се отпуск? За да имаш правата, присъщи на работещите хора, трябва да имаш и техните отговорности.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 12:56

17 OLAF BG | 24.11.201013:28

"Това е извращение не демокрацията", каза Борисов за ученическата стачка.

Глупости.

Цялата статия е много примитивна. Подмазва се на ББ. Нищо повече.

Това не е извращение. Ваканцията не е нищо повече от право, съпоставимо с полагащия се отпуск.

Кадри на МОМН продават косвено учебници за матури и имат интерес всички да са в непрекъснат шах с тези матури.

Така косвено се отклонява вниманието (матурите все още реално са незаконни, но след сплашването на децата при псоледното дело, никоя няма да посмее да води дела).

Правните последствия от отменяне на матурите ще са фатални за голяма група кадри в МОНМ, защото са пробутвали в големи тиражи учебни пособия на това основание, част от които (за малките ученици) са били държавни поръчки и са плащани с държавни пари.

Затова е нормално да има форумите много поръчкови мнения, а и статии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 14:04

16 Radomirski Moreno | 24.11.201012:12

@Лични финанси, това не е вярно. И не съм съгласен с "авторката" на текста. Това е типичното мислене на лелка, ала-80-те, тя даже си го и признава, де Много щастлив Ваканцията е много важна за учебния процес на учениците. Питайте психилозите и ще ви кажат защо! Самото образование в България няма да коментирам, защото е под всякаква критика. Като се започне от началното, та чак до висшето.
   

оценка

+0 -0