Властелини на мафията | webcafe.bg
Webcafe

Властелини на мафията

Webcafe.bg, по Euronews, Guardian
23.10.2013, 17:11 (обновена 25.10.2013, 07:51)
Мафия

Снимка: © БГНЕС

Ндрангета е изградена от стегнаха мрежа от кланове

Мафията е заплаха за цяла Европа, обяви Европейският парламент и започна работа върху рамка от промени. Или както се изрази словенският евродепутат Таня Файон: „Мафията вече не е само италианска, тя е навсякъде в Европа.

„Имаме пред себе си европейски октопод, който се захранва от настоящата криза и е оплел с пипалата си активите на страните-членки", допълни тя. В същото време подземните организации търсят все повече начини за пране на пари чрез най-различни легитимни предприятия.

В Италия отлично разбират това, а Брюксел дори препоръча на страните от съюза да се поучат от техния многострадален опит. След като страната е разтърсена от поредица убийства на магистрати, разследващи престъпния свят, Италия приема нов Наказателен кодекс през 1982 година, с който признавапринадлежността към мафията за престъпление.

„Италия е много иновативна по отношение на законовите инструменти, но далеч не може да кажем, че е спечелила войната срещу мафията", коментира професорът по криминология от Оксфорд Федерико Варесе.

Законите не убиват ламята, в каквото неочаквано се е превърнала Ндрангета, провъзгласена в последно време за най-могъщата и опасна част от италианския престъпен свят.

Възходът на една мафия

Шесторно убийство в германска пицария през 2007 г. показа нагледно в каква степен италианската Ндрангета е готова да използва насилие, за да потуши вътрешните си разногласия. И как границите на калабрийската мафия отдавна са напуснати върха на Ботуша.

Ндрангета, известна още като „Общество на заслужилите", е смятана за сбирщина от селски аматьори в сравнение с далеч по-популярната сицилианска „Коза Ностра". Днес обаче Ндрангета е световна заплаха - чрез колониите си от италиански имигранти, стегнатата мрежа от престъпни кланове и топлите връзки с подземния свят в Мексико и Колумбия.

Сега престъпната организация оперира в Германия, Испания, Холандия, Франция, Белгия и Швейцария. Гангстерите й, набирани основно по кръвна линия и посветени с омерта (обет за мълчание), се срещат в Канада, САЩ, Колумбия и дори Австралия.

Ръководят се от съвещателен колективен орган, наричан „Обществото", а не еднолично. Ндрангета се оказва и добре оборудвана военна организация. През 2006 г. полицията открива подводница, конструирана в Колумбия, като предполагат, че е поръчана от италианците за трафик на кокаин.

През 2008 г. координирана полицейска операция срещу Ндрангета в Италия, Латинска Америка и САЩ приключи с конфискувани 16 тона кокаин, 57 милиона долара в брой и 200 арестувани. Тези цифри са показателни за мащаба, с който подземният свят на Калабрия оперира в търговията с дрога.

Официалният й годишен оборот се изчислява на около 44 млрд. евро, като 2/3 от тези огромни постъпления, представляващи около 3% от БВП на Италия, идват от трафик на кокаин. Ндрангета инвестира и в законни бизнес сделки, които са доходоносни и с малко рисковани, като извозването на боклук. Тайната организация има огромната сила да корумпира хора от публичния сектор, за да отклонява средства.

Италианската Ндрангета инвестира и в медии, за да манипулира и заплашва демокрацията, казва в телевизионно интервю Никола Гратери. Той е заместник-прокурор на италианския регион Калабрия, съсед на небезизвестната и със своите мафиоти Сицилия.

Въпроса защо решава да се забърка във войната срещу Ндрангета обвинителят препраща назад в миналото: „Когато бях ученик, имах навика да ходя на училище на стоп. Няколко пъти съм виждал проснати на земята трупове. Ставал съм свидетел на сцени на насилие точно пред училището ми. Вдишвах тежката смрад на Ндрангета".

Как обяснявате какво е Ндрангета?

Днес е много по-трудно да се бориш с мафията, защото мафията тя е в нашата публична администрация, в света бизнеса, в икономиката. Когато колегите ми говорят, че побеждаваме мафията, че тя се гърчи и се задъхва, аз пък им казвам да млъкнат. Защото мафията просто се присмива на това.

Мафията контролира трафика на дрога в Европа. Каква икономическа мощ генерира по този начин?

Може да купите 98% чист кокаин от Колумбия или Боливия за 1000 евро на килограм. След като се разреди, това количество може да набъбне до 4.5 кг. И накрая да се продаде из улиците в Европа за по 50 евро за грам. Няма дейност - било законна, било незаконна, която да е по-печеливша. Тези приходи се инвестират в луксозни, богаташки райони в Рим и в Европа - Германия, Белгия, Холандия. Особено това важи за недвижимите имоти.

Когато Ндрангета си купи хотел, ресторант или пицария на някоя уличка в Европа, тя ще направи всичко, за да е сигурна, че там нищо няма да се случи. По две причини - полицията да не извършва акции и арести на тези улича, а стойността на имота да не спада. И така, хората си казват: „Е, тук нищо не се случва, градът е тих и спокоен, ние сме добре". Но това не е вярно.

Защо прането на пари е заплаха за демокрацията?

Както би станало, ако тези „купувачи" на недвижимо имущество, ориентиращи се все повече и към сектора на услугите, започнат да купуват вестници и телевизии? Това се случва. Очевидно е, че медиите засягат начина на мислене на хората, тяхната култура, идеологията им. Това позволява на мафията да действа, но без обикновените хора да са наясно с това.

Например, злоупотребите със строителните поръчки. Всяка информация, избълвана от местните телевизии или вестници, може да се окаже средство за манипулация на мафията.

Oще: италия  калабрия  коза констра  кокаин  мафия  ндрангета  трафик 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.01.2011, 18:57

3 simo_haihe | 24.10.201314:48

от статията, а и по принцип, не става ясно само каква е разликата между мафията и правителствата. а, сетих се - когато мафията контролира даден район, в него няма битова престъпност....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

2 Georgi Tashev | 24.10.201314:42

http://www.faktor.bg/obshtestvo/petak-13/9714-samoobi-se-ortak-na-brendo-ot-ndrangeta.html

По принцип в много източници се твърди, че българи и по-точно Брендо е в основата на тази мафия. Някои дори твърдят, че българските мутри са дори по-могъщи от италианската мафия.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

1 tytyrytka | 24.10.201310:24

тия дето са писали статията, не са били в България, през 90 те год.
същите факти с бюрокрация и завладяване на територии.
днес у нас е по-така,
по европейски прикрито,
с чиновнически трикове.
иначе пак смърди отдалече,
цялата българска мафия!
   

оценка

+1 -0