Европарламентът финансира фирма на Моника Йосифова по проекти | webcafe.bg
Webcafe

Европарламентът финансира фирма на Моника Йосифова по проекти

Биволъ
01.11.2013, 13:40 (обновена 04.11.2013, 13:27)
йосифова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Още по времето на тройната коалиция Моника Йосифова регистрира фирмата си в Брюксел - през 2008 г. през периода 2007-2008 г. По същото време кабинетът Станишев плаща на австрийския лобист Хохегер, чийто подизпълнител е фирмата на Моника, 1.5 млн. евро в името на имиджа на България

Европарламентът финансира едноличната фирма на Моника Йосифова - Станишева - "Актив груп" ЕООД. Фирмата на съпругата на председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и председател на БСП - Сергей Станишев, е бенефициент по проект, който се субсидира с бюджета на европейския парламент.

(Известни са топлите връзки на председателя на Европарламента - германския социалист Мартин Шулц със Станишев, известна е и амбицията на Станишев да бъде номиниран за еврокомисар и поради това в БСП недоволстват, че властта е заложник на тези му амбиции, тъй като правителството трябва да устиска до есента на 2014 г., когато - след евроизбори през май, ще се сформира новата ЕК. Бел.р. - виж вдясно).

Главна дирекция "Комуникация" на ЕП дава половината от 118 720 евро за проекта "Как разбираме ЕП" на фирмата на Йосифова. Другата половина трябва да се поеме от самата фирма. Това става ясно от сайта на проекта razberiep.eu. "Актив груп" доби скандална популярност покрай аферата "Хохегер", като подизпълнител на осъдения в Австрия лобист.

Срещу съфинансиране с близо 70 000 евро, или около 135 000 лв. съпругата на Сергей Станишев трябва да проведе конкурс за детска рисунка в шест български града, да организира конференция на тема "Европейските ценности, Европейският парламент и ние" и да организира събитие-симулация на работата на Европейския парламент преди евроизборите.

За проекта е изработена уебстраница с домейн,  Facebook страница (харесана до момента от 1533 души) и информационни материали. Специалисти в областта на комуникациите споделят, че подобни дейности могат да се реализират качествено с пъти по-малки суми в български условия.

http://www.razberiep.eu

https://www.facebook.com/KakRazbirameEP

За сравнение, същата дирекция на Европейският парламент е подкрепила с 44 000 евро много по-мащабния и видим медиен проект "Европа за мен" на Българското национално радио (БНР), в който си партнират предаването "Преди всички" на програма Хоризонт", едноименното предаване "Европа за мен" - Радио София и интернет сайтът на БНР.

Фирмата на Моника Йосифова - Станишева има добри доходи според публикуваните годишни отчети. За 2012 г. тя има над 1 милион лева неразпределена печалба. Кореспондентът на "Труд" в Брюксел Веселин Желев съобщи в блога си, че тя поддържа офис в Брюксел, в престижния "европейски" квартал, недалеч от сградите на Европарламента и Еврокомисията.

Наемите на офисите в този район са от порядъка на около 30 евро/м2 на месец, като разходите за ток, вода и консумативи са отделно. Освен Европейския парламент, клиенти на фирмата на Моника Йосифова са 5 български министерства, Агенцията по туризма, Агенцията по заетостта и Министерски съвет.

Новината за финансирането на съпругата на шефа на ПЕС от европейския бюджет идва в същия ден, в който Европейската комисия обяви, че ще изпрати в София специална мисия, която да проучва нередностите при обществените поръчки. Говорителка по единния пазар и услугите Шантал Хюз каза в Брюксел, че  "Комисията е загрижена за положението с обществените поръчки в България".

Споделяйки тази загриженост за разпределянето на евросредствата, изпратихме въпроса за възможен конфликт на интереси до Главна дирекция "Комуникация" на Европейския парламент. Единственият ни мотив е да си обясним критериите за установяване конфликта на интереси, според които работи най-висшия европейски законодателен орган.

Биволъ се свърза и с г-жа Йосифова по телефона с въпрос дали не смята, че се намира в конфликт на интереси, тъй като нейният съпруг е лидер на основна европарламентарна партия, а парите за този проект са отпуснати като грант от бюджета на Европарламента.

Йосифова каза, че не е запозната с този проект, но обеща да изпрати подробен отговор на писмено зададени въпроси по мейл. Тъй като обаче не ни беше посочена електронна поща, на която да изпратим въпросите си, ще публикуваме отговора на Йосифова впоследствие, ако го получим.

Oще: актив груп  евродепутати  евроизбори  европарламент  еп  мартин шулц  моника йосифова  проекти  сергей станишев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

1 Мина | 02.11.201311:49

Бреееееей, как пък никой не е коментирал още тука!??
   

оценка

+0 -0