Айде на баницата с късмети | webcafe.bg
Webcafe

Баница с късмети

Ангел Иванов
30.12.2012, 17:30 (обновена 02.01.2013, 08:23)
Късмети

За мен най-голямото парче!

Изправен пред прага на предстоящата Година на Змията (Черната при това), за която мнозина вярват, че само една дата ще фигурира в календара - 8 март - българинът с трепетно очакване ще разрови новогодишната баница, за да потърси късмета си.

Много семейства извършват въпросния ритуал не веднъж, а цели два пъти - освен на 31 декември, бъдникът в нощта на Христовото рождество също се случва да бъде подсилен с пожелания наред с ПРОТОКЪСМЕТА на Паричката.

Това всеобщо приканване на неведомите сили и съдбата, която има сериозни проблеми със зрението до степен на почти пълна слепота, е твърде характерно за нас - някакси да се надяваме, че през листчета, навити на клечки за зъби, забити в баница или питка, предстои да ни залее водопадът на вселенското благоденствие.

Нека сега направим кратък преглег на пожелателните послания в дома на "средния кюстендилец", който за разлика от американския "евъридж джо" няма пушка в килера, но има добра домакиня в кухнята - със сръчни ръце и остър ум на самодеен копирайтър.

Здраве, любов, щастие

Звучат като най-важното на света, но в действителност не вълнуват много-много празнуващите. Затова присъстват под общ знаменател. Липсва им приканващата доза ексцентризъм и крайност.

Който изтегли подобен късмет, се чувства така, както когато получи sms или честитка на стената във фейсбук за рождения ден от сорта на: "ЧРД! Много здраве и хубави моменти! Наздраве!".

"Баси тъпото, нищо ли не можа да измисли", мисли си рожденикът... Освен всичко, традиционните християнски ценности вече се възприемат като втръснали клишета, а преобладаващо се казва "Весела Коледа!", а не "Честито Рождество Христово!".

Пари

В обредния хляб на Бъдни вечер неизменно се слага сребърна паричка. Обикновено отсъстват дрянови клончета (за здраве), бяло копче (за овцете), житен клас (за орача) и бяла хартийка (за учение).

Модерните интерпретации сочат, че паричката значи нацяло щастие, късмет, благополучие. Другото са някакви селско-идилични архаизми, които нямат място в питката. Намирането на Парата е човешката кулминация в нощта на Христовото раждане.

На Нова година пък парите са наравно с останалите късмети, но отново са най-желани и търсени от малките детски ръчички и съсухрените костеливи крайници на старите в дома.

Печалба от тотото

Частен случай на горното, но някак отделен и знаменателен момент при късметите. Попреминалият български мъж всяка седмица пуска фиш в кварталния тотопункт - закрива с тяло и палто щастливите, винаги едни и същи числа - за да не му откраднат рахата недоброжелателите и си води записки на получените тиражи в голям тефтер.

Джакпотът като потенциално лично извисяване винаги е бил индулгенция и мехлем да се търпят раните, насечени от държава, политици, общество и съседи. "Веднъж да ми падне и зарязвам всичко...", хората, които разсъждават така, наистина се кефят, ако им се падне въпросното късметче. А то е сложено тъкмо заради тях.

Пътуване в чужбина

За много семейства е все още е лукс и извънредно преживяване, за други - дестинация за работа, а следователно и доходи. Чужбината е отвъд делничния ход на живота, нещо изключително и трудно постижимо.

Налице е и някаква остатъчна соцмистификация - още от времето на куфарната търговия, култа към западните вещи и стилове, мъчното уреждане със задграничен паспорт и прочее.

Ако успеем пък да съберем пари и да изпратим детето да учи в чужбина, просто ще осмислим дните си. Последната достойна грижа на родителите е характерна за българите, а Марко Семов описва този феномен по най-добър начин.

Нова къща...

... или нова кола. Представата за материална обезпеченост на българина може да се провиди не само в клиповете на чалга певиците, но и в новогодишните късмети. Новата къща или новата кола - а защо не и нов офис, таблет или коса - са физическите атрибути на невидимото повдигане на социалния статус до нивото на престижно благосъстояние и осигурен висок стандарт на живот.

Впрочем историята с късметите може да поднесе много забавни и конфузни ситуации, в които под абажура в хола се настанява или сърдечен смях, или неловко мълчание.

Така например таткото със завършен 8 клас получава късмет "Повече шестици и по-малко отсъствия", синът-осмокласник се радва на "Берекет", а бабата-вдовица се пули на "Секс на екс".

Като стана дума за секс и късмети, нека минем в друга реалност. Тази на задимените новогодишни купони, изпълнени с лъст, феромони и скъпи питиета. И с хора, които или го правят често, или са забравили как става.

Движени от едно от двете, те са автори на сюблимни послания, забучени в готовата баница, като: "Перверзен секс в обедната почивка", "Тройка с Вин Дизел и Асен Блатечки" или "Повече текове, отколкото страни-членки на ООН".

Част от посрещащите Нова година ще изконсумират находките си още в малките часове, а други само ще ядат баница. Което хич не е лошо.

Oще: баница  късмети  нова година  празници 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.