17 години търси сина си в масови гробове | webcafe.bg
Webcafe

17 години търси сина си в масови гробове

Webcafe.bg, по www.salon.com
17.05.2012, 16:39 (обновена 20.05.2012, 19:44)
ратко младич

Снимка: © Getty Images

Генерал Младич определяше себе си за "сръбския Бог"

Жената си спомня как Ратко Младич я гледа в очите и й обещава да пощади другите деца. Един от войниците му току-що е убил 3-годишно дете, защото плачело твърде силно.

Тя помни и арогантната му самоувереност, докато той излайва смъртоносни заповеди на войските си, които демонстрират, че обещанието му е било лъжа.

За Мунира Субашич това са двете страни на босненския сръбски генерал, който се изправи пред съда по обвинения в геноцид: измамникът и празнодумстващият тиранин.

Сега Субашич държи да види как мъжа, определял себе си като "сръбския Бог", ще се опита да се защитава, изправен пред трибунала за военни престъпления на ООН в Хага. Този път, ако той се опита да се хвали или да крещи, съдията може просто да изключи микрофона му или да разпореди да бъде изведен от съдебната зала.

И тя ще бъде там, в залата, за да стане свидетел на неговото безсилие

Тя е била в Сребреница през юли 1995 г., когато източният босненски град е превзет от силите на Младич и той е обявил завземането му за "дар за сръбския народ". Заедно с около 40 000 други жители на Сребреница, Субашич тогава е избягала в базата на мироопазващите сили на ООН край града, надявайки се "сините каски" да ги защитят.

Но Младич е изкрещял заповеди към холандския командир на базата, след което е разпоредил мъжете да бъдат отделени от жените. "Предайте оръжията си, и аз ще гарантирам живота ви," заявил той на босненските мюсюлмани - мъже и момчета, някои на не повече от 11 години.

"Можете да оцелеете, или да изчезнете." Но именно тези, които са се подчинили, са изчезнали: телата им все още биват откривани в масови гробове, разпръснати из града. Хилядите, отказали да се подчинят, са успели да избягат към свободата.

Субашич е гледала как босненските мъже са се качвали на автобуси за последен път, а войници от ООН са насочвали трафика. Тя е видяла сръбски войник да убива 3-годишното бебе с пушка - и е почувствала, че целият свят е изоставил жителите на Сребреница.

"Дори Бог ни остави сами," спомня си тя какво е мислела тогава

Отчаяна, тя се приближила до Младич и започнала да го умолява да пощади поне децата. "Ще ги пощадя, не плачи," отвръща й той. После я поглежда в очите и заявява: "Веднага щом ги разпитаме, те ще бъдат разменени." През цялото време по нейни думи "той се държеше като най-могъщия човек в света, раздавайки смъртни присъди и пощада според прищевките си."

През войната, в която загиват около 100 000 души, камери следват Младич из цяла Босна и го заснемат да издава заповеди и да празнува победите си. Видеозаписи, достъпни в YouTube, го показват как дава бонбони на децата в Сребреница, докато междувременно войниците му отвеждат бащите им за екзекуция.

В друг видеозапис той е показан как крещи на холандския командир на базата на ООН Том Кареманс, който е изправен до стената като лош ученик в кабинета на директора.

"Отговаряй на въпросите ми! Ти ли нареди на твоите войски да стрелят по моите?", крещи Младич чрез преводач. С наведена глава Кареманс потрива лице и мърмори почти недоловими за слуха отговори.

Младич пали цигара и издухва дима в лицето на Кареманс. Гласът му се засилва. Той пита холандеца дали е женен и има ли деца. Въпросът звучи като директна заплаха. В един момент изплашеният Кареманс умолява: "Аз съм само пианист. Не стреляйте по пианиста."

Това е образът на Младич, който Субашич не забравя в продължение на 16 години, докато той се укрива от международното правосъдие. Но когато сръбските власти го арестуват през май миналата година, той изглежда слаб, стар и полуизкуфял. Тя е убедена, че той се преструва на болен и изгубил паметта си.

Субашич е в залата, когато за първи път миналата година Младич се явява в съда за своята пледоария. Дори тогава той се опитва да бъде властният генерал, ръководещ шоуто. "Не, не, не, няма да слушам тези глупости," изръмжава той на съдия Алфонс Ори, когато той се опитва да му прочете обвинителния акт. Ори разпорежда Младич да бъде изведен от залата.

За първи път в живота си генералът не е този, който командва

Субашич е убедена, че Младич "ще лъже и ще отрича престъпленията си," но все пак се надява да научи отговора на въпроса, тормозил я през всичките тези години: защо?

Защо нейният съпруг Хилмо е погребан в мемориалното гробище край Сребреница, вместо да ръководи бокситовата мина в града? Защо тя вече не е най-добре облечената жена в Сребреница, ръководеща местния мол?

И най-вече, защо тя все още продължава да търси тялото на сина си Нермин? Ако не се беше случило това, тя вече би трябвало да е танцувала на сватбата му и да си е играла с децата му.

"Вместо това, в последните 17 години аз ходя от един масов гроб на друг, опитвайки се да намеря поне една костица от него," въздъхва Мунира.

Oще: армия  босна  масов гроб  оон  разстрел  ратко младич  сребреница  сърбия  трибунал  хага 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.11.2011, 18:39

45 bravo! | 21.05.201220:06

Frida,

доколкото на мен ми е известно, силите на ООН нямат никаква отговорност, нито власт : те могат да прилагат сила само ако са директно атакувани. Тяхната неефективност в региони като бивша Югославия и Руанда постави под въпрос, и напълно правилно, ползата от подобни мисии. Неслучайно самият Ратко Младич е демонстрирал неуважението си към въпросните сини каски: те са там само за да гледат. Не могат да му направят нищо, не могат да спрат него или босненците да извършват военни престъпления.

Така или иначе не виждам голяма връзка между този проблем и дискутираната от мен тема. Ревизиите на Сребреница са със ясна задача: да се отнеме от жестокостта на престъплението. Прокарват се умишлено от сръбски националисти. Така или иначе страхът е необоснован: никой в цивилизования свят няма официалното становище, че сърбите били зверове. Това могат да си го помислят само хора, които са склонни на свой ред да правят генерализации.

А тези споекулации: може би били видели някои си измежду тези хора и т.н. и т.н. , ...това е много несериозно. Може би пък не са, а?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

44 Von Bl | 21.05.201211:55

Аз така до,колкото си спомням вас Фридка все,някой ви задиря? Също начин за удължаване на темата май? Платеното си е платено драскай си,кой ти пречи?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

43 Frida | 21.05.201211:28

Смее се ох, отново задиряна от фон Фл. само вметвам, че моловете за мен са отдавна отминала тема, а изкуството отново умря днес.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

42 Von Bl | 21.05.201210:56

Да. Фридка пак се намеси с цел провокиране на нови коментари. И изказа поредната си теория; ООН в подкрепа на босненските милиции.? Тотално се объркахте Фрида...абе няма ли други теми, дето да се изявявате примерно нещо изкуство,молове ит.н?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

41 Frida | 21.05.201210:31

браво, всичко, което говорите е много хубаво, но отново обърквате понятията, за което и аз реплекирах по-долу - НЕ става въпрос за робство или холокост, в случая има въоръжен конфликт - и обявена за демилитаризирана зона, за чиято ДЕмилитаризация отговаря прословутият холандски контингент на ООН. Родриго спомена за подвизите на ислямските военни и паравоенни сили под неговата егида. т.е. под опеката на представителите на световната организация.
може би сред пленените мъже са опознати някои от извършващите набези - и, за съжаление на световната прогресивна общественост - немедлено разстреляни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2011, 18:39

40 bravo! | 21.05.201206:18

Уф...Родриго. Едно голямо "уф". В днешно време има най-различни медии и твърдения. Само не мога да разбера на какъв принцип хора като теб прилагат своите твърдения като задължителната истина, при положение, че има от другата страна едни други хора, които пък твърдят точно обратното. И когато тези хора са многократно повече, и между тях има и обективни наблюдатели, интересно защо хора като тебе с някакво героично самочувствие изнасят своята гледна точка като единствената истина, без възможността именно тя да е измислицата и манипулацията. Защо не споменеш, след като цитираш въпросния автор, че твърденията му се водят за "конспиративна теория". Че има доказателства за обратното, на което той твърди. Защо не си признаеш, че всичко, което твърдиш е от един или два и то пристрастни източника, а се опитваш да го представиш манипулативно като всеобща публична тайна, едва ли не? Защо говориш за босненците целокупно, назовавайки двама човека като източници? Едва ли не излиза, че босненците сами си признавали. Не босненците, а един-единствен босненец и куп сръбски ултра-националисти.

Ето ти информация относно 3000-те жертви: http://srebrenica-genocide.blogspot.com/2007/03/falsification-of-serb-victims-around.html

Ето ти информация за Ибран Мустафич: http://srebrenica-genocide.blogspot.com/2009/11/ibran-mustafic-planirani-haos-planned.html

Както виждаш, има две гледни точки. Едната подкрепяна от цяла Европа, от съдилища, където работят хора от различни държави, хора с целоживотна репутация. Но ти вярваш на един-единствен човек, само защото той е написал книга. Значи всичко написано на книга, трябва да му вярваме задължително, така ли.

Книги има най-различни, и твърдят най-противоречиви неща. Ето защо аз предлагам в такива моменти да се обърнеш към логиката и себеанализ.

Примерно, наистина ли вярваш, че Клинтън е заявил, че трябва да има геноцид, за да се намеси Америка. Ти представяш ли си една такава реплика буквално, дори и в частен разговор? С назована бройка даже. Не мисля.

А какво имам предвид под себеанализ: кажи, но честно, вярваш ли в геноцида над арменците? Аз съм сигурен, че вярваш. Въпреки, че е станал преди много време, в съвсем различни политически контексти, без съвременните възможности за документация.

Замисли се защо вярваш за единия случай, а за другия четеш и книги даже.

И още нещо: опитът ти за риторика с това обръщение "машалла" май също трябва да го анализираш. Искаш да намекнеш, че съм турчин. Защо така реши? Ами защото съдиш по себе си. Като православен християнин се чувстваш длъжен да вярваш в невинността на другите православни християни. Очакваш същото от мен, само че с обратен знак. Така ти си избираш страната, която да заемеш. Не по доказателства и логика, а по принадлежност.

Не, приятелю - аз не съм турчин, нито мюсюлманин, но по-интересното е защо си го помисли.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

39 Rodrigo Diaz de Vivar | 21.05.201203:02

Bravo ли си Машаллах ли си, не знам.

Неслучайно посочих горе четива. Редно е умният човек да си извади главата от гъза и да погледне ситуацията без розови очила.

Точно преди случаят в Сребреница, на същото място и околните села [демилитаризирана зона] са избити над 3 000 сърби.
За да се провокира това, което е последвало, сръбският отговор и намесата на САЩ.
Самите бошнаци, подчертавам, САМИТЕ ТЕ [Хакия Мехолич, Ибран Муставич], после пишат:

"Трябваше да се провокира нападение от демилитаризирана зона и да се пожертва Сребреница. Сценарият при предаването на града беше добре подготвен. За съжаление, Президиума на Босна и военното командване бяха замесени в тези планове. Те дадоха заповед за нападение над сърбите от тази демилитаризирана зона. Сребреница е един голям позор за нас."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2011, 18:39

38 bravo! | 21.05.201202:40

Каква ирония, че тази статия поражда у мнозина вместо някаква поучителна мъдрост докъде води разделението и предразсъдъците, до още по-голямо разделение и предразсъдъци.
"Аз чалмите не ги обичам, ама и сърбите не са стока"
"Да би мирно седяло, не би чудо видяло"и т.н.

Нищо, нищо не сте научили от уроците на историята. И с риск и аз да погенерализирам малко, според мен това прави разликата в днешно време между прогресивните нации и между изоставащите. Не гадните велики сили, а способността да прегърнеш прогреса, еволюцията в човешките отношения.

Да вземем едни американци и отношението им към робството, да вземем най-вече германците и холокоста. Хората отадвна са проумели, че ревизията на историята в стил "наливане на пусто в празно", чрез дървено философстване и ваденето на уродливи, уж морални, аргументи (като двете страни на медала) е само във вреда. И затова отношението е еднозначно в тези страни, а малцината, които се опитват да се правят на остроумни по този въпрос, биват отхвърляни от обществото. Нещо, което на много хора им се привижда, че било цензура. А всъщност това е отказ да се дава мегдан на олигофрени.

За сравнение, у нас се водят философски дебати за подобни моменти от историята. Истината ни е много мила, когато трябва да защитим убиеца, крадеца, диктатора. Някои наши сънародници по-убедено ще спорят от германец, че Холокостът е измислица. Същото се получава и по въпроса със Сърбия. Невеорятно ровене и търсене на истината наблюдаваме. С каква цел? Единственото, което се получава на практика е, че се оневиняват убийствата, извършени от сърби. Т.е. се оневиняват убийствата. Умните нации не правят така, приятели. В истерично търсене на свободата на информация, пропускате по-важното: от такива дебати страда само хуманността и шанса такива конфликти като Сърбо-босненския да останат в историята.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2011, 18:39

37 bravo! | 21.05.201202:20

Просто не харесвам да продължаваме този цирк с бедните бошняци и косовари и кръвожадните сърби.
======================

Ти не го харесваш, но те са тези, които направиха Сребреница и масово избиха пленници и невинни хора. Точка по въпроса. Ако мюсюлманите го бяха направили, можеше да има медала две страни. Когато извършиш подобни зверства, не е необходима медийна намеса за да те очерни. Май започнахте да позабравяте този факт в самоцелното си поставяне на всичко под съмнение.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

36 Von Bl | 20.05.201222:25

Радвам се на умни и последователни коментари, подкрепени с факти и нормални разсъждения...Мислено се пренасям назад във времето; опитах се да спася мой роднина от тази касапница, Посъветвах го да се измъкне в Италия/там беше най близо/ измъкна се...оживя, Тук бяхме на косъм през 1989 доста преди югославия и това го видях и изживях, аз по леко,семейството ми много по тежко особено майка ми, щото бях под пагон и тогава не даваха никаква информация и гласност...просто никой нищо не знаеше и,какво ще стане? Избутахме напрежението,справихме се криво,ляво и всичко приключи мирно...осъзнах го години след това и се уплаших пост фактум. Страхът отмина,времената се промениха,майка ми помни все още. А ония от Хърватска, роднината ми се обажда на 2 години веднъж...и не ме пита как съм? а само се хвали. Лека нощ Родриго
   

оценка

+0 -0