Три причини да се махне паметникът пред НДК | webcafe.bg
Webcafe

Три причини да се махне паметникът пред НДК

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
27.06.2017, 18:57 (обновена 29.06.2017, 17:09)
паметник 1300 години България

Какво ни разказва паметникът пред НДК и каква е идейната му, историческа и естетическа стойност?

Тъкмо си мислехме, че съдбата на паметника "1300 години България" пред НДК е вече уточнена и чакаме само багерите, когато отново се надигна ропот от средите на творците и професионалистите в защита на изделието.

Отново се извадиха всички привеждани през години аргументи и започнаха да се размятат в т. нар. "публично пространство". Който иска - да ги чете. Аз нямам нерви да ги обобщавам.

Ще изтъкна само три напълно достатъчни причини паметникът да бъде махнат и повече няма да се занимавам.

Тези причини условно можем да наречем същностни, технически и етични.

Съмнителна идейна, историческа и естетическа стойност

Професионалистите, онези, които са завършили някакво образование по изкуствата, изкарват си хляба с изкуства или пък и двете заедно, се опитват да ни убедят нас, простите граждани, че не разбираме нито от архитектура, нито от скулптура, нито от градоустройство, и затова не е редно да се изказваме по такива фундаментални въпроси като какви паметници къде да се слагат.

Винаги съм казвал, че изкуството умира, когато спре да бъде приложно и стане академично. Така е и с театъра, така е и с операта, така е до голяма степен и с живописта. Да не говорим за гоблените и трагичната им съдба, когато престават да бъдат калъфки за възглавници и ги окачват в рамка на стената.

Монументалните творби в градска среда имат една единствена причина да съществуват - да радват окото на гражданите и да изразяват тяхната представа са себе си, за историята им и за съвремието им.

Когато дойде някой свъсен академик да им обяснява кое е хубаво и как те не могат да го разберат поради собствената си ограниченост, когато монументалното изкуство спре да радва и започне да възпитава, когато се превърне в държавна пропаганда, тогава, съгласете се, то вече не е никакво изкуство.

Какво ни разказва паметникът пред НДК?

Разказва ни историята на нашата родина, такава, каквато сме длъжни да я мислим според тоталитарната идеология и персоналните бълнувания на Людмила Живкова.

Тази история започва в дивите и волни степи и свършва, увенчава се в апотеоза на социалистическия човек. Социалистическият модернизъм е най-модерният модернизъм!!! А, разбира се, най-модерният социалистически модернизъм е съветският.

Паметникът се състои от стари творби на Старчев и нова архитектура. Символиката му е изцяло в духа на съветския окултизъм, агни-йога, Рьорих, тибетски кристали и енергии, спиралата на Людмила Живкова и т.н. - тоест, символиката му е куха и наивна.

Истината е, че монументалното изкуство винаги е повече или по-малко казионно, защото е скъпо и се излага на обществено място. Поръчките за монументално изкуство в градска среда почти винаги са държавни или общински.

Е, на коя власт е паметник "паметникът" пред НДК? Кои идеи искаме да са живи чрез него, каква точно "духовност" съхраняваме?

Паметникът е порутен

Той започва да се разпада веднага след откриването си, сякаш прокълнат от небесата. Днес стърчи като гнил зъб в центъра на нашия иначе сравнително добре изглеждащ град.

Каква естетическа наслада носи? В какво възпитава? Как издига духа и накъде го води? В крайна сметка, с каква информация ни обогатява?

Това е просто руина. Даже не е паметник на руините, защото тук не е нито Дрезден, нито Хирошима. Нашата руина не напомня за разрухата, а самата тя е разруха. Тъй че който търси естетика в сегашното състояние на паметника (защото има и такива интелектуалци) - търси под вола теле.

Как се постъпва с такива порутини?

Или се ремонтират, или се премахват. В сегашното състояние на паметника пред НДК всякакви разговори за естетическите му качества, духовната му стойност, исторически послания и емоционален заряд са абсолютно безпредметни.

Те евентуално биха били актуални, ако паметникът се намираше в първоначалния си вид. Сега, тъй като ремонтът е както финансово, така и технически невъзможен, да отнесат бронзовите фигури в музея на социалистическото изкуство и да разчистят терена с грижата на добри стопани.

Заради този паметник е унищожен друг паметник

Без да сравняваме двата паметника идейно, исторически и естетически, това е несправедливост, а несправедливостите трябва да се поправят.

Да построиш нов паметник до стария, това е, да речем, допълване на историята, добавяне на факти и гледни точки към нея. Но да разрушиш паметник, за да построиш на негово място друг - това е заличаване на историята, подмяна на историята.

Пък и да искаме, пак не можем да сравняваме паметника на Людмила Живкова с паметника на Желязната дивизия.

Защото, докато първият изразява някакъв историко-естетико-идеен делириум, то вторият е истински паметник, истинска история, истински имена и съдби на хора с чест, достойнство и саможертва. Техният паметник заслужава да бъде възстановен на мястото си, а ние като граждани и техни потомци сме длъжни да го направим.

Защото ако не го направим, ще приличаме на осквернители на гробове.

Това са трите причини да бъде премахнат паметникът пред НДК: защото е носител на уродлива естетика, защото е непоправимо увреден и защото е заел чуждо място.

Слава Богу, в правилната посока има решение и на Общината, и на съда.

Да го приемем като дисциплинирани и цивилизовани граждани и да вървим да гоним духа на Блаватска и Щайнер другаде. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Oще: 1300 години българия  демонтиране на паметника пред ндк  иван стамболов сула  махане на паметника 1300 години българия  махане на паметника пред ндк  мирослав боршош  ндк  паметник пред ндк 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

53 AlahAkbar | 02.07.201711:52

Израснал съм в тази част на София разположена непосредствено до шестоъгълния петохуйник. И чисто нов беше ужасяващо грозен и абсолютен апотеоз на соц творческото безсилие - идейно и практическо. Гротеска, която единствено Старчев може да хареса, и как иначе - над 700 000 лева е взел от българите тая некадърна гнида за проекта, поне още толкова са налати да го дигнат. Колко са откраднали, те си знаят.

Когато след 89 се превърна в свърталище на наркомани и кенеф, видях истинската му същност и предназначение.

Да го махат и да поставят отново плочите с имената на героите, загинали за обединението на България.

Но най се дразня на вчерашните пишлемета - знаете да протестирате в защита на шестоъгълния петохуйник, но нямате нищо против създателите и вдъхновителите му да продължават заедно с гнусните си наследници да грабят алчно бъдещето ви...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

52 mima | 02.07.201710:22

Помня колко ме плашеше този паметник още като дете. Родителите ми не ме пускаха близо до него, защото можеше да падна и да си счупя врата. Никога не съм го харесвала: няма нищо хубаво в него заради, което да искам да остане.

Според мен основният проблем в случая е, че е дело на свестен човек и поради тази причина има много поддръжници. Но факт е, че и добрите хора допускат грешки и даже и да обичат своите грешки, не е нужно те да остават видими за поколенията.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

51 Dox | 30.06.201719:18

Е-е-е, Дедо,
Да се ходи бос е полезно бе. Да те опари коприва също. Много щастлив

Айде, да ти е блага ракията!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

50 Dox | 30.06.201719:07

Свински,
Хайде сега пък ти не бързай да се изхвърляш. Вярно, че това ти е стил, но "волята на народа" вече е прекалено. 3700 души от София, участвали в анкета по интернет може да допуснем, че е представителна извадка за града, макар и с последващите корекции, за които споменах преди, но за народа не бързай.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

49 dedo adji | 30.06.201719:03

Доксе, така се получава понякога, като ходиш бос да нагазиш в копривата.
Много пъти съм се ръфал с деоуин и сигурно пак ще се ръфам, но в случая, хубав или лош, той постави точката на дебата.
А на нас с тебе ни остава да пием по една студена вода.
Наздраве.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

48 deowin | 30.06.201718:40

>Нищо не знаех пък за това

Казваш го сякаш е учудващо и неочаквано, че не знаеш, не си чувал, не си информиран.
За мен не е изобщо учудващо, нито неочаквано.

>единият линк е още от 2011 г

Така е.
Ако наистина бяхме следвали принципите на демокрацията трябваше още тогава да сме го махнали.

>спирам коментари по темата

Предполагам е правилното решение, след като ти беше показано, че напълно грешиш в неинформираното си убеждение, че анкети и допитвания за съдбата на паметника не са правени, и че премахването му не би отразило волята на народа.
Премахването му би отразило волята на народа.
Разбирам, не и твоята.
Tough shit, но това се нарича демокрация.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

47 Dox | 30.06.201718:23

Брей, Свински,
Нищо не знаех пък за това. А единият линк е още от 2011 г. Даже не си и спомням да съм чул или чел нещо. Както и да е, нямам въпроси, естествено. Жалко, но като е така - спирам коментари по темата. Не си променям мнението за рушенето на паметници но при тази ситуация то би имало значение по други поводи. Вярно, че 3700 души участвали в анкетата по електронен път далеч не са цяла София, но процентите едва ли ще паднат под 50, ако се вземат пред вид евентуални разлики от възрастови групи и пр.

Хайде със здраве.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

46 dedo adji | 30.06.201718:23

Доксе,
аз не те причислявам никъде. Заедно с тебе много пъти съм възразявал против сляпото оплюване на социализъма и съм плюл по кривиците на новото време. Със страстната защита на партийния паметник ти сам се причисляваш към електората на БКП, а дали си членувал или путирал, е подробност. Всички, от детската градина до държавния изпит бяхме облъчвани, че историята на България е историята на БКП. (за сведение, имам 6 по тая дисциплина) Повечето се отърсихме от това до абитуриентството. Ти не искаш да се отърсиш, и продължаваш да скандираш, че било история. Е, аз ли те причислявам?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.04.2016, 17:26

45 dida | 30.06.201717:46

паяка | 30.06.201711:41
1. Херостратовците ще бъдат забравени.
2. Красотата (грозотата) са субективни категории.
3. "...каквито ни бяха "комунистите", такива са ни и "антикомунистите" и "демократите". Никаква разлика в манталитета." - цитирам, щото съм съгласна

Така е, мразим миналото, настоящето, а бъдещето как ще е по-различно тогава?
Обаче, обсъждания паметник е и обективно и субективно Грозен. И то много грозен. От чисто естетична гледна точка, ако такава изобщо е възможна , не му е там мястото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

44 deowin | 30.06.201717:42

>Ето - сега да питат софиянци искат ли паметника да остане или не

Питали са ги, и то не веднъж.
Ето линкове към статии относно три различни анкети (всяка с хиляди участвали), които недвусмислено показват, че болшинството от софиянци (по-точно, 80 до 90%) искат паметникът да бъде премахнат:

http://sofia.dir.bg/news.php?id=12913019
https://profit.bg/balgariya/90-ot-sofiyantsi-iskat-premahvane-na-pametnika-pred-ndk/
http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2013/01/10/1981658_premahvane_naddeliava_nad_renovirane_v_dopitvaneto_za/

Ако искаш да поставиш под въпрос резултатите от тези три анкети, очаквам линк към поне една анкета, в която допитаните (поне хиляди) да са предпочели паметникът да остане.
При липса на такава, непредизвиканите резултати от споменатите три анкети са единственият израз на волята на народа, която воля, според принципите на демокрацията, следва да бъде изпълнена.
Някакви въпроси?
   

оценка

+4 -1